top of page

Minhenes Bayern sešpaka - vācu grands izcīna arī FIFA Klubu pasaules kausu

Minehnes Bayern FIFA Klubu pasaules kausa finālā ar 1:0 pārspēja meksikāņu Tigres UANL un atkārtoja Barcelona rekordu, gada laikā izcīnot sešas trofejas.


Ja Minhenes Bayern plašai publikai ir labi pazīstams klubs, tad meksikāņu Tigres UANL parastajam futbola līdzjutējam ir kaut kas svešs un nepazīstams. Tigres ir Meksikas septiņkārtējie čempioni, kuras sastāvā spēlē vairāki Eiropā uzspēlējošie futbolisti. No pazīstamākiem ir bijušais Francijas izlases uzbrucējs Andrē Pjērs Žiņaks, kurš pārstāv meksikāņu klubu jau kopš 2015.gada, kā arī daudziem labi pazīstams ir Rafaels Karioka, kurš aizvadīja vairākas sezonas Maskavas Spartak komandā. FIFA Klubu pasaules čempionātā Tigres UANL vispirms otrā posma spēlē, pateicoties diviem Andrē Pjēra Žiņaka gūtiem vārtiem, ar 2:1 pārspēja citu tīģeru klubu - 2020.gada Āzijas Čempionu līgas uzvarētāju Dienvidkorejas Ulsan Hyundai FC. Savukārt 1/2 finālā Žiņaks ieveda savu klubu finālā - ar 1:0 Tigres UANL svinēja uzvaru pār 2020.gada Libertadores kausa īpašnieci Brazīlijas Palmeiras.


Minhenes Bayern ceļš uz finālu sākās ar pusfināla spēli, kurā ar 2:0 pārspēja Ēģiptes klubu Al Ahly - 2019./20. gada sezonas Āfrikas čempionu līgas uzvarētāju. Abus vārtus minheniešu labā guva Roberts Levandovskis.


Minhenes Bayern spēles dienā saņēma ne ļoti patīkamas ziņas - Tomasa Millera COVID-19 tests izrādījās pozitīvs, un viņš pievienojās Leonam Goreckam un Havi Martinesam, kuri pozitīvu COVID-19 testu uzrādīja kādu laiku pirms komandas došanās uz Katāru. Tāpat diezgan traģisku iemeslu dēļ kluba rīcībā nebūs pieejams aizsargs Žeroms Boatengs, kurš devās uz mājām, saistībā ar bijušās draudzenes nāvi, ar kuru viņš izšķīrās februāra sākumā. Neskatoties uz būtisku zaudējumu, Hanss Dīters Fliks izdomāja interesantu aizvietojumu, zem uzbrucēja laukumā laižot Seržu Gnabrī, bet malas atstājot Kingslija Komāna un Leroja Sanē pārziņā. Arī aizsardzības līnijā tika atrasts interesants risinājums, centrālo aizsargu pārī spēlēja Lukass Ernandess un Niklass Zīle, savukārt malās palika Alfonso Deiviss un Benžamēns Pavārs, tādējādi Dāvids Alaba aizvadīja spēli kā balsta pussargs, ļaujot Jozua Kimmiham vairāk pieslēgties uzbrukumiem.


Spēle iesākās ar jūtamu Minhenes Bayern pārsvaru. Spēles 23' minūtē Jozua Kimmihs ar tālsitienu atklāja rezultātu, taču VAR konstatēja Roberta Levandovska, kurš atradās aizmugures pozīcijā, mikroskopisku pieskārienu bumbai, nedaudz pamainot tās virzienu. Minheniešiem bija vēl viena teicama izdevība atklāt rezultātu pirmajā puslaikā, kad Tigres spēlētāji lēnām devās uz savu soda laukumu, pirms Bayern stūra sitiena, Seržs Gnabrī pamanīja to un ātri izspēlēja uz Leroju Sanē, kurš uzreiz sita pa vārtiem, taču bumba trāpīja pa vārtu stabu.


Otrā puslaika sākumā jau pašam Gnabrī bija teicama iespēja gūt vārtus, taču nonākot sitiena pozīcijā, viņa apvedošais sitiens vārtu tālajā stūrī sanāca neprecīzs. Bet jau pāris minūtes vēlāk, spēles 59' minūtē Kimmihs centrēja soda laukumā, uz bumbu devās gan Roberts Levandovskis, gan arī Tigres vārtsargs, pēc gaisa divcīņas bumba atleca pie Benžamēna Pavāra, kurš raidīja bumbu vārtu tīklā, bet tiesneša asistents pacēla karodziņu, fiksējot aizmugures stāvokli Robertam Levandovskim. Taču šajā epizodē iejaucās VAR, un pēc ilgākas epizodes izskatīšanas vārtu guvums tika ieskaitīts.


Spēles atlikušajā daļā Minhenes Bayern bija daudz tuvāki otro vārtu guvumam, nekā Tigres rezultāta izlīdzināšanai. Labas iespējas bija Dāvidam Alaba, kura sitiens lidoja nedaudz pāri vārtiem, Korentēnam Toliso, kurš trāpīja pa vārtu stabu. Vienā no epizodēm paši Tigres gandrīz ieraidīja bumbu savos vārtos, aizsargs neredzot to, ka vārtsargs izgāja pretī bumbai, ar galvu piespēlēja savu vārtu virzienā, taču pār laimi meksikāņu klubam, vārtsargs paspēja atgriezties vārtos un noķert bumbu gandrīz uz pašas vārtu līnijas. Teicama iespēja gūt vārtus bija arī Duglašam Kostam. Eriks Maksims Šupo-Motings apspēlēja vairākus Tigres spēlētājus, un iedeva piespēli zem sitiena Duglašam Kostam, kurš gandrīz no 11 metru soda atzīmes blieza tieši pa vārtsargu, atkārtotu sitienu veica Jozua Kimmihs, taču arī šoreiz vārtsargs sitienu atvairīja.


Vistuvāk tam, lai izlīdzinātu rezultātu Tigres bija spēles 83' minūtē, kad pēc sānu iemetiena kāds no Tigres spēlētājiem ar galvu pārvirzīja bumbu tālāk soda laukumā, kur Žiņaks centās akrobātiskā lēcienā raidīt bumbu Manuela Noijera sargātajos vārtos, taču Žiņaks netrāpīja pa bumbu. Neko bīstamāku meksikāņu klubs izveidot visas spēles laikā tā arī nespēja.


Spēlē par 3.vietu Al-Ahly pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pārspēja Palmeiras klubu, savukārt 5.vietā palika Katāras čempioni - Al-Duhail SC, kuri spēlē par 5.vietu ar 3:1 pārspēja Ulsan Hyundai FC. Par turnīra labāko spēlētāju tika atzīts Roberts Levandovskis.


Nākamajam FIFA Klubu pasaules kausam jaunajā formātā bija jānotiek šī gada vasarā Ķīnā, tajā piedaloties 24 klubiem, taču COVID-19 pandēmijas dēļ, šī iecere tika pārcelta uz nākamo gadu, lai šī gada vasarā varētu notiks UEFA Eiropas čempionāta finālturnīrs un vasaras olimpiskās spēles, kuras tika pārceltas uz 2021.gada vasaru. Līdz ar to nākamais FIFA Klubu pasaules kauss tiks aizvadīts līdzšinējā formātā šī gada decembrī Japānā.

bottom of page