top of page

Karsta un ar notikumiem bagāta nedēļas nogale Francijas čempionātā


Notikumiem bagāta izvērtās nedēļas nogale Francijas čempionātā. Šī kārta iesākās ar izrautu Lyon uzvaru mājās pret Bordeaux. Lyon varēja atklāt rezultātu spēles 15' minūtē, kad pēc ātra uzbrukuma sitiena pozīcijā tieši pretī vārtiem tika izvirzīts Lyon pussargs Bruno, kurš no tālas distances sita labajā tālajā vārtu stūrī, taču teicami vārtos nospēlēja Bordeaux vārtsargs Benua Kostiļs. 16 minūtes vēlāk Lyon izdevās noorganizēt vārtu guvumu, Lyon zibenīgi izspēlēja stūra sitienu, un jau no soda laukuma robežām Memfiss Depajs centrēja soda laukumā, kur neveiksmīgi nospēlēja Bordeaux aizsargs Lorāns Koscelnijs, nogādājot Karlam Toko Ekambi bumbu tieši zem sitiena, kurš cauršuva viesu vārtsargu.

Otro puslaiku ļoti aktīvi iesāka Bordeaux futbolisti. Spēles 51' minūtē viņi varēja izlīdzināt rezultātu, kad pēc Ben Arfa piespēles viens pret vienu izgāja Hvans Ijdžo, taču viņš neveiksmīgi apstrādāja bumbu, atlaižot to nedaudz pār tālu, līdz ar to samazinot leņķi ar vārtsargu un novirzoties nedaudz uz vārtu sāniem. Sitiens Hvanam neizdevās precīzs un jau no asa leņķa viņš sita gar vārtiem. Ben Arfa turpināja aktīvi dzīt savu komandu uzbrukumā, veidojot momentus, un jau 54' minūtē Bordeaux izlīdzināja rezultātu, pateicoties Samuela Kalu precīzam sitienam pēc Remī Udena piespēles. Bordeaux turpināja savu ofensīvu uz Lyon vārtiem, veidojot momentus, taču patiešām bīstamu vārtu gūšanas epizodi spēja izveidot Lyon komanda. Spēles 78' minūtē Bordeaux aizsarga Lorāna Koscelnija kārtējā kļūda aizsardzībā varēja maksāt ļoti dārgi - pēc caursitiena no malas, Koscelnijs netrāpīja pa bumbu un tā nonāca pie Islama Slimanī, kurš aptuveni no 7 metru attāluma sita pāri vārtiem. Uzreiz nākamajā minūtē jau Bordeaux varēja izraut uzvaru, šoreiz Remī Udens nonāca teicamā sitienu pozīcijā, taču veiksmīgi rīkojās Lyon vārtsargs Antonijs Lopešs, kurš uzreiz izgāja pretī uzbrucējam. Udena sitiens atrada Lopešu. Nākamo dažu minūšu laikā abas komandas vēl apmainījās ar labām vārtu gūšanas iespējām, taču punktu spēlē pielika aizsargs Leo Dibuā, kurš jau kompensācijas otrajā pieliktajā minūtē no asa leņķa spēcīgi sita pa vārtiem, bumba pēc atsitiena no vārtu staba ielidoja vārtos. Šie vārti noteikti var pretendēt uz skaistāko vārtu guvumu šajā nedēļas nogalē ne tikai Francijas čempionātā, bet arī visā Eiropā.

Sestdien pāris stundas pirms kārtējās Marseille mājas spēles šajā sezonā, kurā kārtas centrālajā spēlē Marseļas klubam vajadzēja uzņemt Stade Rennais, Marseļā sākās nekārtības, kuru dēļ spēle tika atcelta. Daži simti Marseļas futbola fanu devās uz Marseļas komandas bāzi. Mēģinot iekļūt bāzē, viņi apmētāja ieeju bāzē ar pirotehniku un dūmu svecēm. Nekārtības pie kluba bāzes turpinājās aptuveni pusstundu, līdz uz notikuma vietu atbrauca vietējā policija un ugunsdzēsēji. Nekārtību laikā tika nodedzināti pieci koki, bojājumus guva blakus stāvošie automobiļi, kā arī ziņo, ka Marseille futbolists Alvaro Gonzalez guva muguras traumu - viņam trāpīja ar akmeni pa muguru. Policija aizturēja 25 cilvēkus. Par nekārtību avotu kļuva Marseļas nepārliecinošs sniegums šajā sezonā, pēdējās deviņās spēlēs Marseille izcīnīja tikai vienu uzvaru, un zaudējumu sērija jau ilgst četras spēles pēc kārtas. Šobrīd Marseille atpaliek no Čempionu līgas zonas par 13 punktiem. Marseille fani pieprasa kluba prezidenta Žaka Henri Eiro atkāpšanos. Pats Žaks ir parīzietis, kas tikai pasliktina visu situāciju, ņemot vērā, ka Parīze ir lielākais Marseille ienaidnieks.

Arī pie citas Ligue 1 komandas pirms kārtējās spēles iegriezās vietējie futbola fani. Pēc zaudējuma iepriekšējās kārtas spēlē ar 0:5 Lyon komandai, un ņemot vērā to, ka komanda šobrīd atrodas 16.vietā, AS Saint-Etienne komandas treniņu apciemoja ap 300 līdzjutējiem pirms komandas došanās uz Nīcu. Viņi uztaisīja apli ap komandas spēlētājiem un sāka skandēt kluba saukļus. Šāda motivācija pirms spēles izrādījās efektīva - Saint-Etienne spēles 88' minūtē izrāva uzvaru.


FC Lorient, kuri nupat attapās pēc COVID-19 vīrusa, un šajā nedēļā aizvadīja veselas divas spēles ir galvenie šīs nedēļas varoņi Francijas čempionātā. Vispirms, pirmajā spēlē pēc karantīnas viņi tikās ar Dijon komandu. Šī spēle bija ļoti principiāla abām komandām cīņā par palikšanu Francijas augstākajā divīzijā. Šajā aizraujošajā spēlē FC Lorient spēja atklāt spēles rezultātu spēles 30' minūtē. Taču, neskatoties uz lielu FC Lorient pārsvaru pirmajā puslaikā, Dijon futbolisti spēja divu minūšu laikā, īsi pirms pirmā puslaika beigām, gūt divus vārtus un izvirzīties vadībā.


Arī otrajā puslaikā FC Lorient turpināja spiest uz Dijon vārtiem, taču bieži vien sitieni bija pavisam neprecīzi. Izniekojot daudzus momentus, spēles 58' minūtē Lorient tomēr spēja izlīdzināt rezultātu. Spēles 63' minūtē spēles galvenais tiesnesis parādīja sarkano kartīti FC Lorient spēlētājam Joanam Etjenam, taču šajā epizodē iejaucās VAR. Pēc video atkārtojuma noskatīšanās galvenais tiesnesis atcēla savu iepriekšējo lēmumu un sarkanās kartītes vietā, Lorient spēlētājam parādīja dzelteno. Spēles 68' minūtē Lorient noorganizēja vēl vienu vārtu guvumu, taču vārti tika atcelti aizmugures dēļ. Lorient turpināja veidot momentus pie Dijon vārtiem, jau otrā puslaika kompensācijas pirmajā minūtē Lorient varēja izraut uzvaru, taču Dijon vārtsargs neticamā veidā izvilka bumbu no tālā stūra un atstāja Dijon komandai cerības uz punktu šajā spēlē. Taču sestajā kompensācijas minūtē vārtsargs, pēc ne visai bīstama soda sitiena izspēlēs, noķēra bumbu, bet ielidoja ar to kopā vārtos - Lorient svin ļoti svarīgu uzvaru ar 3:2.


Ar to FC Lorient brīnumi šajā nedēļā nebeidzas - ar šādu pašu rezultātu Lorient, vēl nedēļu atpakaļ būdami turnīra tabulas pēdējā vietā, pārspēja Francijas čempionus PSG. Zīmīgi, ka arī šajā spēlē Lorient futbolisti spēja izveidot diezgan daudz labu momentu. Tas atmaksājās spēles 36' minūtē, kad Danilu Pereira tuvu savam soda laukumam izlaida bumbu, ko izmantoja Lorens Aberžels, kritienā raidot bumbu vārtu devītniekā. PSG nedaudz atdzīvinājās pēc ielaistiem vārtiem un jau 43' minūtē par pārkāpumu pret Neimaru tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. Pats cietējs devās izpildīt sitienu, kurš bija precīzs.


Otro puslaiku aktīvi iesāka Parīzes futbolisti un 58' minūtē, šoreiz par pārkāpumu pret Mauro Ikardi, uz Lorient vārtiem vēlreiz tika nozīmēta pendele. Arī šoreiz Neimars bija precīzs. Spēles 72' minūtē Ikardi varēja pielikt punktu šajā spēlē, no tuvas distances ar galvu raidot bumbu vārtu četrstūrī, taču veiksmīgi nospēlēja Lorient vārtsargs. Spēles 79' minūtē Lorient futbolisti nospēlēja sieniņā pie PSG soda laukuma robežām un panāca 2:2. Šāds rezultāts nevarēja apmierināt PSG futbolistus un viņi burtiski piespieda Lorient komandu pie saviem vārtiem, taču otrā puslaika pirmajā kompensācijas minūtē pretuzbrukumā aizskrēja Terems Moffi, kurš izrāva savai komandai uzvaru šajā spēlē. Zīmīgi, ka Terems Moffi 2017.gadā pārstāvēja Lietuvas klubu FK Kauno Žalgiris. Šis zaudējums PSG komandai lika noslīdēt uz trešo vietu turnīra tabulā.


AS Monaco turpina izmantot līderu klupienus un pamazām pietuvoties Čempionu līgas zonai. Šoreiz Monaco ar 2:1 pārspēja turnīra tabulas lejasdaļā esošu FC Nantes un atrodas vienas uzvaras attālumā no trešajā vietā esošas PSG komandas. Arī Lille ne bez grūtībām aizvadīja savu spēli pret citu čempionāta pastarīti - Dijon, spējot izcīnīt vien minimālu uzvaru 1:0. Taču ar to pietika, lai ieņemtu pirmo vietu tabulā.

Trešdien gaidāma nākamā Ligue 1 kārta, kurā FC Lorient centīsies pārsteigt vēl vienu Čempionu līgas dalībnieci - Stade Rennais. Bordeaux uzņems LOSC Lille, Marseille viesosies pie RC Lens, bet PSG, Monaco un Lyon spēkosies pret čempionāta pastarītēm Nimes, Nice un Dijon.

bottom of page