top of page

Villarreal dodas pretī savai pirmajai trofejai Eiropas līgas finālā pret Manchester United


Kurš kuru? Šovakar Eiropas līgas fināls!

Šodien, plkst.22:00, uz Stadion Miejski zāliena Polijas pilsētā Gdaņskā kāps Villarreal un Manchester United vienības. Šim stadionam bija paredzēts uzņemt pagājušā gada Eiropas līgas finālu, bet sakarā ar COVID-19 vīrusa straujo izplatību un tās izraisītām sekām, pirms un pēc pandēmijas nenospēlētās spēles tika pārnestas uz Vāciju un aizvadītas aiz slēgtām durvīm. Līdz ar ko Gdaņska saņēma tiesības rīkot šī gada finālu, kuru klātbūtnē varēs izbaudīt 9500 skatītāji. TautasFutbols.LV piedāvā jums pirmsspēles pārskatu.


Manchester United ceļš pretī finālam sācies ar izkrišanu no Čempionu līgas grupu turnīra, ieņemot trešo vietu, par trīs punktiem atpaliekot no Paris Saint-Germain un RB Leipzig. Izšķirošais izrādījies negaidīts zaudējums pret Stambulas Başakşehir – uzvaras gadījumā Manchester United labākās vārtu attiecības dēļ apsteigtu RB Leipzig.


Nonākot Eiropas līgā, Mančestras vienība visai pārliecinoši pārbrauca pāri Real Sociedad un Granada (4:0 divu spēļu summā), kā arī itāļu Roma (8:5), vien 1/8 finālā sagaidot sīvu pretestību no AC Milan (2:1, izšķirošā uzvara 1:0 viesos). Līderu lomu uzņēmušies Brunu Fernandešs un dotajā brīdī lieliskajā formā esošais Edinsons Kavanī (abiem pa 5 vārtiem).


Manchester United šī nav pirmā dalība Eiropas līgas finālā – 2017.gadā ar rezultātu 2:0 tika pārspēta talantīgā un jaunā Amsterdāmas Ajax komanda. No tās komandas pieteikuma, kuri varētu doties laukumā arī šodien, palikuši Pols Pogbā, Markuss Rešfords un Dāvids de Hea. Savukārt Huans Mata, kurš reti šosezon ticis pie spēlēšanas, un tajā spēlē vārtu rāmi ieņēmušais Serhi Romero ar lielāko varbūtību savu iespēju uzspēlēt nesaņems, kā arī savainotie Antonī Marsiāls un Fils Džonss. Neskatoties uz to, ka Manchester United jau garantēja sev vietu Čempionu līgā, uzvara finālā būs labs iemesls, lai iepriecinātu galveno treneri Ūle Gunnāru Sūlšeru, kurš vēl joprojām nav uzvarējis nevienu trofeju komandas rindās kā treneris.


Villarreal, atšķirībā no sava pretinieka, pirmo reizi savā vēsturē ticis tik tālu Eirokausos. Līdz šim klubs no Valensijas apgabala trīs reizes sasniedzis UEFA Kausa/Eiropas līgas pusfinālu, kā arī var lepoties ar pusfināla sasniegšanu 2005-06 Čempionu līgas sezonā, kļūstot par otru vismazāk apdzīvoto pilsētu (aiz Monako) šī turnīra vēsturē, kas nokļuva tik tālu.


Šajā Eiropas līgas izspēlē Villarreal grupas kārtā ar 16 punktiem pārliecinoši ieņēma pirmo vietu, spēlējot pret Maccabi Tel-Aviv, turku Sivasspor un Azerbaidžānas Qarabag. Izslēgšanas spēlēs Villarreal izcēlās ar to, ka 8 spēlēs ielaidusi vien 3 vārtus, pārsoļojot garām Red Bull Salzburg (4:1), Kijevas Dinamo (4:0), Zagrebas Dinamo (3:1), un pēc uzvaras pirmajā spēlē (2:1) noturot bezvārtu neižsķirtu pusfināla otrajā spēlē pret Londonas Arsenal.


Komandas uzbrukumu vada Žerārs Moreno un Pako Alkasers (abiem pa 6 vārtiem), pie tam Žerārs visus savus vārtus guvis izslēgšanas spēlēs, bet aizsardzībā izceļas pieredzējušais Rauls Albiols, kura kontā ir uzvara UEFA kausā Valencia sastāvā 2003-04 sezonā, nospēlējot vien 2 spēles. Bet iespējams par galveno Villarreal trumpi kļūs tās galvenais treneris Unajs Emerijs – spāņu speciālists zin, kā uzvarēt Eiropas līgā, trīs reizes pēc kārtas (2014-jā, 2015-jā un 2016.gadā) paceļot kausu virs galvas, būdams par Sevilla treneri. Uzvaras gadījumā Villarreal ne tikai kvalificēsies Čempionu līgai, bet arī izcīnīs savu pirmo nopietno trofeju kluba vēsturē – līdz šim vienība uzvarējusi Spānijas trešajā līgā 1970.gadā, kā arī divas reizes uzvarējusi Intertoto kausā, kas pēc formāta bija vairāk kā priekšsacīkstes, lai kvalificētos UEFA kausam.


Abām komandām šī nebūs pirmā tikšanās, pirms tam saskrienoties savā starpā 2005-06 un 2008-09 Čempionu līgas sezonās, un nevienā no četrām spēlēm nespējot pārspēt cits cita vārtsargus. Vai Manchester United rezultatīvais uzbrukums spēs ielauzt Villarreal organizēto aizsardzību? Vai Villarreal mūs pārsteigs šodien, pārspējot ievērojamu šīs spēles favorītu? Spēles tiešraidei varēs sekot līdzi TV3 Sport kanālā.

bottom of page