top of page

Pasaules kausa kvalifikācijas pirmo spēļu apskats - Latvijas izlase sāk ar zaudējumu Melnkalnei

G grupa: Turcija pārsteidz Nīderlandi, Latvija izlaiž pārsvaru un zaudē

Turcija šokē Nīderlandi, izcīnot uzvaru ar 4:2. Foto - tff.org

2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu ar sāpīgu zaudējumu uzsākusi Latvijas nacionālā izlase, kas Skonto stadionā ar 1:2 atzina Melnkalnes pārākumu. Vienīgos vārtus mājiniekiem guva Jānis Ikaunieks, bet viesiem uzvaru ar diviem vārtu guvumiem nodrošināja Jovetičs.


Spēles sākumā, veicot ātras pārejas no aizsardzības uzbrukumā, Latvijas izlasei īsā laikā izdevās tikt pie diviem stūra sitieniem. Lieliskas iespējas atklāt mača rezultātu bija Uldriķim un uzreiz pēc tam Ošam, taču viņu sitieni no tuvas distances tika atvairīti. Spēlei sasniedzot nospēlētas pusstundas atzīmi, iniciatīva lēnām tika atdota Melnkalnes izlases rīcībā, un pirmās nopietnās briesmas tika radītas arī latviešu aizsardzībai. Soda laukumā ielauzās melnkalniešu smailes uzbrucējs Džurdževičs, pēc kura sitiena Latvijas izlasi glāba Šteinbors. Nosargājuši savus vārtus, mājinieki noorganizēja jau kārtējo ātro pretuzbrukumu un spēles 40' minūtē visai negaidīti izvirzījās vadībā. Zjuzins ar tālu piespēli labajā flangā atrada Kamešu, kurš pēc virzības pie soda laukuma tuvāk vārtiem, ļoti delikāti piespēlēja uz otru soda laukuma galu Jānim Ikauniekam - Latvijas izlases uzbrūkošais pussargs izpildīja spēcīgu un precīzu sitienu no gaisa tālajā stūrī, neatstājot Mijatovičam cerības. Diemžēl prieki bija pavisam īsi - jau nākamajā uzbrukumā Melnkalne panāca izlīdzinājumu. Vārtus guva viesu komandas kapteinis un līderis uzbrukumā Jovetičs, kurš divcīņā apspēlēja Latvijas izlases kapteini Černomordiju un no soda laukuma vidusdaļas trieca bumbu vārtos.


Otrais puslaiks iesākās ar lielu Melnkalnes spiedienu, kas ik mirkli pieauga. Pēc centrējuma bīstami ar galvu sita Vujačičs. Nedaudz vēlāk pēc Monaco uzbrucēja Jovetiča sitiena savu komandu jau glāba Jurkovskis, izsitot bumbu no vārtu līnijas. Latvijas iespēja pagriezt spēles itējumu sev par labu radās pēc tiešā brīvsitiena tuvu pretinieku soda laukumam. Ikaunieka spēcīgais sitiens lidoja mūrī, bumba pēc rikošeta uzlidoja augstu gaisā un nonāca pie Mijatoviča, taču vārtsargs nospēlēja pārāk pašpārliecināti un divcīņā ar Ošu kļūdījās - bumba izslīdēja no rokām un negaidīti nonāca pie turpat blakus esošā Uldriķa, kuram gan neizdevās realizēt šādu dāvanu. Uzbrukumā joprojām viesu redzamākā figūra bija Jovetičs, kurš regulāri apdraudēja pretinieku vārtus no dažādām pozīcijām. Un 83. minūtē Latvijas aizsardzība salūza - Jovetičs atbrīvojās no Jurkovska un Tobera pretspēles, un izpildīja lielisku sitienu vārtu tuvējā augšējā stūrī 1:2.


Daiņa Kazakeviča pēcspēles komentārs:

Spēle bija sarežģīta un neviennozīmīgi vērtējama. Vēlos izcelt, ka komanda atstāja laukumā visus spēkus. Bija ļoti kvalitatīvi spēles posmi, tomēr visu maču tā nospēlēt nespējām. Reizēm pārāk dziļi nosēdāmies pie saviem vārtiem un atdevām pretiniekiem iniciatīvu. Funkcionālajā ziņā mazliet pietrūka agresivitātes un fiziskā spēka visai spēlei. Varēja vēlēties arī kvalitatīvāku iesaistīšanos spēlē no rezervistiem. Visu spēli neizdevās aizvadīt vienmērīgi augstā tempā, tomēr tajā pašā laikā ir skaidrs, ka laukumā tika atstāti visi spēki.

Nākamā Latvijas izlases spēle gaidāma jau sestdien, kad būs jāviesojas Nīderlandē. Pēc pirmās zaudētās spēles pret Turciju ar 4:2 Nīderlande būs ļoti motivēta parādīt savu īsto spēku.


Otrā G grupas spēle arī nelika vilties - Turcija savā laukumā ļoti rezultatīvā spēlē ar 4:2 pieveica Nīderlandi. Ar hat-trick uzvarētāju rindās izcēlās Lille uzbrucējs Jilmazs.


Pirms spēles par favorīti bija uzskatāma tieši Nīderlande, kas grupā tika ielozēta no pirmā groza, kamēr Turcija bija otrajā, līdz ar to šo spēli varēja pamatoti saukt par līderu divcīņu grupā. Abas izlases pēdējo reizi savā starpā tikās Euro 2016 kvalifikācijā, kad grupā bija jātiekas arī ar Latviju. Nīderlandei togad atlases cikls bija katastrofāls - nemaz neizdevās iekļūt finālturnīrā, un divus gadus vēlāk netika arī uz Pasaules kausu.


Pirmie vārti atnāca ātri - 15' minūtē Lille uzbrucējs Jilmezs izdarīja efektīgu sitienu ar pēdas ārmalu, to centās bloķēt Nīderlandes aizsargi, taču bumba rikošetā atrada ceļu vārtos, un Norwich vārtsargs Krūls arī nespēja glābt - 1:0. Nīderlande devās uz priekšu, bet tā vietā otrā puslaika sākumā Turcija izvirzījās vadībā jau ar šokējošu 3:0. Vispirms 34' minūtē ar pendeli otros vārtus spēlē guva Jilmazs, bet otrā puslaika pirmajā uzbrukumā ļoti precīzs sitiens Čalhanoglu izpildījumā.


Nīderlande gan tādēļ nenolaida rokas. Vispirms 58' minūtē pa stabu trāpīja Bērhauss, bet 15 minūtes pirms pamatlaika beigām divu minūšu laikā guva divus vārtus un pietuvojās līdz 2:3. Abus vārtus nīderlandieši iesita pēc Depaja kvalitatīvajiem centrējumiem - vispirms 75' minūtē iesita Ajax pussargs Klāsens, bet de Jongs minūti vēlāk ar burtiski ar spēku iestūma bumbu vārtos vēlreiz - 2:3! Šķita jau, ka neizšķirts noteikti tiks izrauts, taču turki domāja citādāk. Vārtu pārpilnība turpinājās - Jilmazs soda sitienu 81' minūtē iesita pašā devītniekā un guva savus trešos vārtus spēlē - 4:2. Izskaņā Nīderlande izveidoja pamatīgu viesuli pie Turcijas vārtiem, bet izcili vārtos darbojās Čakirs. Pēdējā minūtē Nīderlande pat tika pie sava 11 metru soda sitiena, bet arī to Čakirs fantastiski atvairīja, Turcijai tiekot pie pārsteidzošas uzvaras un pirmajiem trim punktiem.


Grupas trešajā spēlē mūsu grupā Gibraltārs savā laukumā uzņēma Norvēģiju ar Borussia brīnumbērnu Holanu priekšgalā. Norvēģi jau pirmajā puslaikā pa vārtiem spēja raidīt 19 sitienus, vārtu rāmī trāpot desmit, tomēr Gibraltārs turējās apbrīnojami labi, pirmos vārtus ielaižot tikai 2 minūtes pirms puslaika beigām. Pēc divām minūtēm gan sekoja otrie, bet beigās Gibraltārs piedzīvoja visai cienīgu zaudējumu 0:3.

Jau rīt Amsterdamā Latvijas izlase tiksies ar Nīderlandes zvaigžņoto komandu, Gibraltārs uzņems viesosies Melnkalnē, savukārt trešajā mūsu grupas spēlē ir gaidāma šī brīža līderu cīņa starp Norvēģijas un Turcijas izlasēm.



A grupa: Pretinieka kuriozi gūtie vārti sekmē Portugāles uzvaru, Serbija atspēlējas un uzvar Īrijas izlasi

Portugāle iesāka kvalifikācijas ciklu ar minimālu uzvaru pret Azerbaidžānu. Foto - Getty Images

Portugāle, vēl joprojām Eiropas čempiona statusā, vien formāli “mājās” uzņēma Azerbaidžānas izlasi – COVID-19 pandēmijas ieviesto ceļošanas ierobežojumu dēļ šī spēle notika uz Juventus stadiona Turīnā. Neskatoties uz neitrālā laukuma statusu, Portugāle paredzami kontrolēja spēles gaitu, kopumā izceļoties ar 29 sitieniem vārtu virzienā, bet kliboja gan precizitātē, gan uz vārtu līnijas drosmīgi cīnījās Azerbaidžānas vārtsargs Šahrudins Magomedalijevs. Galu galā ielauzt pretinieku vārtus palīdzēja vārtsarga nesaskaņa ar savas komandas biedru – 37' minūtē, pēc Rubena Neveša centrējuma, Magomedalijevs atvairīja bumbu, bet trāpīja pa tuvumā nonākošo komandas kapteini Maksimu Medvedevu, no kura bumba ielidoja vārtos. Portugāle iesāk ciklu ar minimālu uzvaru, kā arī komandas galvenam trenerim Fernandu Santušam šī bija 50-tā uzvara izlases galvenā trenera lomā. Pēc spēles Santušs atzina, ka nevar noliegt, ka komandai bija grūtības un problēmas dēļ ilgas nespēlēšanas kopā, bet pozitīvi raugās nākotnē.


Vārtiem bagātāka izvērtās Serbijas un Īrijas cīņa. Spēles rezultātu 18' minūtē atklāja viesi – cīņā otrajā stāvā attapīgāks izrādījies Alans Brauns (0:1). Serbi prata izlīdzināt rezultātu pirms pirmā puslaika beigām – 40' minūtē pēc izcilas saspēles soda laukumā ielauzies Dušans Vlahovičs precīzi raidīja bumbu vārtu apakšējā stūrī (1:1). 68' minūtē Aleksandrs Mitrovičs pieķēra tālu izgājušo pretinieka vārtsargu un, ilgi nedomājot, raidīja bumbu pāri viņam (2:1), savukart pēc 7 minūtēm ar sitienu ar galvu dubultoja savas izlases pārsvaru (3:1). Jāatzīmē, ka visos trīs vārtu guvumos ar rezultatīvu piespēli izcēlies Amsterdamas Ajax spēlētājs Dušans Tadičs. Īri spēja vien atspēlēt vienus vārtus 86.minūtē, kad Stefans Mitrovičs pa vāju atdeva piespēli savas komandas vārtsargam, un īri pārtvēra bumbu, pēc kā Džeimss Kolinss raidīja bumbu tukšos vārtos (3:2). Serbija ieņem pirmo vietu grupā un turpina nezaudēt spēlēs pret Īriju (3 uzvaras, 2 neizšķirti).

Šo kārtu izlaidušā Luksemburga tikās ar Katāras izlasi, kas, ar mērķi sagatavoties Pasaules kausam, pa divām reizēm aizvadīs draudzības spēles ar visām šīs grupas komandām. Šajā spēlē ar rezultātu 1:0 pārāka izrādījusies Katāras izlase. Nākamo kārtu izlaiž Azerbaidžāna, bet mūs gaida sīva cīņa starp Serbijas un Portugāles izlasēm, savukārt Īrija savā laukumā uzņems Luksemburgu.


B grupa: Ibrahimovičs atgriežas izlasē un ar rezultatīvu piespēli atnes uzvaru Zviedrijai

Ibra atgriezās izlases sastāvā un kļuva par vecāko spēlētāju Zviedrijas izlases vēsturē. Foto - imago images

Zviedrijas nacionālajā izlasē pēc piecu gadu pārtraukuma ar uzvaru un piespēli atgriezies Ibrahimovičs. Zviedrija savā laukumā šajā reizē uzņēma Gruziju un spēja izcīnīt uzvaru, pateicoties Krasnodarā spēlējošā Klāsona vārtu guvumam 35' minūtē. Ibrahimovičs laukumu pameta 84' minūtē. Zviedrijai nemaz tik liels pārsvars nepiederēja – bumbas kontrolē un kopējos sitienos pa vārtiem rādītāji bija praktiski identiski, nelielai intrigai saglabājoties līdz pašām beigām.


Otrā grupas spēlē Spāniju pirmā puslaika beigās vadībā izvirzīja Morata, tomēr Grieķija otrajā puslaikā nopelnīja pendeli, iesita to un beigās noturēja punktu - 1:1. Jāatzīmē, ka šī pendele bija vienīgais sitiens Grieķijas izpildījumā ne tikai vārtu rāmī, bet arī pa vārtiem vispār.

Šī grupa savu nākamo kārtu aizvadīs svētdien, kad Gruzija uzņems Spānijas izlasi, bet Zviedrija viesosies Kosovā. Grieķija šo kārtu izlaidīs.




C grupa: Šveice un Itālija uzvaras nokārto pirmajā puslaikā

2018.gada Pasaules kausu izlaidusī Itālija uzsāka ceļu uz Katāru ar uzvaru. Foto - Getty Images

Šveice pirmajās 12 minūtēs gūst trīs vārtus un ar rezultātu 3:1 izbraukumā uzvar Bulgāriju. Vispirms 7' minūtē viesu labā ar galvu izcēlās Briels Embolo, trīs minūtes vēlāk precīzi sita Hariss Seferovičs un divas minūtes vēlāk no šaura leņķa vārtsargu pārspēja Stīvens Cūbers. Otrā puslaika sākumā vienu vārtu guvumu mājiniekiem atspēlēja Kirils Despodovs, taču vārti tālāk netika gūti.


Itālija mājas ar 2:0 uzveica Ziemeļīriju pateicoties Domeniko Berardi un Čiro Immobile goliem. Ar šo uzvaru Itālijas galvenais treneris Roberto Mančīni pirms spēles uzsvēra, ka Itālija nevar iesākt ciklu slikti. Jāpiemin, ka Itālija pagaišajam Pasaules kausam Krievijā nekvalificējās, paliekot otrie savā grupā un zaudējot Zviedrijai izslēgšanas spēlēs.

Tikmēr Lietuva vēl gaida savu pirmo spēli ciklā, kad svētdien viesosies Šveicē. Tāpat svētdien Bulgārija aizvadīs spēli pret Itālijas valstsvienību.



D grupa: Pasaules čempioni iesāk ar neizšķirtu savā laukumā, nenoskaidro uzvarētāju arī somi un bosnieši

Pasaules čempioni nespēja pārspēt Ukrainas valstsvienību. Foto - Getty Images

Francija iesāka ceļu sava titula aizstāvēšanai ar mājas spēli pret Ukrainas izlasi. Komandas jau nesen tikās draudzības spēlē rudenī, bet tad ukrainiešiem lielas problēmas sagādāja COVID-19 vīrusa uzplaukums komandas rindās, un ar pusrezerves sastāvu izlase cieta sakāvi ar rezultātu 1:7. Francija iesāka aktīvāk, un atklāt spēles rezultātu izdevās Antuānam Grizmānam ar skaistu sitienu vārtu augšējā stūrī 19' minūtē (1:0). Francija turpināja dominēt lielāko daļu no spēles, meklējot iespējas palielināt pārsvaru. Ukraina tā arī nav veikusi nevienu sitienu vārtu rāmī, bet brīnumainā kārtā pamanījās izlīdzināt rezultātu 57' minūtē – pēc Serhija Sidorčuka sitiena, kas lidoja garām vārtiem, bumba trāpīja Kimpembē starp kājām un ieripoja vārtos (1:1). Pēc spēles Ukrainas izlases galvenais treneris Andrijs Ševčenko atzina, ka viņa plāns uz spēli ir nostrādājis, neskatoties uz to, cik neaizraujošs šāds futbols bijis, un uzslavējis savus spēlētājus par padarīto darba apjomu. Apsveica izlasi ar neizšķirtu pret pasaules čempioniem arī Ukrainas Republikas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš bija īss un lakonisks: ”Not bad”.


Paralēlā spēlē Helsinkos tikās Somijas un Bosnijas un Hercegovinas valstsvienības, kuras jau sastapās 2019.gadā Eiropas čempionāta kvalifikācijā, apmainoties ar mājas uzvarām. Pēc bezvārtu pirmā puslaika bosnieši 54' minūtē nopelnīja 11 metru soda sitienu, un pie bumbas nākušais Pjaničs nespēja pārspēt somu vārtsargu, bet atsitienā raidīja bumbu vārtos (0:1). Somi prata ātri atspēlēties – 58' minūtē precīzs soda laukumā izrādījies Tēmu Puki (1:1). Somu galvenais bombardieris prata izvirzīt savu valstsvienību vadībā pēc 19 minūtēm, pretuzbrukumā aizskrienot no pretiniekiem un realizējot izgājienu viens pret vienu (2:1). Tomēr noturēt pārsvaru somiem neizdevās,un pēc 7 minūtēm Miroslavs Stevanovičs ar rikošeta palīdzību izlīdzināja rezultātu, izcīnot savai komandai vienu punktu (2:2).

Nākamajā kārtā Ukraina savā laukumā uzņems Somiju, savukārt Francija viesosies pie pirmo kārtu izlaidušās Kazahstānas izlases.




E grupa : Igaunija iesit divus, taču graujoši zaudē

Beļģija pārliecinoši uzsāk kvalifikācijas ciklu. Foto - Getty Images

Mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi, savu kvalifikācijas ciklu sākuši ļoti sarežģītos apstākļos - savas valsts COVID-19 ierobežojumu dēļ spēli pret Čehiju nevarēja aizvadīt mājās, jo noteiktais maksimālais iesaistīto skaits publiskajos pasākumos Igaunijas teritorijā ir krietni par mazu, lai tur varētu aizvadīt tik augsta līmeņa maču. Tādēļ tā bija spiesta spēli aizvadīt Polijā. Un ar to vēl nebija gana – pirms spēles Igaunijas izlasē tika konstatēts COVID-19 saslimšanas gadījums, kā rezultātā nācās nomainīt visu treneru korpusu un desmit futbolistus, tādēļ nācās piedzīvot pamatīgu zaudējumu Čehijai ar 2:6. Igaunijas rindās vārtus guva vietējā čempionātā spēlējošie Sapinens un Aniērs, Čehijas rindās hattrick Součekam, kas bija viņa pirmais karjerā. Jāpiezīmē, ka Igaunija savā vēsturē nekad nav spējusi uzveikt Čehiju.


Otrā grupas spēlē, kas arī bija ļoti rezultatīva un skatāma, Beļģijas rindās pret Velsu pa vārtiem iesita visas lielākās zvaigznes - De Bruine, Azārs un Lukaku, komandai savā laukumā izcīnot uzvaru ar 3:1. Rezultāts ļoti prcīzi atspoguļoja spēles gaitu – Velsai vien pieticīgi 4 sitieni pa vārtiem, un tikai viens no tiem lidoja rāmī visas spēles gaitā.

Igauniju gaida izbraukums uz Baltkrieviju, kā arī savā starpā tiksies grupas galvenās favorītes: Čehija un Beļģija.




F grupa: Dānija skatītāju klātbūtnē iesāk ar uzvaru, Fēru salas izrauj punktu Moldovā, Skotija divas reizes atspēlējas pret Austriju

Austrija mājās cīnās neizšķirti 2:2 ar Skotijas izlasi. Foto - Getty Images

Izraēlas un Dānijas spēle no visām citām bija zīmīga ar to, ka Izraēlas puse spēja nodrošināt uz šo spēli pieeju tribīnēs skatītājiem. Kopumā šo spēli varēja apmeklēt 5000 cilvēku. Bet iepriecināt viņus Izraēlas izlasei neizdevās – 13' minūtē izgājienu viens pret vienu realizēja Martins Braitvaits, bet gala rezultātu pēc pretinieka paviršas spēles savā soda laukumā uzstādīja Jonass Vinds – 2:0 par labu Dānijai.


Skotija savā laukumā uzņēma Austriju. Pirmā puslaikā komandas nespēja gūt vārtus, bet 55' minūtē pirmais pie atlēkušās bumbas nonākušais Austrijas uzbrucējs Saša Kalajdžičs izvirzīja savu valstsvienību vadībā (0:1). 71' minūtē, aizskrienot no pretinieku spēlētāja, Grants Henlijs ar galvu pēc komandas biedra centrējuma no soda sitiena panāca izlīdzinājumu (1:1). Izdevies sitiens ar galvu pēc 9 minūtēm arī Saša Kalajdžičam, izvirzot Austriju vadībā (1:2). Tomēr skoti prata izvilkt vienu punktu – ar šķērītes sitienu, stāvot ar muguru pret vārtiem, izcēlās Džons Makgins (2:2).


Iesāka kvalifikācijas kampaņu ar punktu gūšanu arī Fēru salas. Nonākot ātri iedzinējos spēlē pret Moldovu, fērieši pārņēma iniciatīvu, dominējot gan bumbas kontroles ziņā (59% pret 41%), gan arī sitienu attiecībā (8:12, 3:4 vārtu rāmī). Panāca savu komanda 83' minūtē, ne bez rikošeta palīdzības izlīdzinot rezultātu (1:1).

Nākamajā kārtā Dānija un Austrija uzņems attiecīgi Moldovu un Fēru salas, tikmēr Skotija viesosies pie Izraēlas.





H grupa: Dzjuba atgriežas Krievijas izlasē ar 1+1, Horvātija un Slovākija negaidīti zaudē punktus

Dzjuba atgriezās izlasē un palīdzēja pārspēt Maltas izlasi. Foto - rfs.ru

Viena no šīs grupas favorītēm, Krievijas izlase, iesāka ciklu ar spēli viesos pret Maltu. Rezultātu 22' minūtē atklāja izlasē atgrieztais Artjoms Dzjuba (0:1), kuram šī bija pirmā spēle pēc skandāla novembrī sakarā ar internetā nopludināto intīma rakstura video, kādēļ Dzjuba netika izsaukts uz valstsvienības spēlēm. Ar šiem vārtiem Dzjuba ieņēma otro vietu Krievijas izlases labāko bombardieru tabulā, par 3 vārtiem atpaliekot no Aleksandra Keržakova (30 vārti). Pēc 13 minūtēm no Dzjubas piespēles Krievijas pārsvaru dubultoja Mario Fernandess (0:2).


Tomēr 56' minūtē Krieviju gaidīja pārsteigums – pēc krievu spolētāju nesaskaņas pie sava soda laukuma bumba nonāca pie Maltas uzbrucēja Džozefa Mbonga, kurš ar spēcīgu sitienu to raidīja vārtu augšējā stūrī (1:2). Kopumā Malta negaidīti pārspēja Krieviju sitienu attiecībā vārtu rāmī (5:4), bet tomēr nespēja izlīdzināt rezultātu, kā arī ielaida trešos vārtus spēles izskaņā – ar vārtu guvumu atzīmējās Aleksandrs Soboļevs (1:3). Pēc spēles Maltas galvenais treneris bija sajūsmā ar savas komandas parādīto sniegumu, it īpaši otrajā puslaikā, savukārt Krievijas galvenais treneris Staņislavs Čerčesovs atzīmēja, ka tika gūti ieplānotie trīs punkti, bet “komandas spēlē bija raupjumi”, dēļ ilgas nespēlēšanas kopā. Savukārt no dažiem krievu futbola ekspertiem un sabiedrības Krievijas izlase izpelnījās kritiku par parādīto sniegumu.


Esošā Pasaules kausa vice-čempione Horvātija viesojās pie kaimiņiem no Slovēnijas, un negaidīti aizbraukusi bez izcīnītiem punktiem. Jau 15' minūtē slovēņu rindās ar spēles vienīgiem vārtiem izcēlās Sandi Lovričs. Slovēnijai tāpat šī bija pirmā uzvara pār Horvātiju savā vēsturē (iepriekš trijās spēlēs bija 1 neizšķirts un 2 zaudējumi). Horvātijas izlases galvenais treneris Zlatko Daličs bija skarbs un atzinis, ka Slovēnija spēlēja agresīvāk un bija vairāk noskaņota uzvarai, savukārt viņa komanda nospēlēja vāji un “nav neko pelnījusi no šīs spēles”, izveidojot tikai pāris pusmomentus, un ka izlase vairs nevar sev atļauties paklupt.


Atlikušajā spēlē Slovākijas izlase arī negaidīti zaudēja punktus viesos pret Kipru, nospēlējot bezvārtu neiešķirtu 0:0. Sitienu ziņā Kipra pat pārspējusi slovākus (11:7, 4:3 vārtu rāmī), un abas komandas bija vienādi tuvu, lai izrautu sev uzvaru spēles beigās.

Horvātija un Slovākija nākamajā kārtā centīsies pietuvoties Krievijai un Slovēnijai, tiekoties attiecīgi pret Kipru un Maltu. Savukārt Krievija un Slovēnija savstarpēji cīnīsies par pirmo vietu tabulā.




I grupa: Anglijai pārliecinoša uzvara, Polija dala punktus ar ungāriem

Anglijas izlasei viegla pastaiga pret pundurvalsti. Foto - Getty Images

Albānija iesāka ciklu ar minimālu uzvaru izbraukumā pret pundurvalsti Andoru. Uzvaras vārtus Albānijai 41' minūtē guva Grasshopers aizsargs Ermirs Lenjani.


Anglija ar rezultātu 5:0 sagrāva citu grupas pundurvalsti San Marino. Angļi pret San Marino allaž ir guvuši vismaz piecus vārtus un pēdējais mačs, kuru abas valstsvienības aizvadīja bija 2015. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kurā angļi 6:0 pārliecinoši uzvarēja. Vienīgā reize, kad Sanmarino guva vārtus pret angļiem bija 1993. gada 17 jūnijā Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē, kurā arī cieta sagrāvi - 1:7. Bez pārsteigumiem angļi šo spēli dominēja ar 81% bumbas kontroli un 31 sitieniem pa vārtiem. Divus vārtus Anglijas sastāvā guva Everton uzbrucējs Dominiks Kalverts-Luīns, bet pa vienam pievienoja Džeimss Vords-Prauss, Rahīms Stērlings un uz maiņu nākušais Oljē Vatkins, kuram šis bija debijas mačs Anglijas izlasē. Pēc šīs spēles Anglijas futbola leģenda Garijs Linekers ierakstīja Twitter, ka vājākajām izlasēm vajadzētu kvalificēties, lai spēlētu šādā līmenī, kas radīja papildus spekulācijas fanu starpā.


Tikmēr Budapeštā Polija divreiz atspēlējās un nospēlēja 3:3 neizšķirti pret Ungāriju. Mājinieki rezultātu atklāja jau sestajā minūtē, kad pēc individuāla reida precīzi sita Rolands Šallais, bet 53’ minūtē Ādams Salais dubultoja rezultātu. Septiņas minūtes vēlāk poļiem izdevās atspēlēties, kad vispirms bumbai izejot cauri burzmai, nonākot pie tikko uz maiņu nākušā Kšištofa Pjonteka, kurš ar savu pirmo sitienu guva vārtus. Minūti vēlāk poļiem izcēlās vēl viens tikko uz maiņu nācis spēlētājs un tas bija Kamils Jožviaks. 78' minūtē Ungāri vēlreiz izvirzījās vadībā, kad precīzi sita Villijs Orbana, bet piecas minūtes vēlāk savas vārtu guvēja īpašības nodemonstrēja poļu un Minhenes Bayern superzvaigzne Roberts Levandovskis, izraujot neizšķirtu savai valstsvienībai. Polijas galvenais treneris preses konferencē norādīja uz savas komandas vājo spēli aizsardzībā, bet uzskata, ka bija pelnījuši uzvarēt. Jāpiemin, ka abu valstsvienību galveno treneru duelī vēl nepārspēts ir tieši Ungārijas galvenais treneris Marko Rossi.

Nākamajā kārtā Poliju gaida spēle pret Andoru, Anglija viesosies Albānijā, bet Sanmarino uzņems Ungārijas izlasi.






J grupa: Vācija iesāk pārliecinoši, drāma Buharestā, armēņiem izmocīta uzvara pret Lihtenšteinu

Džamals Musiala debitē Vācijas izlasē. Foto - dfb.de

Šīs grupas favorīte Vācija savā laukumā uzņēma Islandes izlasi. Iesākums vāciešiem izdevies straujš – līdz 7' minūtei uz tablo jau tika fiksēts rezultāts 2:0. Ar vārtu guvumiem izcēlās Leons Gorecka un Kajs Havercs, savukārt gala rezultātu uzstādīja Ilkajs Gindogans 56' minūtē (3:0). Vācija visas spēles garumā parādīja pilnu dominanci uz laukuma, kontrolējot bumbu 82% no spēles laika, kā arī izpildot 1050 piespēles. Līdzīgi kā Norvēģijas izlase, arī Vācijas valstsvienība pirms spēles uz T-krekliem izrādījusi protestu pret cilvēktiesību neievērošanu attiecībā pret viesstrādniekiem Katārā, kas piedalās topošā Pasaules čempionāta stadionu uzcelšanā.


Sīvāka cīņa bijusi abās citās grupas spēlēs. Armēnija, izpildot 26 sitienus (Lihtenšteinai vispār neviena sitiena vārtu virzienā), prata ielauzt pretinieka cietoksni vien 83' minūtē, pateicoties pretinieku spēlētājam Noa Frommeltam, kurš ar galvu raidīja bumbu savos vārtos.


Bet vēl dramatiskāks scenārijs izvērtās Rumānijas un Ziemeļmaķedonijas spēlē Buharestā. Līdz 49' minūtei rumāņi panāca 2:0 savā labā pateicoties Florina Tenase un Valentina Miheila vārtu guvumiem. Tomēr ziemeļmaķedonieši nav padevušies, un ar diviem vārtiem 82' un 83' minūtē panāca neizšķirtu (izcēlās Arijans Ademi un Aleksandars Trajkovskis). Noturēt šo rezultātu viesi prata vien 3 minūtes – uzvaras vārtus rumāņu rindās guva Janiss Hadži. Rumāņu futbola leģendas George Hadži dēlam šis bija pirmais vārtu guvums valstsvienības rindās.

Vācija nākamajā kārtā tiksies viesos ar Rumānijas izlasi, savukārt Ziemeļmaķedonija un Islande lūkos gūt pirmos punktus, tiekoties attiecīgi ar Lihtenšteinu un Armēniju.

bottom of page