top of page

Mbapē Hat-trick, Liverpool triumfs, Holannam 2+1, Juventus neveiksmīgi puslaiku sākumi

Mbapē Hat-trick un PSG pārliecinoši tiek galā ar Barcelona


UEFA Čempionu līgas astotdaļfināli tika iesākti ar spēli, kurā Parīzes Saint-Germain izbraukumā ar 4:1 pieveica Barcelona, iegūstot vērā ņemamu pārsvaru pirms atbildes mača. Trīs vārtus guva talantīgais francūzis Kiljans Mbapē.


Gan PSG, gan Barca aizvada saviem mērogiem ne tās labākās sezonas, taču šodienas maču sastāva iztrūkumu ziņā ar lielākām bažām varēja sagaidīt Parīzes komandai, kurai bija jāiztiek gan bez Neimāra, gan bez di Marijas. Tikmēr katalāņu rindās pirmoreiz kopš novembra spēlēja pieredzējušais aizsargs Pikē. Mača pirmajā pusē tieši PSG nokļuva iedzinējos, kad pēc nejauša kontakta ar aizsargu soda laukumā krita Barcelona spēlētājs de Jongs, par ko tika piešķirta pendele, ko droši realizēja Lionels Mesi. Tie bija Mesi 20. vārti šosezon visos turnīros. Tūlīt pēc tam Barcai vajadzēja arī panākt 2:0, bet Dembelē no lieliskas pozīcijas sita ļoti vāji virsū PSG vārtsargam Navasam. Taču parīzieši ātri atguvās, jau pēc septiņām minūtēm izlīdzinot rezultātu. Tika veikta ātra saspēle, soda laukumā Marko Verati ar pirmo pieskārienu nogādāja bumbu pie Mbapē, kurš ar asu šāvienu no tuva attāluma to nogādāja vārtos virs ter Štegena pleca. Neimāram nespēlējot, Mbapē bija izteikts komandas līderis, un viņš šajā spēlē attaisnoja uz sevis liktās cerības.


Pēc atraktīva un ātrā tempā aizvadīta pirmā puslaika PSG otrajā puslaikā pamazām pārņēma iniciatīvu un arvien biežāk radīja bīstamus uzbrukumus. 65' minūtē Parīzes komandas uzbrukumā tika veikta asa piespēle gar vārtiem, kur jau gaidīja brīvais Ikardi. Pikē bumbu pārtvēra, taču tā nokrita tieši Mbapē pa sitienam, un viņš nevilcinoties raidīja bumbu vārtos, panākot 2:1. Pavisam drīz Mbapē bija tuvu Hat-trick, taču viņa sitienu no tuvas distances atvairīja Barselonas vārtsargs ter Štēgens. Taču 70' minūtē bumba atkal nonāca Katalonija kluba vārtos, jo Barcelona aizsardzība centrējuma laikā nesadalīja pretinieku uzbrucēju Kenu, kurš ar galvu vienkārši raidīja bumbu vārtos. Barcai spēles izskaņā bija labas iespējas samazināt rezultāta starpību – Navass veica pārgalvīgu un neprecīzu piespēli pie saviem vārtiem, kura atsitās pret Grīzmanu, taču pēc tā lidoja garām vārtiem. Tomēr mirkli vēlāk sanāca vēl sliktāk – 86' minūtē PSG ātrajā uzbrukumā trīs pret diviem izkārtoja sitienu Mbapē, kurš no soda laukuma gala līnijas sita teicami un panāca 4:1, nokārtojot sev Hat-trick.


PSG un Barcelona Čempionu līgā tikušās jau visai bieži – iepriekšējo septiņu gadu laikā katalāņi Čempionu līgas izslēgšanas spēlēs bija trīs reizes spējuši PSG izsist no turnīra. Vienreiz to izdevās panākt arī pēc zaudētas pirmās spēles ar 0:4, pēc tam atbildes mačā savā laukumā izcīnot slaveno uzvaru ar 6:1, kas notika pirms 4 gadiem. Šoreiz gan Barcelona nāksies atbildes maču aizvadīt viesos.


Līdz šim Čempionu līgas izslēgšanas spēļu vēsturē, skaitot no 92. gada, kad turnīrs ieguva savu līdzšinējo veidolu, vismaz 3 vārtu deficītu pēc pirmās spēles, komandas ir spējušas atspēlēt vien 5 reizes. Interesanti, ka trīs no šīm spēlēm ir bijušas tieši ar Barcelona dalību, neskaitot leģendāro 6:1 spēli, Barca divas reizes trīs vārtu pārsvaru spējusi izlaist, un izstāties no turnīra. Tas notika 18. un 19. gadā, kad tika zaudēts ar 0:3 un 0:4 attiecīgi AS Roma un Liverpool komandām. Vēl šādu atspēlēšanos ir veikusi Deportivo La Coruna 2004. gadā, kad pēc zaudējuma pirmajā spēlē AC Milan ar 1:4, mājās izdevās uzvarēt ar 4:0, kā arī tālajā 1994. gadā Copenhagen otrajā spēlē atspēlējās no 0:3, un uzvarēja divu spēļu summā ar 4:3 pret angļu Linfield. Savukārt jāpiemin, ka pieskaitot vēl arī divu vārtu deficīta atspēlēšanu, tad no 18 šādām spēlēm tikai reizi tas ir izdevies komandai, kura pirmo spēli zaudē savās mājās. Tas izdevās Mančesteras United, kas 2019. gadā astotdaļfinālā vispirms Old Trafford zaudēja ar 0:2, taču Parīzē spēja uzvarēt ar 3:1 un veiksmīgi iekļūt nākamajā kārtā.


Barcelona atspēlēšanās būs ļoti nepieciešama, jo smagā izstāšanās no iepriekšējās Čempionu līgas sezonas bija viens no iemesliem, kādēļ par kluba atstāšanu vasarā domāja Mesi. Mesi palika komandā, jo viņa līgumā vēl bija viens gads, taču šovasar jau viņš varēs kļūt par brīvo aģentu, un tieši PSG tiek piesaukta kā viena no komandām, kas varētu piesaistīt Mesi. Parīzes komanda iepriekšējā Čempionu līgas sezonā sasniedza finālu, sasniedzot savu labāko rezultātu savā jaunajā ērā.


Leipciga zaudē mājas spēli Ungārijā


Neskatoties uz formālo mājinieku statusu šajā spēlē, RB Leipzig diez vai varēja justies par tādu, tā kā spēle tika aizvadīta Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā sakarā ar Vācijas valdības aizliegumu ieceļot no Lielbritānijas.


Ļoti tuvu pie vārtu guvuma 6' minūtē nonāca RB Leipzig pussargs Dani Olmo, pēc Anhelino centrējuma ar sitienu ar galvu trāpot pa vārtu stabu. Iniciatīvu pārņēma Liverpool, un 15' minūtē nespēja realizēt izgājienu viens pret vienu Mohameds Salāhs, trāpot pa plecu Pēteram Gulāči. 24' minūtē no tuvas distances ar galvu pa vārtiem nespēja trāpīt Sadio Manē. 32' minūtē mēģināja izmantot neveiksmīgu Gulāči izgājienu Robertsons, bet viņam pietrūka pavisam nedaudz, lai bumba pēc viņa tālšāviena trāpītu vārtos. Ielauzt ungāru vārtsarga cietoksni izdevās Roberto Firmino 36' minūtē, bet vārtu guvums tika atcelts, jo pirms Sadio Manē piespēles uz brazīlieti bumba pameta laukumu.


Iesākoties otram puslaikam, viens pret vienu nonāca Nkunku, bet teicami nospēlēja Alisons. Uz kādu brīdi RB Leipzig spēja pārņemt iniciatīvu, bet spēles pirmie vārti atnāca nenokurienes – 53' minūtē Marsels Zabicers atdeva ne visai precīzu piespēli Klostermanam, kurš vēl arī paslīdēja uz līdzenas vietas, un bumbu pārtvēra Salāhs, neatstājot izredzes Gulāči (0:1). Pēc 5 minūtēm Liverpool dubultoja savu pārsvaru, izmantojot kārtējo pretinieku kļūdu – šoreiz laukuma centrā nespēja apstrādāt bumbu Nordi Mukiele, un neviena netraucēts, Manē izskrēja izgājienā viens pret vienu, ko veiksmīgi realizēja (0:2). RB Leipzig atlikušajā spēles daļā mēģināja glābt spēli, piespiežot Liverpool komandu viņu laukuma pusē, bet atspēlēt vismaz vienus vārtus tā arī neizdevās, un rezultāts palika nemainīgs.


Norvēģu brīnumbērnam 2+1 un Dortmundei pārliecinoša Seviljā


Platu soli pretim UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfinālam spērusi Dortmundes Borussia, kas, pateicoties Holanna diviem vārtu guvumiem un vienai rezultatīvai piespēlei, izbraukumā ar 3:2 pārspēja Spānijas Sevilla, kurai pārtrūka deviņu uzvaru sērija visos turnīros.


Sevilla pirms šīs cīņas bija spējusi izcīnīt septiņas sausās uzvaras pēc kārtas, marokāņu vārtsargam Bono nosargājot savu cietoksni neskartu fantastiskas 708 minūtes pēc kārtas. Spēles pirmajās minūtes pārliecinošu bumbas kontroli ieguva vācieši, tomēr viesiem sākotnēji neko bīstamu izveidot neizdevās. Sevilla sākotnēji darbojās pārliecinoši ne tikai aizsardzībā, bet arī uzbrukumā, 7' minūtē gūstot pirmos vārtus. Suso novāca no ceļa Sančo, izdarot sitienu apmēram no 20 metru attāluma, bumbai rikošetā trāpīja pa Hummelsu, pārsteidzot vārtsargu Hicu - 1:0 spāņu labā. Izvirzīšanās priekšgalā nepalīdzēja Sevilla futbolistiem mača tālākajā gaitā, jo mājinieki jau ap 10' minūti sāka nosēsties dziļi savā aizsardzības zonā, neuzdrošinoties veidot apjomīgus uzbrukumus. Seškārtējā UEFA Eiropas līgas čempione par to dārgi samaksāja, pirmā puslaika atlikušajā daļā ielaižot trīs vārtus pēc kārtas. 19' minūtē laukuma vidusdaļā dažu kvadrātmetru lielā telpā Holanns apspēlēja vairākus Sevilla futbolistus, pēcāk bumbu piespēlējot Dahūdam, kurš izpildīja teicamu tālsitienu, trāpot tālajā augšējā stūrī - 1:1. Vēl pēc astoņām minūtēm Sevilla aizsargu pasivitāti izmantoja Holanns un Sančo, kad pēc filigrānas sieniņas norvēģis izklupienā izvirzīja vadībā Borussia. Savukārt neilgi pirms puslaiku pārtraukuma divatā pret vienu Sevilla aizsargu izrāvās Roiss un Holanns, 20 gadus vecajam norvēģu supertalantam panākot 3:1 un gūstot savus 18. vārtus Čempionu līgā trīs sezonu nogrieznī.


Arī otrajā puslaikā ilgu laika periodu Sevilla neizdevās atrast formulu veiksmīgai spēlei. Mājinieki iniciatīvu pārņēma vien mača pēdējās 25 minūtēs, pamanām esot 22 gadus vecajam pussargam Oskaram, pēc kura izpildītā tiešā brīvsitiena bumba 74' minūtē atdūrās pret vārtu stabu. Savukārt pēc desmit minūtēm tieši pēc Oskara centrējuma seviljiešiem izdevās vienus vārtus atspēlēt, izceļoties nīderlandietim de Jongam - 2:3. Kompensācijas laika beigās, kad Borussia soda laukumā šķietami tika paklupināts de Jongs. Tiesnesis pēc VAR sistēmas izmantošanas pārkāpumu šajā epizodē nesaskatīja, Dortmundei tomēr laimīgi nosargājot uzvaru.


Juventus kļūdas atnes Porto uzvaru


Čempionu līgas astotdaļfināla spēlē Turīnas Juventus izbraukumā visai negaidīti ar 1:2 piekāpās Porto vienībai - abus vārtus Juventus ielaida abu puslaiku sākumos.


Jau 1' minūtē Juventus piedzīvoja šoku - ļoti rupju kļūdu pie sava soda laukuma pieļāva Turīnas kluba pussargs Bentankurs, kurš pārāk vāji atspēlēja bumbu Ščesnijam. Pie tās tika Porto uzbrucējs Taremi, kurš kritienā cīņā ar Juventus vārtsargu raidīja bumbu vārtu tīklā. Taremi šie bija pirmie vārti Čempionu līgā viņa karjerā, taču Portugāles līgā irāņu uzbrucējs 19 spēlēs ticis pie deviņiem vārtu guvumiem. Pēc vārtu zaudējuma Juventus pārņēma iniciatīvu, taču portugāļu kompaktā aizsardzība pirmajās 45 minūtēs neko īpaši bīstamu Juve izdarīt neļāva.


Toties otrajā puslaikā jau pirmajās 20 sekundēs mājinieki jau dubultoja pārsvaru. Porto veica vairākas īsas piespēles labajā malā, līdz soda laukumā uz paplātes bumba tika nogādāta Maregam, un šī sadarbība atnesa Porto jau 2:0 vadību.

Juventus turpināja kontrolēt bumbu, taču tā arī nespēja izlauzties caur Porto kluba aizsardzības vaļņiem. Ja Turīna vārtus negūtu, tad Porto vieni vārti izbraukumā nozīmētu, ka Juventus būtu jāgūst jau četri. Taču par laimi Turīnas vienībai cerības 82' minūtē iedeva Kjesa, kurš ar augstu trajektoriju bumbu no soda laukuma malas raidīja vārtu tālajā stūrī, vārtsargam neatstājot nekādas cerības. Mača kompensācijas laika ceturtajā minūtē Ronaldu teatrāli krita soda laukumā, tomēr tiesneša svilpe klusēja.


Jāpiemin, ka Ronaldu Juve kreklā pagaidām nav izdevies ne reizi iekļūt Čempionu līgas labāko četriniekā, turklāt pagājušajā sezonā jau astotdaļfinālā nācās piekāpties Lyon.


Atbildes spēles šajos pāros notiks 9. un 10. martā. Savukārt nākamnedēļ savu ceļu pretī UEFA Čempionu līgas finālam turpinās pārējie 8 klubi, ieskaitot pašreizējos UEFA Čempionu līgas uzvarētājus - Minhenes Bayern.

bottom of page