top of page

Manchester United - Premjerlīgas līderi, Bayern fiasko Vācijas kausa izcīņā: Eiropas futbola apskats

Manchester United uzvar un ieņem pirmo vietu, Sheffield United pirmā uzvara sezonā

Manchester United aizvadīja no 1.kārtas pārcelto spēli viesos pret Burnley vienību. Jāatzīmē ļoti cienīgs žests no Burnley kluba, kas tiek veikts katra gada sākumā – pirms spēles ar klusuma brīdi tika godināti aizvadītajā gadā aizsaulē aizgājušie kluba fani. Pirmajā puslaikā pārsvars bumbas kontrolē piederēja Manchester United vienībai (66% pret 34%), bet pa īstam bīstami momenti pie Burnley vārtiem sāka parādīties tuvāk pirmā puslaika beigām (līdz tam daži bīstami uzbrukumi izdevušies Burnley komandai, bet līdz kārtīgiem sitieniem nenonāca). Pirmais labs moments izveidojies Antonī Marsiālam spēles 25' minūtē, bet jau pēc 2 minūtēm Edinsons Kavani (kuram šī bija pirmā spēle pēc diskvalifikācijas) izlauzās viens pret vienu, bet tika nogāzts pēc Robija Breidija izklupiena. Pārkāpumu fiksēja VAR un Burnley varētu palikt mazākumā, bet sarkanās kartiņas vietā Breidijam, dzeltenā kartiņa tika piešķirta Lūkam Šo. Drīzumā ar VAR starpniecību tika pieņemts vēl viens lēmums – šoreiz 36' minūtē tika atcelts Harija Magvaira vārtu guvums par pārkāpumu pret pretinieku spēlētāju. Labas iespējas atklāt spēles rezultātu bija Nemaņa Matičam un Antonī Marsiālam, bet rezultāts pēc pirmā puslaika palika nemainīgs – 0:0.


Otrajā puslaikā Manchester United palielināja spiedienu, regulāri apdraudot Nika Poupa cietoksni. Divas izcilas iespējas bija Edinsonam Kavani, bet abi sitieni ar kreiso kāju bija pagalam neizdevušies. Spēles liktenis tika izšķirts 71' minūtē – pēc Markusa Rešforda centrējuma ar sitienu no gaisa pa bumbu, ne bez rikošeta palīdzības, vārtos raidīja Pols Pogbā, izvirzot Manchester United vadībā (0:1). Atlikušajā spēles daļā viesi nosargājuši gūto pārsvaru un svinējuši uzvaru, kas ļāva viņiem ieņemt pirmo vietu tabulā. Manchester United šī ir trešā uzvarētā spēle Anglijas Premjerlīgā pēc kārtas, kā arī bezzaudējumu sērija jau sasniegusi 11 spēles (9 uzvaras, 2 neizšķirti).

Pirmo uzvaru šajā sezonā guva Sheffield United, kas līdz šim, pēc Vācijas Bundeslīgas vienības Schalke 04 uzvaras šosestdien, bija vienīgā komanda no Top-5 Eiropas līgām bez uzvarām šosezon. Aizvadot visu otro puslaiku vairākumā, un pateicoties Billija Šarpa vārtiem no 11 metru soda sitiena, tika pārspēts Newcastle United.


Svarīgu uzvaru svinēja Everton, ar 2:1 viesos pārspējot Wolverhampton Wanderers. Abas komandas spēles sākumā apmainījās ar vārtu guvumiem: 6' minūtē Everton vadībā izvirzījās Alekss Ivobi, bet 14' minūtē rezultātu izlīdzināja Rubens Nevess. 77' minūtē uzvaras vārtus Everton vienībai guva Maikls Kīns. Šī uzvara ļāva vienībai no Liverpūles izlīdzināties punktu ziņā ar Leicester City un Manchester City (komandām pa 32 punktiem), kas ar rezultātu 1:0 pārspēja Brighton & Hove Albion. Uzvaras vārtus spēles 44' minūtē pēc Kevina de Breines piespēles guva Fils Fodens. Iespēja dubultot pārsvaru spēles 92' minūtē bija Rahimam Sterlingam, bet bumba pēc 11 metra soda sitiena tika raidīta augstāk par vārtiem. Sterlingam Anglijas Premjerlīgas ietvaros šī jau ir trešā nerealizētā pendele pēc kārtas. Tikmēr Manchester City pēc šīs uzvaras pakāpusies uz 3.vietu (viena spēle vēl ir rezervē), kā arī uzvarējusi ceturtajā spēlē pēc kārtas, un nezaudē jau 8 spēles pēc kārtas (6 uzvaras, 2 neizšķirti).


Iespēju izlīdzināties ar Manchester City, Leicester City un Everton punktu ziņā izlaida Tottenham Hotspur, kas savu spēli (pārnesto no 30.decembra COVID-19 pandēmijas dēļ) ar citu vienību no Londonas, Fulham, noslēdza ar neizšķirtu 1:1. Spēles 25' minūtē vadībā izvirzījās Tottenham, vārti ar galvu Harija Keina kontā, kam jau ir pa 11 vārtiem un 11 piespēlēm 17 spēlēs. Kā arī Harijam Keinam ar šiem vārtiem izdevies vēl viens unikāls panākums – viņš kļuva par trešo spēlētāju Anglijas Premjerlīgas vēsturē, kam ir vismaz 25 gūtie vārti gan ar labo kāju, gan ar kreiso, kā arī ar galvu. Tomēr noturēt uzvaru neizdevās – spēles 74' minūtē rezultātu izlīdzināja Ivans Kavaleiro (1:1). Tottenham ar 30 punktiem ieņem piekto vietu, tikmēr 18.vietā esošai Fulham šīs ir jau piektais neizšķirts pēc kārtas, un no 17.vietas šķir tikai 2 punkti. Citā spēlē starp vēl divām Londonas vienībām, Arsenal un Crystal Palace, tika fiksēts bezvārtu neizšķirts 0:0. Līdz ar to pārtrūka Arsenal trīs spēļu uzvaru sērija.

Šajās brīvdienās Anglijas Premjerlīgas cienītājus gaida līderu cīņa - svētdienas vakarā Liverpool uzņems Manchester United. Savukārt no sestdienas spēlēm jāizceļ Leicester City un Southampton duelis. Savukārt pirmdien Arsenal centīsies atgriezties uz uzvaras taku spēlē pret Newcastle.


 

Spānijas superkauss bez EL Classico

Spānijā tika aizvadītas divas pārceltās spēles. Abās spēlēs veiksmīgāki bijuši mājinieki, kuri izcīnīja uzvaras ar identisku rezultātu - 2:0. Granada, kura turpina cīnīties par Eirokausiem, pārspēja priekšpēdējā vietā esošu Osasuna. Bet Atletico Madrid atraujas no sekotājiem, pateicoties uzvarai pret Sevilla.

Pirmajā Spānijas Superkausa spēlē, bez savas galvenās zvaigznes sastāvā Lionela Mesi, Barcelona pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pārspēja Real Sociedad ar 2:1. Pērn 4 komandu mini-turnīrs notika Saūda Arābijā, taču šogad pandēmijas dēļ to nākas aizvadīt Spānijā.


Pirmais puslaiks ritēja ārkārtīgi līdzīgi, abām komandām spējot izveidot tikai pusmomentus. Pirmais saasinājums notika pie Ter Štegena vārtiem – Isaks spēja nokļūt aci pret aci ar Barcelona vārtsargu, taču nespēja to pārspēt, jo pieredzējušais vārtu sargātājs izgāja no vārtiem, samazinot apšaudes leņķi. Taču spēles pirmajā pusē vārtus gūt spēja vien Barca. 39' minūtē pēc teicama Grīzmana centrējuma lielisku sitienu ar galvu izdarīja Frenkijs de Jongs, ļaujot savai komandai doties pārtraukumā ar minimālu pārsvaru.


Otrais puslaiks sākās visai neveiksmīgi 1. puslaika galvenajam varonim de Jongam, kurš savā soda laukumā nospēlēja ar roku, VAR lemjot piešķirt pendeli. To veiksmīgi realizēja Oijarzabals, kurš neilgi pēc sava vārtu guvuma glāba pie saviem vārtiem – traucējot gūt vēl vienus vārtus tam pašam de Jongam. Spēles pamatlaiks vairs nemainījās, paliekot 1:1.


Papildlaikā paša bīstamākā epizode bija pie Barcelona vārtiem, kad 2 minūtes pirms papildlaika beigām, pēc teicama Januzaja sitiena, bumba norībināja vārtu stabu. Sekoja saldais ēdiens – 11 metru sitienu sērija. Pirmie 3 sitieni komandām bija neveiksmīgi, un tikai Dembele pendele sasniedza mērķi. Sociedad arī trešais sitiens bija neveiksmīgs, kas ļāva Ter Štegenam priecāties trešo reizi. Nu Barcai palika nokārtot tikai formalitātes. Taču Grīzmans sita pāri, un pretinieki spēja panākt jau 2:2, pēdējais sitiens bija izšķirošs – to devās izpildīt Puča un bija precīzs, Barcelona svinot iekļūšanu finālā.


Otrais pusfināls izvērtās ļoti neveiksmīgs Real Madrid, kas pēc divām Vaskesa kļūdām zaudēja Athletic Bilbao ar 1:2. Lai arī Zidāns laukumā sūtīja labākos spēkus, pirmais puslaiks aizritēja katastrofāli. Vispirms pēc Vaskesa neveiksmīgi ievadīta sānu iemetiena bumbu pārķēra Bilbao, vārtus gūstot Garsijam. Tas pats Garsija guva arī otros vārtus pēc realizētas pendeles, kura tika piešķirta atkal pēc Vaskesa sliktās spēles, pārkāpjot noteikumus soda laukumā.


Otrais puslaiks nebija ļoti veiksmīgāks Real komandai – divas reizes pēc Asensio sitieniem bumbai trāpot pa vārtu konstrukciju. Vispirms pēc teicama tālsitiena, pēc tam no vārtu priekšas trāpot pa stabu. Aktivitāte gan vēlāk vainagojās panākumiem, jo šī brīža galvenais uzbrukuma līderis Benzemā spēja atklāt Real vārtu skaitu. Vēl pašās spēles beigās Ramoss nonāca uzbrucēja pozīcijā, kad tika pie teicamas iespējas sist ar galvu, taču pēc sitiena bumba lidoja nedaudz garām. Finālsvilpe un Real turnīrs beidzies.

Fināls norisināsies jau šajā svētdienā, kad Basku komanda tiksies ar Barcelona. Pēdējo reizi finālā Bilbao spēlēja tieši pret katalāņiem 2015. gadā, kad izdevās sensacionāli uzvarēt ar 4:0 divu spēļu summā. Vēl šajās brīvdienās tiks izspēlētas arī Spānijas Karaļa kausa 1/16 fināla spēles. Tās komandas, kuras piedalās Superkausā savas 1/16 fināla spēles Karaļa kausa ietvaros aizvadīs nākamnedēļ - trešdien un ceturtdien.

 

Tiek pabeigta Vācijas kausa otrā kārta, Minhenes Bayern sensacionāli zaudē 2.Bundeslīgas klubam


Vācijas kausā tika nospēlētas divas atlikušās spēles (lielākā daļa no otrās kārtas spēlēm tika izspēlētas 22.-23.decembrī), kuras tika pārnestas pēc Minhenes Bayern un Leverkūzenes Bayer prasības sakarā ar noslogotu kalendāru šīm komandām decembrī.


Leverkūzenes Bayer savā laukumā uzņēma Frankfurtes Eintracht. Spēles 6' minūtē vadībā izvirzījās viesi (vārti no Napoli izīrētā Amina Junesa kontā). 27' minūtē Bayer prata izlīdzināt rezultātu, par spēli ar roku piešķirto 11 metru soda sitienu aukstasinīgi realizēja komandas labākais bombardieris (12 vārti visos turnīros šajā sezonā) Lukass Alario. Īsi pēc otrā puslaika sākuma, vārtus 49' minūtē pēc soda sitiena izspēles ar galvu iesita Bayer centra aizsargs Edmonds Tapsoba, kam šie ir pirmie vārti šajā klubā. Spēles atlikušajā daļā ar diviem vārtiem izcēlās Paris Saint-Germain audzēknis Musa Diabī, pie tam otrie vārti tika gūti, kad Leverkūzenes Bayer jau spēlēja mazākumā (par pēdējās cerības sodu spēles 73' minūtē tika noraidīts Jonatans Tā). Nākamajā kārtā Bayer vienība tiksies ar Regionalliga West (pēc spēkā ceturtā līga Vācijā) pārstāvošo vienību Rot-Weiss Essen, kas iepriekš pamanījās izslēgt no kausa Bundeslīgas jaunpienācēju Arminia Bielefeld, un pagājušā sezonā no turienes izkritušo Fortuna Düsseldorf.


Tikmēr Minhenes Bayern pamanījās piektajā kompensācijas minūtē izlaist no rokām uzvaru spēlē pret Otrās Bundeslīgas komandu Holstein Kiel, novest spēli līdz pēcspēles 11 metru sērijas un nolikt kausa turētāja pilnvaras. Spēle iesākās ar nelielu Minhenes Bayern spiedienu, taču visi uzbrukumi bija diezgan lēni un Minhenes klubs knapi atgādināja to komandu, no kuras vēl pavisam nesen baidījās visa Eiropa. Spēles 14' minūtē rezultātu atklāja Seržs Gnabrī. Jāsaka, ka Seržs Gnabrī atradās aizmugures pozīcijā, turklāt diezgan labu gabalu, no pēdējā mājinieku aizsarga, taču Vācijas kausa izcīņā VAR darbojas tikai no 1/8 fināla, un vārti kļūdaini tika ieskaitīti. Taču Holstein Kiel nenokāra galvas un turpināja rādīt diezgan pārliecinošu sniegumu laukumā. Minhenes Bayern spēja izveidot tikai vēl vienu pavisam reālu vārtu gūšanas momentu pie pretinieku vārtiem, kad no tuvās distances Tomass Millers sita pāri vārtiem. Bet problēmas Bayern aizsardzībā atkal lika atgādināt par sevi - spēles 37' minūtē Fins Barteļs izlīdzināja rezultātu. Kārtējo reizi šajā sezonā neveiksmīgi aizsardzībā nospēlēja Niklass Zīle. Otrā puslaika sākumā teicami soda sitienu izpildīja Lerojs Sanē, atkārtoti izvirzot vadībā Bayern. Taču arī otrajā puslaikā Holstein Kiel teicami darbojās aizsardzībā un neko bīstamu Minhenes klubs nespēja izveidot. Bayern paviršība šajā spēlē noveda līdz tam, ka otrā puslaika piektajā kompensācijas minūtē Holstein Kiel spēja izlīdzināt rezultātu un pārvest spēli papildlaikā. Papildlaikā Bayern spiediens krietni pieauga, taču pārveidot šo spiedienu vārtu guvumā neizdevās. Pēcspēles 11 metru sitienu sērijā abas komandas bija precīzas līdz sestajam sitienam, kad pie bumbas gāja Bayern jaunpienācējs Marks Roka, kura sitienu atvairīja Holstein Kiel vārtsargs. Manuels Noijers nespēja atsist nevienu no sešiem sitieniem un līdz ar to, Bayern sensacionāli izstājas no Vācijas kausa izcīņas jau 2.kārtā.

Nākamajā spēles dienā Minhenes Bayern uzņems savā laukumā SC Freiburg, kam uz doto brīdi ir iespaidīga sērija no 5 uzvarām pēc kārtas, kā arī 7 spēles bez zaudējumiem, kas ļāva šai komandai no cīņas par vietas saglabāšanu Bundeslīgā pieslēgties cīņai par Eirokausiem. Dortmundes Borussia uzņems pēdējās vietas īpašnieci Mainz 05, Berlīnes Union kārtējā smaga spēle, šoreiz pret Leverkūzenes Bayer, kura centīsies noturēties Top-3, savukārt RB Leipzig gaida izbrauciens pie Wolfsburg.

 

Sassuolo piekāpjas Serie B komandai, Milāna tikai ar soda sitienu palīdzību tiek pāri Torino


Nedēļas vidū Itālijā tika aizvadītas Itālija kausa izcīņas 1/8 fināla spēles. AC Milan tikās ar Torino vienību. No spēles komandas nespēja gūt vārtus, kaut arī otrajā puslaikā Milānas klubs izveidoja daudz bīstamu momentu pie Torino vārtiem, taču vairākkārt Milānas uzbrucēji no tuvās distances nespēja pārspēt Torino vārtsargu, bet vēl divās epizodēs - divi trāpījumi pa vārtu stabu. Pēcspēles 11 metru sitienu sērijā trāpīgāki bija AC Milan futbolisti, realizējot visus piecus sitienus, kamēr Torino - 4.


Aizraujošā cīņā cits Milāna klubs - Inter pārspēja Fiorentina. Arturo Vidals ar 11 metru soda sitiena palīdzību atklāja spēles rezultātu pirmā puslaika beigās. Otrajā puslaikā Fiorentinas labā skaistus vārtus guva Kristians Kuame, izlīdzinot spēles rezultātu. Vairāk vārtu pamatlaikā gūti nebija, spēle pārgāja papildlaikā. Kad jau otrais papildlaika puslaiks tuvojās beigām un zemapziņā daudzi jau gaidīja pēcspēles 11 metru sitienu sēriju, Romelu Lukaku 119' minūtē panāca 2:1 un atnesa uzvaru Inter komandai.


Vēl vienā aizraujošā spēlē Napoli nez bez grūtībām pārspēja Empoli komandu ar 3:2. Empoli divreiz spēja atspēlēties, bet ar to bija pār maz - spēles 76' minūtē Andrea Petanja atnesa uzvaru Napoli komandai.


Arī Juventus komandai negāja viegli spēlē pret Genoa. Neskatoties uz to, ka Juventus spēja gūt ātrus vārtus 2' minūtē, un jau 23' minūtē Juve dubultoja pārsvaru, Genoa spēja atspēlēties un novirzīt spēli papildlaikā. Taču 104' minūtē Hamza Rafja vārti palīdzēja Juventus komandai ieceļot nākamajā kārtā.


Sassuolo komanda nospēlējot visu otro puslaiku mazākumā ielaida divus vārtus spēlē pret Serie B komandu SPAL un izstājās no kausa izcīņas, bet Atalanta pārliecinoši ar 3:1 uzvarēja Cagliari.


Itālijas kausa 1/8 finālā vēl ir atlikušas divas spēles: 19.janvārī Roma uzņems Spezia, bet 21.janvārī Lazio tiksies ar Parma. Jau ir zināms, ka 1/4 finālā līdzjutējus gaida Milānas derbijs.

Nākamajā kārtā, nedēļas nogalē ir paredzētas uzreiz vairākas aizraujošas spēles. Vispirms piektdien līdzjutējus gaida Romas derbijs - Lazio uzņems AS Roma vienību, bet svētdienas vakarā Juventus atkal īsa laika periodā dosies uz Milānu, kur šoreiz tiksies ar Internazionale. Juventus nāksies iztikt bez Paulo Divalas, kuram ceļgala traumas dēļ būs jāizlaiž vismaz šī un nākamā spēle. Čempionāta līdere AC Milan pirmdien noslēgs šo kārtu ar izbraukuma spēli pret Cagliari.

 

PSG izcīna Francijas Superkausu


Francijas Superkausa finālā, trešdien, savā starpā tikās PSG un Marseille komandas. Pirmajā puslaikā PSG izveidoja vairākus bīstamus momentus. Vispirms 29' minūtē Kilians Mbapē ieraidīja bumbu pretinieku vārtos, taču vārtu guvums netika ieskaitīts uzbrucēja aizmugures dēļ. Taču 10 minūtes vēlāk, šoreiz Mauro Ikardi, legāli raidīja bumbu vārtos un atklāja spēles rezultātu. Pirmā puslaika kompensācijas laikā Ikardi bija iespēja dubultot rezultātu, taču Marseille glāba vārtu pārliktnis. Otrajā puslaikā Marseille centās izlīdzināt rezultātu, taču ilgāku laiku nespēja izveidot neko bīstamu pie Parīzes vārtiem. Spēles 82' minūtē Marseille vārtsargs nogāza Ikardi savā soda laukumā, par ko bija piešķirta pendele. Neimars veiksmīgi to realizēja un burtiski spēles liktenis jau bija izšķirts. Spēles 89' minūtē Dimitri Pajē vienus vārtus atguva, bet bija jau pār vēlu - PSG izcīna Francijas Superkausu.

Nākamajā Francijas Ligue 1 kārtā, Montpellier uzņems Monaco, bet Strasbourg centīsies turpināt savu uzvaru sēriju spēlē pret AS Saint-Etienne. Šobrīd Strasbourg komandai ir divas uzvaras pēc kārtas. Pēdējo reizi Strasbourg spēja izcīnīt trīs uzvaras pēc kārtas 2019.gada decembrī, kad tika pārspētas Toulouse, Bordeaux un tieši Saint-Etienne komandas.

0 comments
bottom of page