top of page

Pasaules kausa kvalifikācijas otro spēļu apskats - Latvijai neveiksme Amsterdamā, skandāls Serbijā

G grupa: Nīderlandei nospiedošs pārsvars 2:0 uzvarā pār Latviju, Turcija pieveic arī Norvēģiju

Nīderlande sagādāja lielas grūtības Latvijas izlases aizsardzībai, taču iesist spēja tikai divus vārtus. Foto - LFF.lv

2022. gada pasaules kausa kvalifikācijas cikla otrajā spēlē Latvijas futbola izlase Amsterdamā piekāpās Nīderlandes izlasei ar rezultātu 0:2, ar šādu pat rezultātu spēle beidzās arī iepriekšējā komandu tikšanās reizē pirms sešiem gadiem.


Latvijas izlase kvalifikācijas ciklu ceturtdien sāka ar zaudējumu savās mājās pret melnkalniešiem ar 1:2. Tikmēr Nīderlandieši cieta neveiksmi Turcijā ar 2:4. Tādēļ pirms spēles Amsterdamā grupas tabulā bija vērojama neierasta aina - Latvijas nacionālā valstsvienība atradās virs Nīderlandes.


Pirms spēles nīderlandieši izgāja uz laukuma melnos kreklos, paužot savu nostāju par neapmierinošajiem darba apstākļiem, kādos norisinās Pasaules kausa vajadzībām nepieciešamās infrastruktūras būvniecības darbi Katarā. Kopš 2010. gadā Katarai tika piešķirtas tiesības rīkot pasaules kausu 2022. gadā, kopumā valstī ir gājuši bojā ap 6500 viesstrādniekiem no Dienvidāzijas valstīm. Līdzīgu vēstījumu pirmajā kārtā pauda arī citas komandas – Norvēģija un Vācija.


Salīdzinot ar pirmo spēli dažas dienas iepriekš pret Melnkalni, Latvijas izlases sastāvā tika veiktas nelielas izmaiņas. Pie piektās spēles izlasē tika Ozols, kurš ieņēma Šteinbora vietu, kuram neliels savainojums. Tāpat tika veiktas divas izmaiņas aizsardzības līnijā – centrā Oša vietu ieņēma Tarasovs, savukārt labajā flangā Fjodorovs nomainīja Savaļnieku.


Jau spēles pirmo piecu minūšu laikā Latvijas izlasei izdevās izveidot uzbrukumu, pietuvojoties pretinieku soda laukumam pa labo malu. Tika raidīts centrējums soda laukumā, kur nedaudz viens otram patraucēja divi Latvijas futbolisti, līdz ar to Jāņa Ikaunieka sitiens neaizlidoja līdz vārtiem. Uzreiz sekoja Nīderlandes masveidīgie uzbrukumi. Vienā no pirmajiem Klāsens varēja nonākt pie bumbas pie pašas vārtu līnijas, taču Tarasovs paglāba Latvijas vienību no pirmo vārtu zaudēšanas. Pēc pirmajām desmit minūtēm Nīderlandes spiediens tikai pieauga, lielu daļu asāko uzbrukumu veidojot Depajam. Lai arī teicamas vārtu gūšanas iespējas pie Latvijas izlases vārtiem radās ar milzīgu regularitāti, atklāt rezultātu pretiniekiem nekādi neizdevās.


Pirmā puslaika vidū Klāsens tika pie bumbas otrajā stāvā Latvijas soda laukumā – sitiens trāpīja pa Ozola sargāto vārtu pārliktni. Pusstundu pēc spēles sākuma pie iespējas tika Jurkovskis, kas bija nonācis sitiena pozīcijā pie soda laukuma, taču bumba aizgriezās garām vārtiem. Latvijas izlases mēģinājumus veidot uzbrukumus pašiem sodīja Nīderlandieši, kas laukuma vidusdaļā pārtvēra bumbu un strauji devās uz priekšu, skaisti izspēlējot bumbu. Ārpus soda laukuma sev pozīciju pretī Ozola vārtiem izkārtoja Bergheiss, kurš skaisti iegrieza bumbu vārtu kreisajā stūrī, gūstot savus pirmos vārtus izlasē. Ņemot vērā milzīgo nīderlandiešu pārsvaru, došanās pārtraukumā ar minimālu deficītu Latvijas izlasei bija labs rezultāts.


Pēc pārtraukuma Dainis Kazakevičs veica divas spēlētāju maiņas – laukumā devās Kārkliņš un Gutkovskis. Tikko laukumā nākušais Kārkliņš atzīmējās ar ļoti rupju pārkāpumu, no aizmugures ietriecot futbola zābaku radzes Veinalduma potītē. Par šo pārkāpumu Kārkliņš varēja arī saņemt sarkano kartīti. Spēles ziņā otrais puslaiks bija identisks pirmajam. Mājinieki turpināja veidot nepārtraukti viļņveidīgus uzbrukumus Latvijas izlases soda laukumam. Iespēja pretuzbrukumam radās Kamešam, kurš varēja nonākt vienatnē pret Nīderlandes vārtsargu Krulu, taču kā pēdējais aizsargs Veindals izklupienā apturēja Kamešu pirms tikšanas soda laukumā. 69' minūtē pie kārtējā stūra sitiena tika nīderlande, pēc kura izpildes Tarasovs nenosedza savu pretspēlētāju. De Jongs saņēma piespēli pie tuvā staba, kur uzbrucējs nekavējās ar galvu sist bumbu vārtos, dubultojot pārsvaru.


Ielaižot otros vārtus, Latvijas izlases spēki sāka manāmi iet uz beigām, pieļaujot muļķīgas kļūdas sava soda laukuma tuvumā un pārliecinoši zaudējot pretiniekiem ātrumā. Izcila vārtu gūšanas iespēja pēc individuāla reida bija Dapajam, taču Ozola pareizi ieņemtā pozīcija neļāva Nīderlandes līderim gūt vēl vienus vārtus. Uzreiz pēc iznākšanas laukumā pa kreiso malu aizbēga Savaļnieks. Savaļnieks sākotnēji centās meklēt piespēles iespējas, bet, nesagaidot palīdzību, Savaļnieks pats mēģināja sist pa vārtiem, raidot bumbu garām mērķim.


84' minūtē sagaidījām mūsu labāko iespēju mačā. Savaļnieks veica reidu pa savu labo malu un veica centrējumusoda laukumā. Jānis Ikaunieks gaisā pie bumbas netika, taču pie tās soda laukuma kreisajā malā tiekot Cigaņikam, kurš varēja izdarīt sitienu pa vārtiem. Cigaņiks ar pirmo pieskārienu apstrādāja bumbu, bet ar otro spēcīgi šāva tuvajā apakšējā stūrī, taču Kruls, kurš šajā brīdī pirmo reizi pa īsam iesaistījās spēlē, bumbai pieskārās, kas lika bumbai trāpīt vien pa vārtu stabu.

Statistiska rāda, ka mājiniekiem bija nospiedošs pārsvars, izdarot 36 sitienus, no kuriem 11 bija vārtu rāmī. Latvijas izlasei vārtu virzienā bija četri sitieni, rāmī trāpot tikai reizi Cigaņikam. Šajā spēlē Nīderlandes xG rādītājs (rādītājs, kas nosaka vārtu skaitu, kas komandai bija jāgūst izanalizējot vārtu gūšanas iespējas, sitienu pozīcijas un citus parametrus) bija virs seši, kas nozīmē, ka holandiešiem faktiski bija jāgūst seši vārti spēlē. Līdz ar to var apgalvot, ka oranžās izlases pārsvars bija krietni lielāks kā to atspoguļo rezultāts, un mūsu pusē bija milzīga deva veiksmes.

Nākamā spēle Latvijas izlasei paredzēta jau otrdien izbraukumā Turcijā, savukārt Nīderlande viesosies pie Gibraltāra.


Daiņa Kazakeviča pēcspēles komentārs:

Spēles scenārijs bija tāds, kādu gaidījām. Bija svarīgi saglabāt organizētību aizsardzībā, kā arī, kas mums pašiem bija ļoti būtiski, – organizēt pretspēli mūsu pašu izpildījumā. Varu pateikt puišiem paldies par pašatdevi. Mums bija pāris vārtu gūšanas iespējas, kad varējām gūt vārtus. Protams, arī pretiniekiem iespēju netrūka. Esam vīlušies, ka pretuzbrukumos, kuros mums bija iespējas, neizdevās gūt vārtus. Taču kopumā varu teikt paldies puišiem par pašatdevi. Apzinājāmies, ka Nīderlande spēlē ar lielu bumbas kontroli, ar malējo aizsargu pieslēgšanos uzbrukumiem, tāpēc zinājām, ka pretuzbrukumu iespējas būs, ka tur būs brīvas zonas, tam gatavojāmies, taču esam vīlušies, ka neizdevās gūt vārtus.

Pasaules kausa futbolā atlases G grupā veiksmīgi turpina spēlēt Turcijas izlase, kas savā otrajā spēlē viesos ar 3:0 apspēlēja Norvēģiju.


Turcijas izlase nedēļas vidū visai negaidītā veidā ar 4:2 pārspēja Nīderlandi, izceļoties ar lielisku spēles sākumu, kad pirmā puslaika ievadā tika panākta vadība 2:0. Otrajā mačā bija jāspēkojas ar Norvēģiju. Šī spēle bija jāaizvada Spānijā COVID-19 ierobežojumu dēļ, taču tas neliedza Turcijai atkal aizvadīt lielisku pirmo pusstundu. Jau ceturtajā minūtē iesita Fenerbahce pussargs Tufans, bet 28' minūtē 2:0 panāca Sojunku.


Otrā puslaika ievadā pēc Čalhanolu piespēles savus otros vārtus mačā guva Tufans, savas komandas pārsvaru uzaudzējot līdz trīs vārtiem. Vēl lielākā bedrē Norvēģija nokļuva desmit minūtes līdz spēles beigām, kad tā palika mazākumā, un nācās pabeigt maču bez gūtiem vārtiem. Spēles laikā Norvēģija spēja kontrolēt bumbu un pretinieku vārtus apdraudēt biežāk, taču piedzīvoja pirmo zaudējumu šajā ciklā. Turcija līdz ar to divās spēlēs pret galvenajām konkurentēm par uzvaru kvalifikācijas grupā iesitusi septiņus vārtus un nav zaudējusi ne punkta.


Pasaules kausa atlases turnīrā G Grupas otrās kārtas agrajā spēlē Melnkalne ar 4:1 pārspēja Gibraltāru, vienreiz izceļoties arī FK Liepāja futbolistam Simičam.

Latvijas izlases iepriekšējā pretiniece Melnkalne pēc uzvaras Rīgā ar 2:1, pret Gibraltāru šajā reizē tikās savā laukumā. Melnkalne uz šo spēli bija izsaukusi trīs jaunus spēlētājus. Kā arī tika veiktas vairākas izmaiņas sākuma vienpadsmitniekā – no Rīgā laukumā sūtītā sastāva šajā reizē Melnkalnei bija tikai četri spēlētāji.

Melnkalne vadībā izvirzījās 26' minūtē, taču ātri vien nopelnīja 11 metru soda sitienu uz saviem vārtiem, ko Gibraltāram realizēja Staišs, kurš ikdienā spēlē Anglijas pusprofesionālajā sestajā līgā. Šie bija Gibraltāra pirmie vārti pasaules kausa kvalifikācijas ciklos kopš 2016. gada.


Melnkalnei izdevās atgūt vadību pirmā puslaika beigās. Par to parūpējās Latvijas futbola līdzjutējiem zināms vārds - pieredzējušais aizsargs Simičs, kurš jau otro sezonu spēlē Liepājā. Līdz ar to viņš kļuva par pirmo Latvijas Virslīgas futbolistu, kurš guvis vārtus šajā pasaules kausa ciklā.


Otrā puslaika sākumā Melnkalne apliecināja, ka nejaušības šajā mačā vairs negrib un laukumā sūtīja savu zvaigzni Jovetiču. Ar viņu laukumā drīz tika panākts 3:1, bet desmit minūtes pirms mača finālsvilpes Jovetičs palielināja arī savu rēķinu, iesitot savus trešos vārtus šajā ciklā un nokārtojot pārliecinošu 4:1.

Nākamās spēles abām komandām jau otrdien, kad savos laukumos Melnkalne uzņems Norvēģiju, bet Gibraltārs centīsies cīnīties pret Nīderlandi.





A grupa: Ronaldu neieskaitīti vārti Belgradā, sensācija Dublinā

Ronaldu dusmās metis zemē kapteiņa apsēju pēc tam, kad spēles beigās netika ieskaitīti vārti. Foto - Getty Images

Notikumiem bagāta, tai skaitā skandaloza rakstura, izvērtās Serbijas un Portugāles spēle. Portugāļi ātri vien izvirzījās vadībā pēc Diogo Žotas precīza sitiena ar galvu 11' minūtē (0:1), savukārt 36' minūtē tas pats Žota ar vēl vienu sitienu ar galvu dubultoja pārsvaru (0:2). Serbi prata saņemties - nepagāja minūte pēc otrā puslaika sākuma, kad Aleksandars Mitrovičs atspēlēja vienus vārtus (1:2), tāpat pateicoties šiem vārtiem kļūstot par labāko bombardieri Dienvidslāvijas/Serbijas izlašu vēsturē (39 vārti, iepriekšējais rekords palicis nepārspēts 65 gadus).


Savukārt 60' minūtē panāca izlīdzinājumu Filips Kostičs, realizējot izgājienu viens pret vienu (2:2). Nākamajās pāris minūtēs serbi nesamazināja spiedienu uz portugāļu vārtiem, un bija tuvu trešajam vārtu guvumam. Galu galā trešo reizi raidīt bumbu vārtos izdevās portugāļiem, kad kompensācijas laika trešajā minūtē Krištianu Ronaldu pēc izcilas Nunu Mendeša piespēles akurāti raidīja bumbu vārtu virzienā, un bumba, neskatoties uz Ņemaņa Maksimoviča centieniem, bija šķērsojusi vārtu līniju. Tomēr tiesnešu brigāde pieņēma lēmumu šo vārtu guvumu neieskaitīt, kas šokēja Ronaldu, kurš momentāli par kliegšanu uz tiesneša asistentu saņēma dzelteno kartiņu, bet pēc spēles dusmās metis zemē kapteiņa apsēju un intervijā atzinis, ka ‘’cietusi visa (Portugāles) nācija’’. Šie neieskaitītie vārti izraisīja plašas diskusijas futbola sabiedrībā par VAR un goal-line tehnoloģijas pielietošanu arī kvalifikācijas spēlēs.


Īrija savā laukumā uzņēma Luksemburgu, un tēmēja uz pirmajiem punktiem kvalifikācijā. Bet galu galā īru spēlētājus un fanus gaidīja pazemojošs zaudējums ar rezultātu 0:1, pateicoties Žersona Rodrigesa vārtiem 85' minūtē. Jāpiebilst, ka arī sitienu ziņā vārtu rāmī pārāki bija viesi (3:4). Luksemburgai šī bija pirmā uzvara pār īriem savā vēsturē. Tikmēr Azerbaidžāna draudzības spēlē ar rezultātu 1:2 piekāpās Katarai.

Nākamajā kārtā Luksemburga savā laukumā lūkos pārsteigt Portugāles izlasi, tikmēr Serbija viesosies pie Azerbaidžānas.




B grupa: Zviedrija vienīgā cīnās bez punktu zaudējumiem

Tikai pašā spēles galotnē Spānija izrāva uzvaru pār Gruziju. Foto - Getty Images

B Grupas nominālā favorīte Spānija pirmo puslaiku pavadot iedzinējos, beigās veiksmīgi izglābās un izcīnīja minimālu uzvaru ar 2:1. Jāatzīmē, ka spēli klātienē vēroja arī aptuveni 15 tūkstoši skatītāju. Pirmais puslaiks padevās lielisks Gruzijai, kura ne tikai spēja noturēt savus vārtus neskartus un izdarīt vairāk sitienu pa vārtiem, bet priekšpēdējā minūtē arī izvirzīties vadībā. Pretuzbrukumā Spānija pilnībā nepiesegtu atstāja kreiso malu, ar perfektu sitienu tālajā stūrī vārtus gūstot Kvičam Kvaratskelijam. Pēc pārtraukuma diezgan ātri vienus vārtus atguva Toress. Tomēr uzvaras izraušana Spānijai bija jāvelta visai daudz laika un pūļu, un ar katru minūti arvien reālāka palika iespēja, ka spāņi ciklu sāks ar diviem neizšķirtiem. Tomēr Gruzija izturēt nespēja - aizsargs neaizsniedzās līdz piespēlei, bumba nokļuva pie Vācijas Bundeslīgā spēlējošā Olmo, kurš no tālas distances sita vārtos. Līdz bumbai vārtsargs Loria tika, tomēr tā tik un tā ielidoja vārtos - 1:2.


Spēļu dienas vakara spēlē grupas līderpozīciju atguva Zviedrija, kas pārliecinoši pieveica Kosovu - 3:0. Zlatans Ibrahimovičs otrajā spēlē pēc kārtas izcēlās ar rezultatīvu piespēli. Lai arī vizuāli spēle bija līdzīga, tās laikā tā arī Kosova nespēja raidīt nevienu sitienu Nordfelda sargāto vārtu rāmī.

Nākamās grupas spēles gaidāmas trešdien, kad vicelīdere Spānija uzņems Kosovas izlasi, bet divus minimālus zaudējumus piedzīvojusī Gruzija dodies uz Grieķiju.


C grupa: Lietuva ar spēles aizkavēšanos zaudē Šveicei

Šveice tikai ar minimālu uzvaru pārspēj Lietuvas izlasi. Foto - Getty Images

Itālija ar 2:0 izbraukumā pieveica Bulgāriju. Dominējot bumbas kontroles ziņā Itāļi rezultātu atklāja tikai pirmā puslaika 43' minūtē, kad vienpadsmit metru soda sitienu realizēja Andrea Beloti, vēlāk viņam bija iespēja dubultot rezultātu, taču pārmetot pāri vārtsarga, bumba trāpīja pa vārtu stabu. Tiešu otrā puslaika 43' minūtē Itāļi dubultoja rezultātu, kad ar lielisku sitienu izcēlās Manuels Lokatelli.


Lietuvas pirmais cikla mačs izbraukumā pret Šveici aizkavējās par 15 minūtēm, jo viens no Kybunpark stadiona pārliktņiem atradās nepareizā attālumā no zemes. Šveice rezultātu atklāja jau spēles otrajā minūtē, kad pēc lietuviešu aizsargu kļūdas savā laukuma pusē, tikai piespēlēts Džordanam Šakiri un, kā izrādījās, tas bija vienīgais vārtu guvums spēlē.

Šīs grupas nākamās spēles tiks aizvadītas trešdien, kad Lietuva uzņems Itāliju, tikmēr Ziemeļīrija, kurai šinī kārtā nebija spēles, mājās tiksies ar Bulgāriju.


D grupa: Francijai pirmā uzvara, ukraiņi uzdāvina punktu somiem

Somi tikai pašā spēles galotnē izrauj punktu pret Ukrainu. Foto - palloliitto.fi

Francija devusies pēc pirmās uzvaras uz Kazahstānu, šīm izlasēm pirmo reizi tiekoties savstarpējā spēlē. Spēles rezultātu 19' minūtē atklāja Usmans Dembelē – saņemot bumbu no Antonī Marsiāla, kurš izcili tika galā ar pretinieku spēlētāju, Barcelona uzbrucējs raidīja bumbu vārtu apakšējā stūrī (0:1). Francijas izlase, ar pretinieka palīdzību, prata dubultot pārsvaru pirmā puslaika izskaņā – cīņa ar Polu Pogbā pēc stūra sitiena Serhijs Malijs raidīja bumbu savos vārtos (0:2). 74' minūtē Kilians Mbapē nopelnīja 11 metru soda sitienu, un pats devās to izpildīt, bet viņa sitienu atvairīja Kazahstānas vārtsargs Aleksandrs Mokins. Rezultāts 2:0 tā arī nav mainījies līdz spēles beigām.


Ukraina uzņēma Somijas izlasi, un lielāko daļu no spēles dominēja gan bumbas kontroles (61% pret 39%), gan sitienu ziņā (17:7). Šāds spiediens atalgojies 79' minūtē, kad ar savu pirmo vārtu guvumu Ukrainas izlases rindās izcēlies Žuniors Moraišs (1:0). Kad likās, ka šie arī būs uzvaras vārti, Ukrainas aizsargs Vitālijs Mikolenko rupji kļūdījās pie sava soda laukuma, atdodot bumbu Tēmu Puki un ar pēdējās cerības pārkāpumu nedodot viņam iespēju uzsist pa vārtiem, nopelnot sarkano kartiņu un 11 metru soda sitienu uz savas komandas vārtiem. Tas pats Puki mirkli pēc tam šo sitienu arī realizēja, izcīnot savai valstvienībai svarīgu punktu.

Ukraina paliek mājās, lai uzņemtu Kazahstānas izlasi, tikmēr Francija dosies uz Bosniju un Hercegovinu.




E grupa : Igaunijai desmit ielaistie vārti divās spēlēs

Beļģija sadalīja punktus ar Čehiju. Foto - Getty Images

Kārtas centrālajā E grupas mačā otrā puslaika ievadā Provods visai negaidīti Čehijas komandu izvirzīja vadībā pret favorīti Beļģiju. Čehu prieki gan bija īsi, jo jau pēc desmit minūtēm Lukaku pēs Debrujnes piespēles atgrieza neizšķirtu 1:1, kas uz rezultāta tablo palika līdz pat tiesneša finālsvilpei. Lai arī spēles laikā bumbas kontrole Beļģijas valstsvienībai bija pat divas reizes lielāka nekā pretiniekiem, tieši čehi spēja biežāk apdraudēt pretinieku vārtus – veselas 14 reizes raidot bumbu Kurtuā sargāto vārtu virzienā.


E grupas pēdējā pozīcijā šobrīd atrodas mūsu ziemeļu kaimiņiene Igaunija, kas divās pirmajās pasaules kausa kvalifikācijas cikla spēlēs ielaidusi veselus desmit vārtus, šoreiz divreiz izvirzoties minimālā vadībā, beigās tik un tā piekāpjoties ar 2:4 viesos Baltkrievijai. Abus igauņu vārtus guva Anjers, kurš ikdienā spēlē Igaunijas augstākajā līgā Paides sastāvā, kuram šajā kvalifikācijas ciklā jau trīs vārtu guvumi, kļūstot par dalīti labāko vārtu guvēju šajā ciklā.

Otrdien Beļģija uzņems Baltkrieviju, savukārt pie Velsas viesosies grupas līdere Čehija. Savukārt Igaunija šo kārtu izlaiž, tā vietā aizvadot pārbaudes spēli viesos pret Ibrahimoviča pārstāvēto Zviedrijas izlasi


F grupa: Dānija pārbrauc pāri Moldovai, Austrijai pirmā uzvara

Austrija nonākot iedzinējot pret Fēru salu izlasi, tomēr spēja izcīnīt uzvaru. Foto - Getty Images

Līdz šim pārliecinošāko uzvaru atlases ciklā izcīnījusi Dānijas valstsvienība, kas savā laukumā pamatīgi izrēķinājās ar Moldovu - 8:0. Pa diviem vārtiem gūstot Damsgārdam un Dolbergam. Interesanti, lai arī spēles gaita tiešām liecināja par milzīgu Dānijas izlases pārsvaru, kas bumbu kontolēja pat ¾ spēles laika, un izdarot 18 sitienus pa vārtiem, vārtu rāmī tika raidīti vien 11 sitieni, kas liecina par fenomenālu realizāciju. Vadoties pēc xG rādītāja, Dānijai faktiski bija jāgūst vien seši vārti.


Nelielu šoku Austrijai sagādāja Fēru salas, kas pirmā puslaika vidū izbraukumā izvirzījās negaidītā vadībā, tomēr Austrija pirmā puslaika otrajā daļā 15 minūšu laikā spēja gūt trīs bezatbildes vārtus, rezultātam otrajā puslaikā vairs nemainoties - 3:1. Austrija mazās salu valsts komandas vārtus visa mača gaitā kopumā apšaudīja veselas 27 reizes.


Pie uzvaras joprojām nespēja izcīnīt Skotija, kas viesos spēlēja neizšķirti otro reizi ciklā, šoreiz nonākot iedzinējos ar 0:1 pret sīksto Izraēlas valstsvienību, beigās spēja tomēr izraut neizšķirtu. Izraēlai izcīnītais punkts ļāva pamest grupas pēdējo pozīciju.

Jau trešdien savā starpā sacentīsies grupas līderes – Austrija uzņems Dāniju, kas joprojām nav ielaidusi vārtus, savukārt Fēru salas dosies uz netālu esošo Skotiju, bet savstarpējā spēlē Moldovā mērosies spēkiem arī abas grupas pēdējo divu pozīciju īpašnieces


H grupa: Malta spēj gūt divus vārtus un pārsteidzoši spēlē neizšķirti ar Slovākiju

Dzjuba turpina sist vārtus - Krievijai 6 punkti divās spēlēs. Foto - rfs.ru

Viens no dalīti labākajiem vārtu guvējiem atlases turnīrā ar trīs rezultatīviem raidījumiem ir Dzjubam, kura divi vārtu guvumi kaldināja H grupas līderes Krievijas uzvaru mājās ar 2:1 pār Slovēniju. Visi trīs vārti tika gūti jau pirmajā puslaikā. Par kārtas vienu no skaistākajiem vārtu guvumiem varētu nosaukt Iļičiča vārtus puslaika izskaņā, kad vienā pieskārienā no gaisa bumba tika raidīta tālajā stūrī.


Savukārt no pamatīga kauna izspruka Slovākijas valstsvienība, kas pēc pirmā puslaika mājās atradās šokējošā pozīcijā - iedzinējos ar 0:2 pret grupas pastarīti Maltu, ielaižot divus vārtus pirmā puslaika vidū ar trīs minūšu intervālu, kura šobrīd FIFA rangā atrodas vien 176. vietā. Slovākus no negoda glāba Streleca un Škrinjara 49' un 53' minūtēs gūtie vārti - 2:2. Aizraujošā cīņas noslēgumā uzvaru izraut varēja abas komandas, tomēr nevienai neizdevās realizēt savas iespējas. Līdz ar to H grupā vairs nav komandu bez gūtiem punktiem.


Joprojām bez uzvarām šajā grupā ir arī Kipra, kas pirmajā spēlē izcīnīja punktu pret Slovākiju, aizvadot bezvārtu spēli. Šajā kārtā pretī stājās pirmo spēli neveiksmīgi nospēlējusī Horvātija, kas šoreiz aizvadot pārliecinošu spēli, taču ne tik pārliecinoši gūstot vārtus, bija pārāka ar minimālu 1:0, vārtus gūstot Pašaličam.

Otrdien šīs grupas ietvaros Horvātija uzņems šajā ciklā pārsteidzoši spēlējošo Maltu, pie Slovākijas, kas šobrīd joprojām bez uzvarām, viesosies šī brīža līdere Krievijas izlase, savukārt vicelīdere Slovēnija lidos uz Kipru.


I grupa: Anglijai otrā uzvara, Polijai un Ungārijai 3:0 uzvaras pār pundurvalstīm

Roberts Levandovskis riskē izlaist svarīgu Minhenes Bayern spēli pret RB Leipzig traumas dēļ. Foto - imago images

Anglija ar 2:0 izbraukumā uzvar arī savu cikla otro spēli pret Albāniju. Neskatoties uz viesu lielo spiedienu, mājinieki spēja noturēt neizšķirtu tikai līdz spēles 38' minūtei, kad ar galvu savu 33 vārtu guvumu izlases sastāvā guva Harijs Keins. Spēles 63' minūtē angļi guva otros vārtus, kad pēc pirmo vārtu autora piespēles precīzi sita Meisons Maunts.


Polija mājās 3:0 pieveica Andoru, pateicoties Roberta Levandovska diviem vārtu guvumiem, taču mača gaitā poļu superzvaigzne iedzīvojās savainojumā un neilgi pēc sava otrā vārtu guvuma tika nomainīts. Spēles 88' minūtē vienus pievienoja KaroIs Šviderskis. Andora visas spēles laikā spēja izdarīt tikai vienu sitienu pa vārtiem, kamēr mājinieki - 26.


Tikmēr Ungārija ar 3:0 izbraukumā pieveica Sanmarīno. Jau spēles 7' minūtē otros vārtu guvumu divās spēlēs pēc kārtas guva Ādams Salais, spēles 13' minūtē otros vārtus divās spēlēs pēc kārtas guva arī Rolands Šallais, kurš arī pirmā puslaika 20' minūtē nerealizēja vienpadsmit metru soda sitienu. 88' minūte Ungārija tika pie iespējas sist vēl vienu vienpadsmit metru soda sitienu, kuru šoreiz realizēja Nemanja Nikoliks.

Nākamās šī grupas spēles tiks aizvadītas trešdien, kad interesants duelis būs starp Angliju un Poliju, kā arī Andora uzņems Ungāriju un San Marino uzņems Albāniju.




J grupa: Favorītu cīņā minimāla uzvara Vācijai, armēņi ieņem otro vietu

Vācija ar minimālu rezultātu pārspēj rumāņus. Foto - Getty Images

Vācija grupas līderes statusā viesojās pie Rumānijas. Izceļoties ar divreiz vairāk sitieniem (9:18), kā arī divreiz vairāk kontrolējot bumbu (67% pret 33%), vāciešiem pietika ar vienu vārtu guvumu 16' minūtē, lai izcīnītu uzvaru. Pēc izcilas Kaja Haverca piespēles precīzs bija Seržs Gnabrī.


Tikmēr otru vietu ieņēma Armēnijas izlase, kas aptuveni 4500 skatītāju klātbūtnē savā laukumā uzņēma Islandi. Pirmais puslaiks aizritēja bez vārtu guvumiem, savukārt 53' minūtē rezultātu atklāja Tigrans Begresjans, bet gala rezultātu uz tablo 74' minūtē uzstādīja Horens Bairamjans.


Pirmos punktus nopelnīja Ziemeļmaķedonija, ar rezultātu 5:0 savā laukumā sagraujot Lihtenšteinas izlasi.

Nākamajā kārtā Vācija uzņems Ziemeļmaķedoniju, Armēniju gaida svarīga spēle pret Rumāniju, tikmēr Islande punktu meklējumos dosies uz Lihtenšteinu.

bottom of page