top of page

Nedēļas vārtu guvumu Top 7 - izlases un neticamais Verde vārtu guvums A Sērijā


Pēc aizvadītā kvalifikācijas cikla izlasēm pauze līdz pat Eiropas čempionāta finālturnīram. Foto - Getty Images

Aizvadītajā Lieldienu nedēļas nogalē klubu futbols atgriezās pēc izlašu pauzes ar vairākām top spēlēm, kuras varētu stipri ietekmēt līgu gala tabulu iznākumu. Tā Minhenes Bayern ar 1:0 uzveica RB Leipzig, bet Lille ar tādu pašu rezultātu - PSG. Tāpat arī izlašu kvalifikācijas cikla trešā kārta atnesa pārsteidzošus rezultātus, piemēram, kā Ziemeļmaķedonijas uzvara pār Vācijas izlasi, un, protams, jāpiemin arī Latvijas izlases pirmais punkts ciklā rezultatīvā neizšķirtā ar Turciju 3:3. Neskatoties uz vārtu daudzumu esam atzīmējuši vien 14 pretendentus iekļūt šīs nedēļas topā.


7.vieta - Roberts Maks pret Krievijas izlasi


Slovāku pussargs Roberts Maks 13 gadu vecumā pievienojies Manchester City akadēmijai, bet nespēja nonākt pieaugušajā komandā, un savas karjeras laikā pārstāvēja tādas vienības, kā 1. FC Nürnberg, grieķu PAOK, Sankpēterburgas Zenit un turku Konyaspor. Šobrīd Maks spēlē ungāru Ferencvaros sastāvā, kas šosezon spēlējusi Čempionu līgas grupu turnīrā. Nacionālajā izlasē Maks 65 spēlēs atzīmējies ar 14 vārtu guvumiem.


Viņa pēdējais vārtu guvums, pret Krievijas izlasi Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē, atver mūsu šīs nedēļās topu. Saņemot bumbu soda laukumā, Maks devies atpakaļvirzienā no vārtiem, paralēli apspēlējot divus pretinieku spēlētājus, un ar savu sitienu atradis nelielu aili spēlētāju drūzmā, lai raidītu bumbu vārtu apakšējā stūrī. Šie vārti palīdzēja Slovākijai svinēt uzvaru ar rezultātu 2:1, kas bija ļoti svarīgi, ņemot vērā vājo valstsvienības startu ciklā, kad tika pazaudēti punkti pret Kipru un Maltu.


6.vieta - Leandro Trosārs pret Baltkrievijas izlasi


Beļģu malējais uzbrucējs Leandro Trosārs, skaitoties K.R.C. Genk vienībā, pirmās četras sezonas pavadījis citos beļģu klubos uz īres pamata, slīpējot savu meistarību. Beidzot saņemot iespēju sevi apliecināt K.R.C. Genk vienībā, Trosārs ar katru gadu progresējis, sezonā 2018-19 visos turnīros sasitot 22 vārtus 47 spēlēs, kas piesaistīja Anglijas Premjerlīgas Brighton & Hove Albion uzmanību. Nu jau otro sezonu Trosārs spēlē uz Anglijas laukumiem, šosezon izceļoties ar četriem vārtu guvumiem. Nacionālajā izlasē Trosāru sāka piesaistīt jau kopš 2018.gada, bet savu debiju viņš piedzīvoja vien pagājušā gada septembrī, savukārt spēlē pret Baltkrieviju atzīmējies ar savu pirmo vārtu guvumu izlases rindās, kas ieņem sesto vietu mūsu topā.


Saņemot bumbu, Trosāram bija laiks, lai pieņemtu lēmumu, un viņš uzdrošinājās uz tālšāvienu, bumbai precīzi ielidojot vārtu devītniekā. Rezultāts kļuva 3:0, bet galu galā beļģi pārbrauca pāri baltkrieviem, svinot uzvaru ar rezultātu 8:0. Pats Trosārs otrajā puslaikā atzīmējās ar vēl vienu vārtu guvumu, kas arī pretendēja uz vietu mūsu topā, tomēr pirmie vārti izrādījās iespaidīgāki.


5.vieta - Mohameds El Hankurs pret VVV-Venlo


Topa piektajā vietā atrodas Nīderlandē dzimis marokānis Mohameds El Hankurs. Karjeru viņš uzsāka Feyenoord komandā, kuras sastāvā kļuva par Nīderlandes čempionu. Taču turpmākā karjera Feyenoord klubā neizdevās, viņš vispirms tika izīrēts Willem II komandai, bet vēlāk FC Groningen. Groningenā viņš tā iederējās, kā klubs nolēma viņu parakstīt uz pastāvīgā līguma pamata. Viņš ir aizvadījis vienu spēli Nīderlandes U-20 izlasē, taču nolēma turpmāk pārstāvēt Marokas izlasi, būdams izsaukts tikai vienu reizi Marokas Olimpiskajā, jeb U-23 izlasē, kuras sastāvā laukumā devās arī tikai vienā spēlē pret Tunisijas U-23 izlasi, toreiz komandas nospēlēja neizšķirti 1:1, un vienīgos vārtus Marokas izlases labā guva tieši Mohameds.


Šie bija tikai trešie vārti spēlētāja karjerā (visus trīs vārtus viņš guva tieši Groningen komandas kreklā). Viņš izcīnīja bumbu situācijā, kad likās, ka bumba jau ir zaudēta un VVV-Venlo dosies pretuzbrukumā. Viņš ļoti prasmīgi nospēlēja ar korpusu un ilgi nedomājot nolēma sist pa vārtiem no diezgan liela attāluma (aptuveni no metriem 25 līdz vārtiem), sitiens izdevās ļoti precīzs, bumba nolidoja tieši gar vārtu stabu, vārtsargs šajā epizodē bija bezspēcīgs. Šie bija arī vienīgie vārti spēlē, kuri atnesa trīs punktus Groningen komandai, kura šobrīd cīnās par vietu Eirokausos.


4.vieta - Mohameds Ihatarens pret Heracles Almelo


Ceturtajā vietā vēl viens Eredivisie pārstāvis - 19 gadīgais PSV Eindhoven komandas pussargs Mohameds Ihatarens. Arī viņam, līdzīgi kā savam vārdu brālim no FC Groningen, otrā pilsonība ir Marokas. Taču, atšķirībā no El Hankura, Ihatarens ir devis priekšroku Nīderlandes izlasei. Viņš ir spēlējis visu Nīderlandes izlašu vecumos, ar U-17 izlasi viņš izcīnīja uzvaru Eiropas U-17 čempionātā. Lielajā izlasē viņš gan vēl nav paspējis debitēt, kaut arī tika iekļauts vienā no sasaukumiem.


Spēles pašās beigās Mohameds pielika punktu uzvarā pār Heracles Almelo, panākot 3:0 PSV labā. Viņš saņēma bumbu soda laukuma labajā malā, ar veiklu kustību pārlika bumbu sev zem kreisās un Robena stilā raidīja bumbu tālajā augšējā vārtu stūrī. PSV turpina cīņu par otro vietu, kas dod tiesības spēlēt Čempionu līgas kvalifikācijā. PSV kontā šobrīd ir 58 punkti, tikpat ir arī AZ Alkmaar, bet par trīs punktiem mazāk ir Vitesse komandai.


3.vieta - Roberts Skovs pret FC Augsburg


Dāņu malējais pussargs Roberts Skovs debitējis jau 16 gadu vecumā Silkeborg IF vienībā, un šajā komandā arī pavadījis turpmākos 5 gadus, pirms nonākt Dānijas granda F.C. Copenhagen sastāvā. Savā pirmajā pilnajā sezonā šajā vienībā Skovs ar fenomenālu rezultativitāti, 34 spēlēs sasitot 29 vārtus, un uzreiz aizejot uz paaugstinājumu pie Vācijas Bundeslīgas vienības Hoffenheim, kur rezultativitāte strauji kritusies – 4 vārti iepriekšējā sezonā (tomēr bija 9 rezultatīvas piespēles), bet šosezon pirmais vārtu guvums notika vien aizvadītajā kārtā pret Augsburg vienību, ieņemot trešo vietu mūsu topā.


Bumbai nonākot pie Skova blakus soda laukuma līnijai, dāņu pussargs ar pirmo pieskārienu ideāli trāpīja pa bumbu, un tā ielidoja vārtos ar atsitienu pret vārtu pārliktni, bez jebkādām cerībām Augsburg vārtsargam līdz tai aizsniegties. Hoffenheim, esot iedzinēju lomā, prata atspēlēt vienus vārtus, bet rezultāts palika nemainīgs – zaudējums 1:2.


2.vieta - Janiks Friks pret Islandes izlasi


Aizvadītās nedēļas sākumā noslēdzās Pasaules kausa kvalifikācijas cikls, un vēl vieni vārti no izlašu mačiem iekļuva otrajā vietā. Tas izdevās Lihtenšteinas futbolistam Frikam, kurš visai interesantā veidā guva goda vārtus trešajā cikla spēlē pret Islandi, tie šim uzbrucējam bija trešie vārti nacionālās valstsvienības sastāvā septiņpadsmit nospēlētās spēlēs.


Lihtenšteinas izlase desmit minūtes pirms spēles beigām savās mājās bija nonākusi iedzinējos ar visai nepatīkamu 0:3, līdz ar to salīdzinot ar pirmo puslaiku, kur tiem pat neizdevās pietuvoties islandiešu vārtiem, otrā puslaika noslēgumā komanda radīja nelielu spiedienu uz pretinieku vārtiem, kas rezultējās stūra sitienā. Standartsituāciju devās izpildīt tieši Friks, kura tam padevās neticami veiksmīga – bumba ielidoja Runarsona sargāto vārtu augšējā stūrī pa tiešo no stūra sitiena izpildes. Jāteic, ka šeit vaina jāuzņemas tikai un vienīgi islandiešu vārtsargam, kurš acīmredzami bija pazaudējis vārtu lokāciju.


Šie bija Lihtenšteinas valstsvienības pirmie vārti šajā kvalifikācijas ciklā, pēc to guvuma Islande spēja atbildēt ar vēl vieniem vārtiem, uzstādot gala rezultātu 1:4. Spēle kopumā ritēji visai izteikti uz mājinieku vārtiem, jo Islande spēles laikā kontrolēja bumbu 2/3 no laika, kā arī spēja izdarīt 13 sitienus pa vārtiem, Lihtenšteinai liekot pretī vien 3. Jāteic, ka šajā grupā izteikta pastarīte ir Lihtenšteina, kas nav vēl spējusi izcīnīt ne punktu, savukārt pirmās divas vietas pārsteidzoši ieņem Armēnija un Ziemeļmaķedonija, aiz sevis nobīdot Vāciju.


1.vieta - Daniele Verde pret Lazio


Savukārt aizvadītās nedēļas TautasFutbols.LV vērtējumā labāko septiņu vārtu guvumu pirmo vietu vienbalsīgi ieguva Spezia uzbrucējs Verde, kurš guva vienus no sezonas skaistākajiem vārtiem Itālijas A Sērijas 29. kārtas mačā izbraukumā pret Lazio, panākot izlīdzinājumu 20 minūtes līdz spēles beigām. Šie bija spēlētāja ceturtie vārti čempionātā aizvadītajās 14 spēlēs.


Spezia pret A Sērijas sesto labāko komandu veiksmīgi pirmo puslaiku noturēja bezvārtu neizšķirtā, taču otrā puslaika ievadā nonāca iedzinējos. Lai šo mainītu 70' minūtē uzbrukumā tika sūtīts Verde. Vispirms teicami kreisajā malā savu spēku parādīja Gjasi, kurš pēc tālās piespēles ar augumu atgrūda pretspēlētāju, sev atbrīvojot brīvu visu spārnu. Pēc pietuvošanās gala līnijai sekoja centrējums pāri aizsargu galvām uz soda laukuma tālāko daļu, kur jau no pretspēlētāja bija atbrīvojies Verde. Viņš neminstinoties sita akrobātiskā “šķērītē” no gaisa, trāpot izcili tuvējā augšējā stūrī neatstājot nekādas cerības Lazio vārtu vīram Reinam. Jāatgādina, ka tas notika dažas minūtes pēc uzbrucēja došanās laukumā, līdz ar to šis bija teicami izspēlēts trumpis no trenera puses.


Neizšķirtu Spezia komandai gan neizdevās noturēt, jo pašā pamatlaika izskaņā ar tiesneša video asistenta palīdzību tika piešķirts 11 metru soda sitiens par labu Lazio, kas arī tika realizēts. Kompensācijas laikā Lazio paguva saņemt divus noraidījumus, taču Spezia spēkos nebija izlīdzināt rezultātu vēl vienu reizi, un tā arī Verdes sitiens palika kā vienīgais raidījums vārtu rāmī otrajā puslaikā. Spezia šobrīd Itālijas čempionātā atrodas lejasgalā 16. vietā, taču visai drošā attālumā no izkrišanas zonas, kas ir 7 punktu attālumā, jo čempionātā palikušas vairs tikai 9 kārtas.


bottom of page