top of page

Neviens no laukuma saimniekiem nespēja izcīnīt uzvaru Eiropas līgas 1/4 fināla pirmajās spēlēs

Minimāls zaudējums mājās atstāj cerības horvātu klubam uz iekļūšanu nākamajā kārtā


UEFA Eiropas Līga ir nonākusi līdz Top-8 fāzei, kur četros pāros par vietu pusfinālos cīnās 8 komandas. Par vienu no saspringtākajiem mačiem varētu nosaukt divkauju Zagrebā, kur vietējā Dinamo uzņēma Spānijas Villarreal. Pirmais bīstamais moments radās pēc nospēlētām desmit minūtēm, kad kreisais spārns Majers izdarīja spēcīgu tālsitienu, taču to daļēji bloķēja aizsargs, kas manāmi mainīja lidojuma trajektoriju, liekot izmisīgā lēcienā spāņu vārtsargam Rulli glābt komandu. Jāsaka, ka atlikušā puslaika daļa bija visai piesardzīga abu komandu izpildījumā, kas bija saprotams – likme spēlei ir augsta, kopumā vārtu rāmī izdarot vien 4 sitienus. Taču liels pavērsiens bija pirmā puslaika pašā izskaņā, kad pēc ilgstoša uzbrukuma, centrējot bumbu soda laukumā ar roku nospēlēja horvātu komandas aizsargs. Tiesnesis bez liekas minstināšanas norādīja uz 11 metru soda sitienu atzīmi. To devās izpildīt uzbrucējs Moreno – un tas izdevās sekmīgi, aukstasinīgi bumba tika raidīta vārtiem gandrīz pa vidu, vārtsargu aizsūtot uz kreiso malu. Moreno šie bija jau piektie vārti astoņās spēlēs šajā Eiropas līgas sezonā. Līdz ar to pirmais puslaiks noslēdzās ar minimālu viesu pārsvaru - 0:1.


Lai arī spēles otrajā daļā Villarreal bumbu spēja kontrolēt pat divas reizes vairāk nekā pretinieki, liela mērķtiecība doties uzbrukumos no spēlētājiem nestrāvoja, jo 45 minūšu laikā spāņu komanda tā arī ne reizi neprata trāpīt vārtu rāmī. Taču vislabākā iespēja gūt vārtus tik un tā bija viesiem – 64' minūtē vienatnē pret vārtiem izskrēja Alkasērs, taču viņa raidījums aizripoja gar vārtu stabu. Savukārt Dinamo atlikušajā laikā nespēja tikt līdz vērā ņemamiem vārtu gūšanas momentiem, līdz ar to nācās piedzīvot minimālu zaudējumu.


Mančestras United uzvara viesos dod labas cerības uz iekļūšanu 1/2 finālā


Izslēgšanas kārtas atlikušajā mačā spēli aizvadīja vēl viena spāņu komanda – Granada savās mājās uzņēma Anglijas grandu Mančesteras United. Lai arī United laukumā laida savu maksimāli iespējami zvaigžņotāko sastāvu, par sociālajos tīklos apspriestāko cilvēku laukumā kļuva kāds cits – pašā spēles ievadā laukumā pamanījās nonākt kāds kails strīkers, turklāt par spīti tam, ka līdzjutējiem atrasties tribīnēs nebija iespējams.


Kad nelūgtais viesis tika no laukuma pavadīts nost, United pārliecinoši pārņēma bumbas kontroli. Netipiski spāņu komandām, Granada pirmajā puslaikā spēja kontrolēt bumbu vien 30% spēles laika. Un tas tomēr 30' minūtē viņiem atspēlējās par sliktu – pēc tālas un precīzas Lindelofa piespēles izcilā pozīcijā nonāca Rašfords, kurš vispirms teicami apstrādāja bumbu, un uzreiz to raidīja vārtu apakšējā stūrī – 1:0. Taču Granada puslaika izskaņā radās iespēja gūt fantastiskus vārtus – pēc tālas piespēles soda laukumā ar pirmo pieskārienu no gaisa centās sist Puertas, taču viņa raidījums vien norībināja vārtu konstrukciju.


Otro puslaiku krietni apņēmīgāk iesāka tieši Granada, kas dažu minūšu laikā nopelnīja vairākus stūra sitienus. Un pēc viena no tiem ar ļoti spēcīgu tālšāvienu izcēlās Kenedijs, taču vietā bija Deheja, droši tverot bumbu. Taču šī ofensīva ātri noplaka, un turpinājās pirmā puslaika spēles ritējums – milzīgs teritoriāls pārsvars United komandai. Lielāko ofensīvu viesi radīja noslēdzošajās spēles minūtēs. Vispirms Džeimss pēc reida pa kreiso malu ielauzās soda laukumā un uzreiz ar maigu piespēli vienatnē pret vārtsargu izvirzīja Fernandešu, taču pussargs bija pārāk satuvojies ar vārtus sargājošo Silvu, kas neļāva viņam dubultot pārsvaru. Dažas minūtes vēlāk savā soda laukumā asi nospēlēja Brīss, kas lika tiesnesim nozīmēt 11 metru soda sitienu. To uzņēmās izpildīt Fernadešs – lai arī vārtsargs gan uzminēja pusi, uz kuru spēlētājs sitīs, gan pat aizskāra bumbu, tā tik un tā negribīgi, bet ieripoja vārtos, uzstādot gala rezultātu 2:0 Mančesteras labā.


Arsenal izšķērdē iespējas un izlaiž uzvaru


Prāgas Slavia izloze arī šoreiz savedusi ar komandu no Lielbritānijas – pretiniekos čehu vienībai nonācis slavenais Londonas Arsenal. Pirmais puslaiks aizritēja līdzīgā cīņā. Komandas apmainījās ar uzbrukumiem, bet vistuvāk vārtu guvumam bija Arsenal – 39' minūtē pēc Roba Holdinga sitiena ar galvu izcili nospēlēja Ondrdžejs Kolaržs.


Otro puslaiku Arsenal iesāka ar Viljana sitienu pa vārtu stabu no soda sitiena, tikmēr Slavia kapteinis Jans Boržils nonāca tuvu vārtu guvumam 58' minūtē, kad viņa sitienu, neskatoties uz nelielu rikošetu no Beljerina, ar kāju atvairīja Bernds Leno. Nākamās 10 minūtes neveiksmīgas padevušās Aleksandram Lakazetam – sākumā pēc izgājiena viens pret vienu viņš trāpīja pa vārtu pārliktni, bet vēlāk pēc izcilas Bakarī Sakas piespēles netrāpīja tukšā vārtu stūrī. Vēl pēc kāda laika netrāpīja pa vārtiem no izdevīgām pozīcijām Obamejangs un Petrs Ševčiks no Slavia, kā arī bīstamo Martinelli sitienu vārtu augšējā stūrī atvairīja Kolaržs. Milzīgs Arsenal spiediens beidzot atmaksājies 86' minūtē, kad Nikolass Pepe aizskrēja pa labo malu un pārmeta bumbu pāri izejošam pretinieku vārtsargam (1:0). Un kad likās, ka Arsenal izvilka uzvaru, notika negaidītais – Slavia prata izlīdzināt rezultātu pēc stūra sitiena izspēles kompensācijas laika trešajā minūtē. Līdz ar šo neizšķirtu čehu vienībai ir visas iespējas izsist vēl vienu Lielbritānijas pārstāvi no Eiropas līgas.


Ajax izlaiž uzvaru un uzdāvina uzvaru Roma komandai


Amsterdamā Ajax uzņēma Roma. Šis laikam ir skaļākā afiša šajā Eiropas līgas 1/4 fināla posmā. Pirmajā puslaika ievadā komandas apmainījās ar momentiem, taču patiešām bīstamus tos nosaukt ir pagrūti. Jāsaka, ka Roma uzbrukumi bija vairāk tendēti uz rezultāta atklāšanu, taču puslaika izskaņā iniciatīvu pārņēma Ajax vienība un 39' minūtē Devi Klāsens atklāja spēles rezultātu. Līdz pārtraukumam Ajax bija ļoti tuvu vēl vienu vārtu gūšanai, taču viesu vārtsargs Pau Lopess glāba savu komandu.


Spēles 52' minūtē Ajax bija vēl viena teicama izdevība dubultot rezultātu - par pārkāpumu pret Dušanu Tadiču tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru devās izpildīt par Ajax komandas kapteinis. Taču sitiens Tadičam pavisam nesanāca, sitot gandrīz pa vārtu centru Pau Lopess atvairīja bumbu. Un tad nostrādāja vecais nerakstītais futbola likums "neiesit tu - iesit tev". Spēles 57' minūtē Lorenco Pellegrīni tika pie iespējas izpildīt soda sitienu no diezgan labas pozīcijas. Sitiens Pellegrīni īsti nesanāca, trāpot tieši pa Ajax vārtsargu Kjelu Sherpenu, taču vārtsargs nospēlēja pavisam neveiksmīgi, pats ieraidot bumbu savos vārtos. Spēles turpinājumā Ajax ļoti aktīvi uzbruka, izveidojot vairākus ļoti bīstamus momentus pie Roma vārtiem, vairākkārt Pau Lopesam kļūstot par īstu glābēju savai komandai. Bet tad sekoja neveiksme pie saviem vārtiem - pēc stūra sitiena izspēles bumba nonāca tieši pie Ibanjesa, kurš paspēja apstrādāt bumbu sev zem sitiena un veikt teicamu sitienu zem vārtu pārliktņa - 2:1 Roma labā.


Atbildes spēles paredzētas jau nākamnedēļ.

bottom of page