top of page

Latvijas izlases spēlētāji zemākajos Latvijas futbola piramīdas stāvos




Diemžēl jau otro sezonu pēc kārtas Latvijas zemāko līgu norise Covid19 pandēmijas dēļ tika apturēta priekšlaicīgi, taču neskatoties uz nepilnvērtīgi aizvadīto sezonu, piedāvājam iepazīties ar bijušajiem Latvijas izlases spēlētājiem, kurus aizvadītajā gadā bija iespējams sastapt Latvijas zemākajās trīs līgās.


Optibet Nākotnes Līga

FK Auda

Danills Ulimbaševs – 3 spēles izlasē, pēdējā spēle 2017.11.13 pret Kosovu

Oļegs Laizāns – 54 spēles izlasē, pēdējā spēle 2019.11.16 pret Slovēniju


Klubs jau starpsezonā parādīja, ka tam ir milzīgas ambīcijas jau šajā sezonā spēlēt Virslīgā, taču LFF licensēšanas komisija neļāva šai idejai īstenoties. Šis lika klubam starpsezonā un jau šīs sezonas laikā vēl nopietnāk apbruņoties ar ļoti kvalitatīviem spēlētājiem, tajā skaitā ar tādiem, kuriem ir pieredze nacionālajā izlasē. Pirmssezonā par vienu no skaļākajām pārejām Nākotnes Līgā kļuva Danilla Ulimbaševa atnākšana no FK Ventspils. Pērn aizvadījis desmit spēles zaļi-melno sastāvā un ar 5 gūtiem vārtiem Ulimbaševs dalīja līgas septītā labākā vārtu guvēja vietu. Pēc aizvadītas pussezonas klubam uz īres tiesībām pievienojās par “Maestro” dēvētais balsta pussargs Oļegs Laizāns. Laizāns iepriekšējās 5 sezonas aizvadījā Virslīgas trīskārtējās čempiones Riga FC sastāvā, kopumā aizvadot 117 spēles un gūstot 10 vārtus. Šajā sezonā Audas sastāvā paguva nospēlēt 5 spēles. Pāragri noslēdzoties sezonai, Laizāns atgriezās Riga FC rīcībā, taču jau decembra sākumā Riga FC paziņoja, ka neturpinās sadarbību ar pussargu. Jāpiemin, ka Laizāns ar aizvadītām 54 spēlēm Latvijas izlasē ir šobrīd visvairāk spēļu aizvadījušais aktīvais futbolists. Tāpat priekšlaicīgi jāpiemin, ka tieši viņš no šajā rakstā pieminētajiem spēlētājiem visnesenāk vēl spēlēja Latvijas nacionālajā izlasē.


Rēzeknes FA

Vitālijs Rečickis – viena spēle izlasē 2018.06.05 pret Lietuvu


Rečickis savas dzimtās pilsētas klubam pievienojās jau 2020. gadā, taču paguva nospēlēt vien spēli, tāpat arī aizvadītajā sezonā viņa kontā tikai viens mačs, lielāku uzmanību šobrīd veltot jauno futbolistu trenera amatam Daugavpilī BFC sistēmā. Vitālijs Rečickis bija no tās Rēzeknes futbola zelta paaudzes, kas 2006. gadā ar Dižvanagiem iekļuva Virslīgā, kopš tā laika balsta pussargs Latvijas augstākajā līgā spēja sakrāt ļoti iespaidīgas 210 spēles, un guva 16 vārtus.


Grobiņas SC

Oskars Kļava – 64 spēles izlasē un vieni gūtie vārti, pēdējā spēlē 2013.06.07 pret Bosniju un Hercogovinu

Kristaps Grebis – 13 spēles izlasē un 2 gūtie vārti, pēdējā spēle 2010.10.12 pret Gruziju


2020. gada sezonā Grobiņas klubam izdevās iegūt kluba vēsturē augstāko vietu Nākotnes līgā (iepriekš 1. Līga), kas bija bronzas godalgas. Lai Dobrecova vadītajai komandai palīdzētu šo panākumu vismaz atkārtot, aizvadītajā sezonā aizsardzības rindas papildināja ļoti pieredzējušais Oskars Kļava, kurš vēl pirms gada spēlēja 3. Līgas Rietumu zonā Liepājas FS sastāvā, kur arī pastāvīgi strādā kā jauniešu treneris. Pērn Grobiņas sastāvā laukumā nācis 6 reizes. Virslīgas rekordu grāmatā Kļava noslēdz Top32 sarakstu ar visvairāk aizvadītajām spēlēm Virslīgā, kopā karjerā sakrājot 262 mačus. Savu trešo sezonu Grobiņas sastāvā aizvadīja Kristaps Grebis. Pērn Grebim tikai viena aizvadīta spēle komandas sastāvā, taču aizvadīto trīs sezonu laikā viņam iekrātas deviņas spēles un četri gūtie vārti pārstāvot Grobiņas SC. Taču Virslīgā viņš sevu vārdu ir ierakstījis ļoti spoži – visu laiku labāko līgas bombardieru sarakstā viņš ierindojas 6. vietā ar 133 vārtu guvumiem, tāpat aizvadīto spēļu skaita ziņā viņš ir desmitajā vietā ar aizvadītu 341 spēli.


Saldus SS/Leevon

Artis Lazdiņš – 29 spēles izlasē, pēdējā spēle 2017.03.28 pret Gruziju

Gints Freimanis – 13 spēles izlasē un vieni gūtie vārti, pēdējā spēle 2018.06.05 pret Lietuvu

Nauris Bulvītis – 19 spēles izlasē un 2 gūtie vārti, pēdējā spēle 2014.10.10 pret Islandi


Jau 2020. gadā, kad klubs iekļuva Nakotnes līgā (tobrīd 1. līgā), tika piesaistīti divi futbolisti, kuri vēl salīdzinoši nesen spēlēja nacionālajā izlasē, kā arī sezonu iepriekš vēl bija Virslīgas klubu īpašumā - Artis Lazdiņš (FK Jelgava) un Gints Freimanis (Jūrmalas Spartaks). Pērn no kluba 13 aizvadītajām spēlēm Freimanis ir piedalījies 11, bet Lazdiņš 9 spēlēs, kļūstot par visai nozīmīgām pamatsastāva figūrām. Abi spēlēšanu apvieno ar bērnu trenēšanu Leevon futbola skolā. Savukārt tieši pirms aizvadītās sezonas Saldus vienībai pievienojās trešais bijušais izlašnieks - Nauris Bulvītis, kuram 8 spēles un arī viens rezultatīvs raidījums sezonā. Pirms tam Virslīgā paguvis aizvadīt 200 spēles 6 dažādos Latvijas augstākās līgas klubos.


JDFS Alberts

Renārs Rode – 4 spēles izlasē un vieni gūtie vārti, pēdējā spēle 2014.03.05 pret Ziemeļmaķedoniju

Dāvis Indrāns – 10 spēles izlasē, pēdējā spēle 2018.03.25 pret Gibraltāru


Pirms divām sezonām par savas profesionālās karjeras beigām un pievēršanos trenera amatam JDFS Alberts akadēmijā paziņoja Renārs Rode, taču dažādu apstākļu sakritības dēļ, kas pārsvarā bija sastāva problēmas JDFS Alberts galvenajā komandā, Rodem vairākkārt nācās savus bučus ņemet nost no nagliņas un vilkt tos atpakaļ kājās, pēdējo divu sezonu laikā piedaloties 6 mačos. Lai arī futbola sabiedrībā zināms kā spēlētājs, kurš karjeru aizvadījis visai eksotiskās līgās ārzemēs, arī Virslīgā nospēlējis iespaidīgas 176 spēles, no kurām lielu daļu 5 sezonu laikā, ko pavadījā leģendārajā Skonto FC. Savukārt Dāvis Indrāns Albertam pievienojās jau sezonas gaitā pērn, piedaloties 10 mačos un vienreiz arī gūstot vārtus. Visai interesanti, ka šo desmit spēļu laikā Indrāns pamanījās tikt pie dzeltenās kartītes veselas 6 reizes. Par savu augstāko karjeras punktu līdz šim viennozīmīgi viņš var uzskatīt 2017. gada sezonu, kad tobrīd 21 gadu vecais pussarga FK Metta rindās guva piecus vārtus un pat izpelnījās no Aleksandra Starkova izsaukumu uz nacionālo izlasi, kurā debitēja tā gada septembrī pret Portugāli. Diemžēl pēc tam karjera nav izvērtusies tā kā daudzi bija gaidījuši.


2. Līga

SK Spēks

Gatis Kalniņš – 17 spēles izlasē un vieni gūtie vārti, pēdējā spēle 2007.02.07 pret Ungāriju


Pirms četriem gadiem, atgriežoties savā dzimtajā pilsētā Valmierā, Gatis Kalniņš palīdzēja klubam aizvadīt nesliktu atgriešanās sezonu Virslīgā, Vidzemes komandai vēlreiz spēlējot Latvijas futbola elitē pēc 15 gadu pārtraukuma. Lai arī togad Valmiera sezonu noslēdza pēdējā vietā turnīra kopvērtējumā, pateicoties veiksmīgai apstākļu sakritībai, tiem izdevās saglabāt vietu Virslīgā. 2019. gada nogalē, 2 sezonas nēsājot Valmieras kreklu, raženais uzbrucējs, kurš gan karjeras noslēgumā pārkvalificējās par centra aizsargu, noslēdza savu profesionālo karjeru. Kopumā Virslīgā paguvis aizvadīt apaļas 20 sezonas, sasniedzot 416 mačus, kas viņu ierindo top10 visvairāk spēļu Virslīgā aizvadījušo spēlētāju sarakstā, kuru laikā arī guvis 107 vārtus. Iepriekšējās 2 sezonas turpinājis spēlēt amatieru līmenī SK Spēks klubā – 2020. gadā 3. Līgas Vidzemes reģionā ieguva čempiontitulu, pērn, spēlējot līgu augstāk, izdevās izcīnīt 2. vietu un ceļazīmi uz Nākotnes līgu. Aizvadītajā sezonā Kalniņam visai pieklājīgi statistikas rādītāji – piedaloties vien 7 spēlēs izdevās gūt 6 vārtus. Paralēli spēlēšanai amatieru līmenī, darbojās Valmiera FC trenera asistenta pozīcijā.


Caramba Riga

Maksims Rafaļskis – 13 spēles izlasē, pēdējā spēle 2011.06.04 pret Izraēlu


2019. gadā, paziņojot par profesionālās karjeras noslēgumu, Maksims Rafaļskis visai ātri pievērsās trenera amatam – jau 4 gadu viņš strādā FS Metta akadēmijā par U14 komandas galveno treneri. Aizvadītās 4 sezonas ir pārstāvējis Caramba Riga komandu - 3 sezonas aizvadot 3. Līgā, bet pērn iekļūstot 2. līgā Rafaļskis nospēlēja 5 spēles Carambas sastāvā, palīdzot klubam izcīnīt vietu Nākotnes līgā. Savas profesionālās karjeras laikā aivadījis 10 sezonas Virslīgā, kuru laikā piedalījies 174 spēles, gūstot 15 vārtus.


FK Salaspils

Vitālijs Smirnovs – 7 spēles izlasē un vieni gūtie vārti, pēdējā spēle 2013.05.24 pret Kataru

Vladislavs Gabovs – 41 spēle izlasē, pēdējā spēle 2019.03.24 pret Poliju


Pirms divām sezonām Salaspilj, debitējot reorganizētajā vislatvijas 2. Līgas čempionātā, izdevās tikt pie sudraba godalgām. Pērn, lai šo panākumu atkārtotu, tika piesaistīti vairāki ļoti pieredzējuši futbolisti, tajā skaitā bijušie izlašnieki. Viens no tiem bija jūrmalnieks Vitālijs Smirnovs, kurš profesionālo karjeru noslēdza pirms 3 gadiem savās dzimtās pilsētas klubā Jūrmalas Spartaks. Pēc tam sezonu paguva nospēlēt 3. Līgas Rietumu reģiona kluba FK Kauguri sastāvā, izcīnot sudrabu līgas Rietumu apakšgrupā, kā arī pērnajā sezonā aizvadījā 2 spēles 2. Līgā FK Salaspils vienības rindās. Pirms tam visu savu karjeru pavadījā Latvijas Virslīgā, tajā skaitā Latvijas futbola ikonā Skonto (veselas 8 sezonas), tāpat pa divām sezonām Ventspilī un Spartakā, kā arī pa vienai Jelgavā un Riga FC, šo gadu laikā iekrājot iespaidīgas 246 spēles. Aizsardzības līnijas līderis aizvadītajā sezonā gan bija Vladislavs Gabovs, kurš vēl pirms gada noslēdza savu profesionālo karjeru ar pavadītu pussezonu Jelgavā. Kopumā aizvadītajā sezonā piedalījās 7 mačos Salaspils sastāvā, un pamanījās izcelties reizi ar rezultatīvu sitienu. Savas raibās karjeras laikā Gabovs paguva uzspēlēt veselās 10 dažādās virslīgas komandās.


3. Līga

Babītes SK

Mihails Miholaps – 32 spēles izlasē un 2 gūtie vārti, pēdējā spēle 2005.05.21 pret Lietuvu


Arī Latvijas futbola līgu struktūras pirmīdas pakājē – 3. Līgā – aizvadītajā sezonā bija atrodami vairāki bijušie izlašnieki. Viens no tiem bija Mihails Miholaps - Virslīgas visu laiku rezultatīvākais futbolists (210 gūtie vārti). Miholaps savu profesionālo karjeru noslēdzas pirms vairāk nekā 10 gadiem, pēc tam epizodiski uzspēlējot vairākās Latvijas zemāko līgu komandās. Pirms divām sezonām SK Spēks sastāvā, ar kuru 3. Līgas Vidzemes reģionā izdevās izcīnīt zelta medaļas, izcēlās pat ar 3 vārtiem, paralēli strādājot par trenera asistentu Valmiera FC komandā Virslīgā. Savukārt pērn viņš, nospēlējot 1 spēli SK Babīte sastāvā, kļuva par zelta medaļas ieguvēju 3. Līgas čempionāta Rīgas reģionā.


Tente/Beitar

Alans Siņeļņikovs – 12 spēles izlasē, pēdējā spēle 2017.11.13 pret Kosovu


Kopš savas pēdējās spēles izlasē pret Kosovu, kurā gan Latvijas nacionālā izlase zaudēja ar 3:4, sagādājot pretiniecei pirmo uzvaru tās pastāvēšanas vēsturē, gan pats Alans Siņeļņikovs nospēlēja ne pārāk veiksmīgo - visai savdabīgā veidā raidot bumbu savos vārtos, Alana karjerā apstājās augšupeja. Vidēji pēdējo 4 sezonu laikā Virslīgā izejot laukumā vien 11 reizes sezonā, pa vidu nonākot pat Nākotnes līgā Daugavpils Lokomativ vienībā. Pērn, sezonas vidū, pēc tam, kad no Virslīgas izstājās bēdīgi slavenā Jūrmalas Noah, Alans Siņeļņikovs nonāca situācijā, kurā bija jāmeklē jauns klubs. Diemžēl nevienā no augstāko Latvijas līgu klubiem vieta viņam neatradās, līdz ar to nācās pievienoties 3. Līgas Rīgas reģiona klubam Tente/Beitar, kuras sastāvā Siņeļņikovs paguva aizvadīt 11 spēles un gūt 5 vārtus, kas palīdzēja klubam izcīnīt bronzas godalgas čempionātā.


FK Kalupe

Aivars Pozņaks – Viena spēle izlasē 1995.05.19 pret Igauniju


Ventspilī dzimušais uzbrucējs ir šajā sarakstā vecākais futbolists – lai arī jau sasniedzis 53 gadu vecumu, joprojām Aivars Pozņaks piedalās Latvijas čempionāta 3. Līgā neskatoties uz to, ka savu profesionālo karjeru noslēdza jau 2004. gadā Daugavpils Ditton vienībā. Pērn izcīnīja uzvaru 3. Līgas Latgales reģionā ar savu ilggadēji pārstāvēto komandu Kalupe, kuras rindās aizvadīja vienu pilnu spēli. Zīmīgs ir fakts, ka viņš ir vienīgais futbolists Latvijas Virslīgas futbola vēsturē, kurš saņēmis izsaukumu uz nacionālo izlasi no Rēzeknes kluba – 1995. gadā tas Pozņakam izdevās pārstāvot Rēzeknes Policijas futbola klubu “Vairogs”.


FK Līvāni

Pāvels Koļcovs – viena spēle izlasē 2008.08.20 pret Rumāniju


Debitējot Latvijas Virslīgā Daugavpils Dinaburg sastāvā jau pirms 21 gada, Pāvels Koļcovs spēja sakrāt 188 spēles 5 dažādu komandu sastāvā Virslīgā, no kurām lielākā daļa gan bija tieši Daugavpils rindās. Pērn Koļcovs pievienojās Līvānu koamandai pussezonā, nospēlējot tur 3 mačus pēc tam, kad pameta Jūrmalas Noah, pagūstot šajā Virslīgas vienībā nospēlēt vienu spēli. Interesanti, ka viņam tarp karjeras pēdējo spēli Virslīgā, kas tikko tika minēta, un priekšpēdējo spēli, kas tika aizvadīta FC Jūrmala sastāvā 2011. gada zezonā, aizritēja veseli 10 gadi, ko visai droši varam nosaukt par Virslīgas rekordu.


Tukums 2000-2

Jevģēnijs Kosmačovs – 3 spēles izlasē, pēdējā spēle 2010.01.22 pret Dienvidkoreju


Par savas karjeras augstāko punktu 33 gadus vecais Tukumnieks Jevģēnijs Kosmačovs viennozīmīgi var saukt 2009. gadu, kad ar FK Ventspils izdevās kavlificēties Eiropas līgas grupu turnīram, kurā Kosmačovam nospēlētas visas 6 spēles, no kurām tikai vienu (mājās pret Heerenveen) neizdevās nospēlēt “no zvana līdz zvanam”. Kopumā viņam 8 sezonu laikā Virslīgā 135 spēles. Karjeras izskaņā Kosmačovs izmēģināja arī laimi ārzemēs – uzspēlējot gan Polijas pēc spēka 3. Līgā, gan Vācijas 5. Līgā. Tomēr 2020. gadā atgriezās savā dzimtajā pilsētā, pievienojoties 3. Līgas Rietumu reģiona vienībai Tukums 2000 3. komandai, ar kuru kopā izdevās izcīnīt čempionu titulu. Togad Jevģēnijam 5 vārtu guvumi 5 spēlēs. Pērn gan Tukuma vienībai, gan pašam pussargam sezona neizdevās vairs tik veiksmīga – vien 5. vieta 12 komandu konkurencē, kā arī futbolista kontā divi vārti divās spēlēs.

0 comments
bottom of page