top of page

Ir zināmas pirmās četras UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināla dalībnieces

Juventus spēja pārvirzīt spēli papildlaikā, taču Porto mazākumā spēj gūt vārtus un izslēgt Juve no Čempionu līgas.


Pateicoties Federiko Kjeza vārtiem spēles noslēgumā pirmajā spēlē Juve vēl saglabāja labas izredzes uz iekļūšanu nākamajā Čempionu līgas kārtā. Bija jāgūst divi vārti un jāsaglabā savi vārti neskarti. Juve diezgan labi iesāka spēli un jau 3' minūtē Alvaro Morata pēc centrējuma soda laukumā ar galvu no tuvas distances sita tieši pa Porto vārtsargu. Bet arī Porto jau no paša sākuma parādīja, ka viņi nebija atbraukuši uz Turīnu, lai spēlētu uz rezultāta noturēšanu, spēles 6' minūtē teicamu iespēju nerealizēja Mehdī Tāremī, vispirms viņa sitienu no tuvas distances bloķēja Leonardo Bonuči, bet pēc atkārtota sitiena ar galvu bumba trāpīja pa vārtu pārliktni. Bet jau 17' minūtē pret Tāremī savā soda laukumā noteikumus pārkāpa Merihs Demirals. Pendeli veiksmīgi realizēja Seržiu Olivera, nedaudz sarežģījot Juve situāciju. Juventus ar diviem vārtiem vairs nepietika, lai iekļūtu nākamajā kārtā, pie rezultāta 2:1 spēle pārvirzītos papildlaikā. Pēc ielaistajiem vārtiem Juventus komandā bija redzams izmisums, Turīnas komanda atlikušajā pirmā puslaika laikā spēja izveidot tikai vienu bīstamu momentu pie viesu vārtiem, jau atkal Morata no tuvās distances sita tieši virsū vārtsargam.


Otrajā puslaikā laukumā devās pavisam cita Juventus komanda. Jau 48' minūtē tika panākts neizšķirts, pateicoties Federiko Kjeza vārtu guvumam. Juve turpināja spiest, vēl jo vairāk Porto komanda palika mazākumā, Mehdī Tāremī dažu minūšu laikā nopelnīja divus brīdinājumus un bija spiests pamest laukumu. Vispirms Tāremī tika brīdināts par pārkāpumu pret Kjezu laukuma vidū, bet pāris minūtes vēlāk, spēles 54' minūtē, saņēma otro brīdinājumu par nesportisku uzvedību, aizsitot bumbu pēc tiesneša svilpes, kura fiksēja noteikumu pārkāpumu, tādējādi atstājot savu komandu mazākumā gandrīz uz veselu puslaiku, un kā vēlāk izrādījās - arī uz papildlaiku. Uzreiz nākamajā uzbrukumā šoreiz Kjeza neizmantoja teicamu izdevību gūt vārtus, bumbai trāpot pa vārtu stabu, bet jau 62' minūtē Kjeza tomēr panāca savu - 2:1 Juve labā. Tomēr atlikušajā laikā Juve milzīgs spiediens uz pretinieku vārtiem panākumus neatnesa, kas nozīmēja tikai vienu - papildlaiku.


Papildlaikā turpinājās Juve spiediens, viss Juventus sastāvs bija ne tikai pretinieku laukuma pusē, bet arī pretinieku soda laukumā vai tuvu tā robežām. Porto varonīgi aizsargājās, Pepi laikam var saukt par galveno spēles varoni. Taču neskatoties uz Juve pārsvaru vārtus 115' minūtē guva Seržiu Olivera, un vēl kādus. Aptuveni no 30 metru attāluma, no soda sitiena, Olivera raidīja bumbu zem sieniņas un kaut arī Vojcehs Ščensnijs aizsniedzās līdz bumbai, taču ar to nepietika - bumba ieripoja vārtos. Bet arī ar to spēle nebeidzās - Juve tagad bija jāgūst divi vārti, un jau bija skaidrs, ka 11 metru soda sitieni šoreiz izpaliks. Jau 117' minūtē Juve vienus no diviem nepieciešamiem vārtiem atguva - Adrjēns Rabjo pēc stūra sitiena ar galvu raidīja bumbu vārtos. Juventus izmisīgi centās atlikušajā laikā vēlreiz uzlauz viesu vārtus, taču Porto aizsardzība nospēlēja ļoti blīvi - Porto iet tālāk.


Holanns turpina pārrakstīt rekordus, dramatiskā cīņā Dortmundes Borussia saglabā pārsvaru


Tikmēr Dortmundes Borussia atbildes spēlē pret Sevilla (pirmā spēle Spānijā beidzās ar rezultātu 3:2 par labu Borussia) sastapās ar pretinieku sīvu pretestību. Sevilla no pašām pirmām minūtēm lika uzsvaru uz spēli ar pirmo numuru un augstu presingu, gandrīz nedodot dortmundiešiem pamest sava laukuma pusi. Jau trešajā minūtē iesaistīties spēlē nācās Marvinam Hicam pēc Okamposa sitiena ārpus soda laukuma, kurš palīdzēja izveidot vēl vienu bīstamu momentu 18.minūtē, bet pēc Susas sitiena bumba aizlidoja garām vārtiem. Tomēr pirmais vārtu guvums noticis pretējā laukuma pusē – Ērlings Holanns iesāka uzbrukumu ar neprecīzu piespēli, un kad likās, ka bumba jau ir pārtverta, Sevilla spēlētāji aizspēlējās un deva iespēju pretiniekiem atņemt bumbu, un izspēlēt ātru pretuzbrukumu, pēc kura soda laukumā ieskrējušais Marko Reiss atdeva ideālu piespēli Holannam, kuram vien atlika trāpīt tukšajos vārtos (1:0).


Otrā puslaika sākumā noticis visai neparasts notikums ar VAR starpniecību – sākumā tiesnešu brigāde atcēla Holanna vārtu guvumu, fiksējot noteikumu pārkāpumu, bet tajā pašā laikā izpētīja momentu minūti pirms tam, kad pret norvēģu uzbrucēju tika pārkāpti noteikumi soda laukumā, un piesprieda 11 metru soda sitienu, ko pats Holanns arī realizēja no otrās reizes, jo pirmajā reizē vārtsargs pameta vārtu līniju (2:0). Vienlaikus Holanns saņēma arī dzelteno kartiņu, pārāk emocionāli svinot vārtu guvumu un izsmejot Sevilla vārtsargu, izprovocējot arī nelielu grūstīšanos no dusmīgiem Sevilla spēlētajiem. Kad likās, ka Dortmundes Borussia nekas netraucēs tikt nākamajā kārtā, Sevilla nepadevās un sākumā atspēlēja vienus vārtus pēc El-Nesirī realizēta 11 metru soda sitiena (1:1), bet spēles pēdējā minūtē marokāņu uzbrucējs ar precīzu sitienu ar galvu vārtu devītniekā izlīdzināja rezultātu (2:2). Neskatoties uz pavisam mazu atlikušo laiku, Sevilla pamanījās atņemt dortmundiešiem bumbu un nogādāja to uz soda laukumu, kur pēc vairākiem centieniem tā arī nespēja raidīt to vārtos. Dortmundes Borussia vienība varēja atviegloti nopūsties vien pēc galvenā tiesneša finālsvilpes, pirmo reizi kopš 2017.gada tiekot Čempionu līgas ceturtdaļfinālā. Ar panākumiem atzīmējušies arī abi šīs spēles vārtu guvēji. El-Nesirī kļuva par pirmo marokānieti, kurš izcēlās ar diviem vārtu guvumiem vienā Čempionu līgas play-off spēlē. Savukārt Holanns kļuvis par jaunāko spēlētāju Čempionu līgas vēsturē, kurš atzīmējās ar vārtu guvumiem sešās spēlēs pēc kārtās, un guvis visvairāk vārtu šajā turnīrā no visiem norvēģu spēlētājiem (apsteidzot Ulē Gunnaru Sulšēru), kā arī uzstādījis absolūto rekordu, panākot 20 vārtu atzīmi vien 14 spēlēs, pārspējot iepriekšējo rekordistu Hariju Keinu (20 vārti 24 spēlēs).


Liverpool atkārtoti uzvar ar 2:0 un soļo tālāk


Atkārtoti Budapeštā COVID-19 vīrusa ieviesto ierobežojumu dēļ tikušās Liverpool un RB Leipzig, šoreiz angļu klubam, kas pirmajā spēlē svinēja uzvaru ar rezultātu 2:0, esot mājinieku statusā. Spēles sākumā abas komandas apmainījās ar vārtu gūšanas iespējām – Sadio Manē no izdevīgas pozīcijas raidīja bumbu garām vārtiem, savukārt pie pretējiem vārtiem Dani Olmo sitienu no tuvas distances atvairīja Alisons. 19' minūtē pirmo reizi pa nopietno nācās iesaistīties spēlē arī Pēteram Gulāči, atvairot stipro Diogo Žotas sitienu ar galvu. Bet vēl izcilāka iespēja Liverpool parādījusies 24' minūtē, kad sākumā izgājienu viens pret vienu nerealizēja Salāhs, Gūlāči atvairot viņa sitienu, kā arī neizdevies sitiens sanāca uz atsitienu skrienošam Manē. Pēc kāda laika ar diviem sitieniem izcēlās RB Leipzig spēlētāji, Tailers Adamss un Ēmils Fošbergs, bet puslaika izskaņā divus momentus neizmantoja Diogo Žota, no kuriem varētu izcelt otro, kad viņš pamanījās netrāpīt vārtu tukšā stūrī no tuvas distances.


Līdzīgs neizmantots moments bija arī Salāham 55' minūtē, kad no Gulāči atlēkušo bumbu pēc Diogo Žotas nerealizēta izgājiena viens pret vienu ēģīptiešu uzbrucējs raidīja augstāk par vārtiem. RB Leipzig uz laiku pārņēma iniciatīvu, 65.minūtē pārbaudot uz izturību vārtu stabu pēc Sorlota sitiena ar galvu. Pēc entiem momentiem pirmais vārtu guvums notika 70' minūtē, kad pēc Diogo Žotas piespēles Salāhs ieskrēja soda laukumā un pretkustībā atstājot malā Upamekano, atklāja spēles rezultātu (1:0). Pagāja vien 4 minūtes, kad tik tikko uz maiņu iznākušais Divoks Origi ar izcilu centrējumu atrada Sadio Manē, kuram atlika vien trāpīt vārtu tukšajā stūrī (2:0), uzstādot gala rezultātu uz tablo.


Barca nespēj sagādāt pārsteigumu PSG


Vietu UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfinālā tomēr nosargāja PSG, kas spēli mājās pret Barcelona nospēlēja neizšķirti un uzvarēja divu spēļu summā ar 5:2. Mbapē guva savus ceturtos vārtus abos dueļos kopā, bet Mesi pēc fantastiska tālsitiena izlīdzināja rezultātu, bet nespēja realizēt 11 metru soda sitienu.


Astotdaļfināla pāra pirmajā mačā Barselonā ar pārliecinošu 4:1 uzvaru izcīnīja PSG. Uzvarētājiem ar hat-trick izcēlās Mbapē, kā arī Kens bija rezultatīvs parīziešu labā, bet Barselonas vienīgos vārtus guva Mesi. Gan pirmajā mačā, gan atbildes spēlē PSG sastāvā nevarēja doties bijušais Barcelona uzburcējs Neimārs, kurš joprojām atlabst no savainojuma. Maču Parīzē Barca iesāka bez pārsteigumiem - aktīvi uzdarbojās Saint-Germain laukuma pusē, bet spēles pirmajā ceturksnī nebija pārāki par PSG aizsardzību un viesiem neizdevās izvirzīties tik ļoti nepieciešamajā agrajā vadībā. Ar bīstamu sitienu izcēlās Dests, bet PSG vārtsargs Navass sitienu atvairīja, un to no nokļūšanas vārtos palīdzēja pasargāt vārtu pārliktnis. Arī Mesi centieni izvirzīt Katalonijas klubu vadībā mača sākumā nebija veiksmīgi.

28' minūtē Barcelona cerības gūt mača pirmos vārtus, un sākt ceļu uz rezultāta starpības samazināšanu izbojāja darbība aizsardzībā. Ikardi piedzīvoja kritienu pretinieku soda laukumā, par ko pēc VAR pārskata galvenais tiesnesis PSG piešķīra pendeli, bet Lenglē saņēma dzelteno kartīti. 11 metru soda sitienu realizēja 22 gadus vecais Mbapē, kurš guva jau ceturtos vārtus divu maču summā un kļuva par jaunāko spēlētāju, kurš guvis 25 UEFA Čempionu līgas vārtus.

Pēc vēl viena neveiksmīga Barcelona uzbrukuma viesu veiksme sāka mainīties uz labo pusi. Fantastisku sitienu ārpus PSG soda laukuma izpildīja Mesi, raidot bumbu vārtu augšējā stūrī, kur vārtsargam to atsargāt bija praktiski neiespējami - 37' minūtē 1:1. Pirmā puslaika galotnē viesi tika pie vēl vienas lieliskas iespējas izvirzīties vadībā. Pārkāpums pret Grīzmanu parīziešu soda laukumā, un izpildīt pendeli devās Mesi, bet vārtsargs šajā cīņā bija pārāks un katalāņi izdevību iesākt otro puslaiku ar mazāku vārtu starpību neizmantoja.


Arī otrajā puslaikā Barcelona neizdevās pietuvoties PSG divu spēļu summā. Spēle pēc pirmajām 45 minūtēm zaudēja asumu, Barcelona labākā iespēja izvirzīties vadībā bija 25 minūtes pēc puslaika pārtraukuma, taču vārtos atkal teicamu sniegumu izpildīja Navass. Atlikušajās minūtēs PSG spēja mierīgi nokontrolēt spēli līdz beigu svilpei, neatļaujot viesiem samazināt vārtu starpību un droši nonākt UEFA Čempionu līgas labāko astotniekā. Līdz ar to pirmo reizi 16 gadu laikā UEFA ceturtdaļfinālā nebūs divu šī gadsimta izcilāko futbolistu - Mesi un Ronaldu.


Nākamnedēļ tiks noskaidroti atlikušie četri klubi, kuri iekļūs Eiropas prestīžākā turnīra ceturtdaļfinālā.

bottom of page