top of page

Emocionāli un dramatiski aizvadīti Spānijas Kausa ceturtdaļfināli

Spānijas Karaļa kausa ceturtdaļfināli sākās ar Sevilla došanos izbraukumā pie LaLiga 2 kluba Almeria, un, pateicoties Okamposa vārtu guvumam, izcīnīja uzvaru ar 1:0. Almeria bija vienīgā Karaļa kausā palikusī komanda, kura nespēlē Spānijas augstākajā futbola līgā. Almeres klubs pa ceļam jau bija paguvis pieveikt divus Spānijas augstākās līgas klubus, ieskaitot Alaves iznīcināšanu ar 5:0. Iepriekšējā kārtā Almeria pēc spēles 11 metru sitienu sērijā pieveica Osasuna, bet Sevilla pārliecinoši tika galā ar citu LaLiga komandu Valencia - 3:0.


Seviljas klubs nebija ielaidis vārtus jau trīs spēlēs pēc kārtas, un šīs dienas mačs nebija izņēmums - Almeria izdarīja tikai vienu sitienu vārtu rāmī visas spēles laikā. Sevilla tikmēr apšaudīja mājinieces vārtus, kopumā izdarot 23 sitienus, deviņus trāpot vārtu rāmī. Almeria gan spēja pretoties, un lielāko daļu spēles rezultāts bija neizšķirts. 67' minūtē gan tas mainījās - lielo spiedienu Sevilla izmantoja ar zema centrējuma palīdzību, pēc kura ar galvu bumbu vārtos raidīja Okamposs. Arī turpinājumā viesi kontrolēja notikumus laukumā, esot tuvāk vēl vieniem vārtiem, nekā Almeria neizšķirta panākšanai, spēlei noslēdzoties 1:0 Sevilla labā.


Spānijas Karaļa kausa ceturtdaļfināla barjeru pārvarējusi Barcelona, kas izbraukumā trīs minūtes atradās iedzinējos ar 0:2, tomēr spēja fantastiski atspēlēties un papildlaikā ne bez grūtībām nokārtoja uzvaru pār Granada - 5:3. Mača sākuma scenārijs ārkārtīgi atgādināja Barcelona iepriekšējās nedēļas kausa spēli pret Rayo Vallecano - Barca uzbruka gandrīz visu laiku, taču pietrūka noslēguma uzbrukumiem. Un tāpat kā pagājušajā trešdienā, katalāņi pirmā nokļuva iedzinējos, tikai šoreiz jau pirmajā puslaikā. Pie tam, Barcelona paši atveda šos vārtus - aizsargi bumbu ilgi neizsita ārā no soda laukuma, līdz Umtiti to pazaudēja, dāvanu izmantojot Granada brazīliešu uzbrucējam Kenedijam - 1:0.

Lai arī šķita, ka Barcelona spēs spēles otrajā puslaikā atspēlēties un uzvarēt - jo pirms nedēļas Barcelona pietika ar 17 minūtēm, lai rezultātu pagrieztu sev patīkamā gultnē.


Taču 47' minūtē viesi jau nokļuva neapskaužamā situācijā - ar vienu piespēli Granada no savas soda laukuma robežas tika pie izgājiena viens pret viens, ko aukstasinīgi izmantoja Soldado - jau 2:0. Jāpiemin, ka arī šajā epizodē ne savos labākajos uzdevumu augstumos bija Barselonas centra aizsargi. Barcelona otrajā puslaikā kontrolēja bumbu neticamā rādītāja - 85% spēles laika, tomēr vairs nemaz tik daudz pa vārtiem vairs nesita - ja pirmajā spēles daļā Kūmana vadītā komanda izdarīja 13 sitienus (sešus vārtu rāmī), tad līdz 85' minūtei Barcelona bija otrajā puslaikā situsi pa vārtiem vien divas reizes. Tik un tā - Barcelona pamanījās izlīst caur adatas aci. Vispirms 87' minūtē Dembele trāpīja pa pārliktni, bet jau minūti vēlāk Grīzmans lieliskā lēcienā pēc Mesi piespēles panāca 2:1. Sajutusi asiņu garšu mutē, Barcelona devās uz priekšu un jau kompensācijas laikā izlīdzināja rezultātu! Mesi veica gandrīz identisku centrējumu uz kreiso vārtu stabu, taču šoreiz Grīzmans maigi ar galvu bumbu tālāk pāradresēja Albam, kurš kritienā ar galvu panāca izlīdzinājumu.


Grīzmans savu lielisko sniegumu turpināja arī papildlaikā, 100' minūtē jau atkal iesitot pēc centrējuma. Drāma turpinājās, Granada jau nākamajā uzbrukumā nopelnīja pendeli, izmantojot jau trešo katalāņu kļūdu aizsardzībā un to arī precīzi realizēja Fede – atkal neizšķirts uz tablo. Neizšķirts saglabājās vien piecas minūtes, šoreiz kļūdu pieļaujot Granada vārtsargam, kura tieši vārtu priekšā atsisto bumbu vārtos 108' minūtē ieraidīja De Jongs. Šoreiz atspēlēšanās nesanāca - nogurušo Granada aizsardzību 113' minūtē ar lielisku lielgabala šāvienu no gaisa raidīja Alba, uzstādot spēles gala rezultātu - 3:5. Barcelona šī vakara mačā nobombardēja mājinieku vārtus - vārtu virzienā sitot 36 reizes, bet vārtu rāmī – veselas 20 reizes. Pie tam, 11 no šiem sitieniem tika izdarīti pēdējo desmit minūšu laikā otrajā puslaikā. Tāpat interesanti, ka visi astoņi Barcelona sitieni papildlaikā lidoja vārtu rāmī.


Citā Copa del Rey ceturtdaļfinālā tikās divas LaLiga vidusdaļas komandas, un kārotais pusfināls abām būtu bijis teicams sasniegums un šo iespēju labāk izmantoja Levante, kas vien pašā papildlaika izskaņā izrāva uzvaru. Pirmais puslaiks aizritēja viesu komandas Villarreal zīmē, kas ne tikai vairāk kontrolēja bumbu, bet arī krietni bīstamāk un biežāk apdraudēja pretiniekus vārtus, taču rezultāts palika nemainīgs. Otrais puslaiks aizritēja līdzīgā gultnē kā pirmais – ne pārāk augstā tempā un ar visai retiem vārtu apdraudējumiem, kas ļāva noslēgties pamatlaikam ar bezvārtu neizšķirtu. Arī papildlaiks rādīja to, ka visticamāk šajā spēlē būs jāgatavojas pendelēm, taču citādāk domāja uz maiņu uznākušais Levante uzbrucējs Marti, kurš jau papildlaika kompensācijas laika izskaņā izrāva laimīgu minimālu uzvaru savai komandai.


Spānijas Karaļa kausā noskaidrota arī ceturtā pusfināliste. Par to kļuva Athletic Bilbao, kas, atspēlējās vien kompensācijas laika ceturtajā minūtē un pendelēs, pateicoties diviem Simona atvairījumiem, ar 2:1 pieveica Real Betis, pievienojoties Barcelona, Levante un Sevilla vienībām kausa pusfinālā. Gan Real Betis, gan Athletic Bilbao gadu iesākušas ļoti sekmīgi - Betis vienība joprojām šogad nav piedzīvojusi zaudējuma rūgtumu, bet Athletic arī izcīnījusi sešas uzvaras, divreiz zaudējusi Barselonas klubam, taču arī izcīnījusi Superkausu. Iepriekšējā Karaļa kausa kārtā Bilbao atspēlējās, un kompensācijas laikā pieveica Spānijas otrās spēcīgākās līgas Ibiza vienību ar 2:1, bet Betis ar 3:1 papildlaikā pieveica Real Sociedad.


Pati spēle izvērtās diezgan asa - komandām kopā pamatlaikā nopelnot veselas astoņas dzeltenās kartītes, no kurām sešas – basku kluba kontā. Interesanti, ka visi četri Bilbao sākumsastāva aizsargi saņēma pa kartītei. Rezultāts gan netika atklāts līdz 84' minūtei - pēc rikošeta bumbu no gaisa vārtos raidīja uz maiņu laukumā nākušais Huanmi. Viesu vārtsargs Simons bumbu aizskāra, taču no vārtu zaudējuma glābt nespēja - tas ļāva Betis panākt vēlu vadību. Superkausā Athletic pret Barcelona atspēlējās 90' minūtē, bet šoreiz tas viņiem izdevās vēl vēlāk - kompensācijas laika ceturtajā minūtē izmisīgu centrējumu veica Martiness, pie bumbas otrajā stāvā tika Garsija, neticami veiksmīgi raidot to vārtos - 1:1


Papildlaikā rezultāts nemainījās, bet 11 metru sērijā Betis spēja realizēt tikai vienu no trim pendelēm, gan Kanalesa, gan spēles laikā iesitušā Huanmi sitienus atvairot Simonam, kamēr Athletic sita precīzi četras reizes no četrām, ievedot komandu finālā.


Karaļa kausa finālisti tiks noskaidroti divu spēļu summā, pirmās spēles paredzētas jau 10. un 11. februārī, bet atbildes mači norisināsies trešajā un ceturtajā martā. Fināls 2020.-21. gada Copa del Rey norisināsies Seviljā. Ja Bilbao iekļūs finālā, tad klubam divu nedēļu būs jāizvada divi Karaļa kausa fināli - ceturtajā aprīlī turpat Seviljā 2020. gada turnīra finālā, kurš tika pārcelts gadu vēlāk COVID-19 pandēmijas dēļ, Athletic spēkosies ar Real Sociedad.


bottom of page