top of page

Pasaules kausa kvalifikācijas trešo spēļu apskats - Latvijai pirmais punkts, Vācija šokējoši zaudē

G grupa: Latvija Stambulā īsteno varonīgu atspēlēšanos, Nīderlande sagrauj Gibraltāru

Jau atkal Latvijas izlase kļuva par turku sliktāko murgu. Foto - LFF.lv

Pasaules kausa kvalifikācijas cikla pavasara loga noslēdzošajā trešajā spēlē Stambulā Latvijas futbola valstsvienība fantastiski atspēlējās no divu vārtu deficīta un nospēlēja neizšķirti 3:3 ar Turciju, beidzot iegūstot pirmo punkta šajā ciklā.


Salīdzinot ar Latvijas spēli Amsterdamā, šoreiz sastāvā četras izmaiņas. Vispirms vārtos atkal vietu ieņēma Šteinbors, kuram pirms iepriekšējās spēles bija neliels savainojums, aizsardzības līnijā Tarasovu nomainīja Ošs. Savukārt vidējā līnijā divas izmaiņas – visai negaidīti labā malas spārna pozīciju ieņēma Savaļnieks, kuru negadās bieži redzēt šajā pozīcijā, viņš ieņēma Kameša vietu, kuram divas pirmās spēles kontā. Zemuzbrucēja pozīcijā Zjuzinu, kuram pirms šī cikla bija ļoti maza spēļu prakse, līdz ar to arī fiziskā forma nebija augstākajā līmenī, nomainīja Emsis, kuram šī bija vien sestā spēle izlasē.


Spēles ievadā jau otrajā minūtē tika atklāts rezultāts. Latvijas izlases aizsardzība bija visai pasīva un ļāva Karamanam ieiet soda laukumā, un no tā robežas visai viegli raidīja bumu tuvējā apakšējā stūrī - 1:0. Pēc izvirzīšanās vadībā Latvijas izlase spēja neļaut turkiem turpināt izdarīt lielu spiedienu, pašiem samērā daudz spēlējot ar bumbu. Tomēr Turcija ik pa laikam zvanīj atrauksmes zvanus ar saviem pretuzbrukumiem pie viesu vārtiem. Karamans pēc aizvadītām 20 minūtēm varēja dubultot savu vārtu skaitu, taču raidītais sitiens lidoja nedaudz garām Latvijas izlases vārtiem. Lieliska iespēja mača 27' minūtē radās pie Turcijas izlases vārtiem – bumba pat ielidoja mājinieku vārtos pēc Oša sitiena ar galvu, taču vārti Latvijai netika ieskaitīti. Poļu arbitrs uzskatīja, ka izlases kapteinis Černomordijs pārkāpa noteikumus soda laukumā fiziskā cīņā ar rokām apķerot pretspēlētāju.


Pēc aizvadītām 30 minūtēm Turcijai tomēr izdevās gūt otros vārtus, tas izdevās pēc stūra sitiena. Sākotnēji Latvijas aizsardzība bumbu no soda laukuma izraidīja, taču tā nonāca pa sitienam Čalhanoglu aptuveni pie 25 metu atzīmes, kur turks sita bumbu pa zemi, tai veiksmīgi izvairoties no aizsardzības mūra, ielecot vārtu apakšējā stūrī, panāca divu vārtu pārsvaru - 2:0. Praktiski uzreiz pēc vārtu zaudējuma, Latvija metās straujā pretuzbrukumā - Jurkovskis pēc gara sprinta pa kreiso malu ielauzās soda laukumā un ar pēdas ārmalu veica piespēli uz tālo stūri, kur Roberts Savaļnieks nonāca sitiena pozīcijā un trieca bumbu pret tālo stabu un vārtu tīklā - 1:2. Ar šādu rezultatīvu spēli arī noslēdzās pirmais puslaiks.


Jau otrā puslaika pašā ievadā, neveiksmīgi pie sava soda laukuma paslīdēja Jurkovskis, palaižot sev garām pretspēlētāju. Tobers centās glābt situāciju, veicot izklupienu, bet Mildirs bija ātrāks un Tobers ar spērienu pa papēdi nogāza savu pretspēlētāju. Uz Latvijas izlases vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru precīzi kreisajā stūrī realizēja Jilmazs, sasniedzot 3:1 par labu Turcijai, gūstot jau ceturtos vārtus ciklā, no kuriem 3 tika gūti no standartsituācijām (soda sitieni un pendeles).


Spēles 58' minūtē Latvijai izdevās teicama kombinācija. Saņemot tālu tālu centrējumu, Ošs ar galvu atmeta bumbu uz soda laukuma centru, kur brīvu vietu atrada Uldriķis, gūstot savus pirmos vārtus oficiālā kvalifikācijas turnīra spēlē, panākot rezultātu 2:3, atgriezās arī intriga par spēles iznākumu.


Pēdējās divdesmit minūtēs Latvijas valstsvienība pašpārliecināti devās uz priekšu, lai censtos izraut punktu. Un desmit minūtes pirms spēles beigām rezultatīvā spēle atveda arī trešos vārtus. Pēc standarta situācijas soda laukumā bumba nonāca pie Dāvja Ikaunieka, kurš novāca no ceļa pretinieku un raidot bumbu starp aizsarga kājām, guva vārtus tuvajā stūrī, panākot rezultātu 3:3.


Spēles pēdējās minūtes bija ļoti saspringtas. Turcijas izlase tika pie vienas labas iespējas pēc Latvijas aizsargu nesaprašanās vārtu tuvumā, taču pēc sitiena bumba aizripoja gar vārtiem. Taču arī Latvija bija spējīga būt bīstama. Pirmajā reizē Krollis neuzņēmās iniciatīvu un viņa piespēlei uz brīvo zonu bija neprecīza. Kompensācijas laika piektajā minūtē uzvaru Latvijai varēja izraut tas pats Krollis, taču viņa sistā bumba iespurdza vārtsarga Čakira rokās.


Spēlei noslēdzoties ar 3:3, Latvija Kazakeviča 40. dzimšanas dienā izcīnīja pirmo punktu šajā kvalifikācijas ciklā. Interesanti, ka pēdējās 6 savstarpējās spēlēs Latvija nav piedzīvojusi zaudējumus pret turkiem, pēdējais zaudējums tika piedzīvots pirms teju 100 gadiem, kad 1924. gadā pārbaudes spēlē tika piedzīvots zaudējums ar 1:3.


Daiņa Kazakeviča pēcspēles komentārs:

Mums tā bija ļoti grūta spēle - ņemot vērā, ka pretī bija grupas līderi un tā bija trešā spēle īsā laikā. Visi mači prasīja daudz fiziskā spēka. Uzslavas spēlētājiem par pašatdevi un spēju spēlēt uz savu maksimumu. Mums nepadevās spēles sākums un bija daudz kļūdu, tomēr izdevās realizēt tās ieceres, kuras bijām saplānojuši pirms mača, īpaši ātro uzbrukumu izveidošanā. Mēs orientējāmies uz to, ka vēlējāmies iegūt punktus. Gatavojāmies tam, ka iespējas to paveikt pavērsies, bet, protams, tik rezultatīvs mačs nebija gaidīts. Mūsu spēlētāji zināja vēsturi, lai arī uz to tik lielu akcentu pirms mača nelikām. Vairāk skatījāmies uz to, kā mums izmantot savus trumpjus. Tomēr, jā, vēsturei starp abām izlasēm bija liela loma.

Grupas vicelīdere Nīderlande viesojās Gibraltārā, un dominēja laukumā ar 80% bumbas kontroli un 19 reizes sitot pa vārtiem, taču no tiem spēja realizēt tikai vienu sitienu. Puslaika izskaņā, 41' minūtē, Nīderlandi, vadībā izvirzīja Bergheiss. Gibraltārs visa puslaika laikā nespēja pietuvoties Nīderlandes vārtiem. Otrajā puslaikā Nīderlande savu tempu tikai kāpināja - pirmo 20 minūšu laikā gūstot papildus četrus vārtus. Atlikušajā laikā oranžie guva vēl divus vārtus, Depajam kopumā spēlē divi vārti, pārējos guva 5 dažādi spēlētāji. Kopumā Nīderlande pa Gibraltāra vārtiem sita 34 reizes, savukārt Gibraltārs noslēdza spēli bez neviena sitiena. Pēc xG datiem rezultāts bija 6.04-0.00, norādot uz milzīgo Nīderlandes pārsvaru.


Savukārt Norvēģija viesojoties pie Melnkalnes arī pirmajā puslaikā bumbu kontrolēja vairāk, un to prata izmantot 35. minūtē, kad izvirzījās vadībā pateicoties Sorlota vārtu guvumam. Otrajā puslaikā bīstamāk uzbruka tieši mājinieki, kas devās atspēlēties, taču neviens no 11 raidījumiem pa vārtiem spēles otrajā daļā nenoveda pie vārtu guvuma. Norvēģija svinēja svarīgu panākumu, gūstot otro uzvaru.


Pēc aizvadītajām 3 spēlēm neviena komanda nav izcīnījusi visas uzvaras. Visveiksmīgāk spēlējusi Turcija, kurai 7 punkti, kurai seko 3 komandas ar divām uzvarām – Nīderlande, Melnkalne un Norvēģija. Tabulu noslēdz Latvija un Gibraltārs, kurām attiecīgi 1 un 0 punkti.


Nākamās spēles būs septembra sākumā, kad gaidāmas divas savstarpējas spēles līdervienībām – norvēģi uzņems holandiešus, savukārt Turcija Melnkalni. Tāpat Latvija Daugavas stadionā uzņems Gibraltāru, cenšoties izcīnīt pirmo uzvaru ciklā.


A grupa: Ronaldu uzvaras vārti, Mitrovičs turpina vilkt Serbiju

Ronaldu un Portugāles izlasi gaidīja īsts pārbaudījums Luksemburgā. Foto - Getty Images

Luksemburga pēc sensacionālas uzvaras pār Īriju uzņēma esošos Eiropas čempionus, Portugāles izlasi, un bija noskaņota cīnīties arī ar tik slavenu valstsvienību. Spēles 30.minūtē Luksemburga prata izvirzīties vadībā – ar vārtu guvumu otrajā spēlē pēc kārtas izcēlās portugāļu izcelsmes pussargs Žersons Rodrigešs (1:0). Pirmā puslaika pašā izskaņā Portugāle tomēr prata izlīdzināt rezultātu pēc Diogo Žotas precīza sitiena ar galvu (1:1), bet otrā puslaika sākumā izlasi izvirzīja vadībā Krištianu Ronaldu (1:2), izceļoties ar vārtu guvumu pirmo reizi četrās spēlēs izlases rindās. Vēl viens Ronaldu vārtu guvums 78' minūtē tika atcelts dēļ aizmugures stāvokļa, bet pēc pāris minūtēm gala rezultātu uzstādīja Žuau Palinja (1:3).


Neatpaliek no Portugāles arī Serbijas izlase. Viesojoties pie Azerbaidžānas izlases, serbi izvirzījās vadībā 16.minūtē pateicoties Aleksandara Mitroviča precīzam sitienam vārtu apakšējā stūrī (0:1). Šāds rezultāts turējies līdz 59' minūtei, kad uz serbu vārtiem piešķirto 11 metru soda sitienu realizēja Emins Mahmudovs (1:1). Tomēr Mitrovičs ar to nav pabeidzis savus varoņdarbus, un 81' minūtē atnesa Serbijai uzvaru ar rezultātu 2:1, vienlaikus pēc trīs spēlēm ar 5 vārtiem savā kontā kļūstot par labāko bombardieri kvalifikācijā Eiropas zonā.


Kārtu izlaidušā Īrijas izlase nespēja pārtraukt savu sēriju bez uzvarām, pēc neiešķirta ar Kataras izlasi (1:1) novedot to līdz 12 spēlēm.


Līdz ar to pēc trīs spēlēm Portugāle ar 7 punktiem pateicoties labākai vārtu attiecībai apsteidz Serbiju, savukārt trešajā vietā ar 3 punktiem ierindojusies Luksemburga, kurai ir par vienu spēli mazāk.


B grupa: Spānijai otrā uzvara, Grieķijai joprojām tikai neizšķirti

Spānija izcīna trīs punktus pret Kosovas izlasi un iekārtojas tabulas pirmajā vietā. Foto - Getty Images

Spānija pasaules kausa kvalifikācijas cikla B grupas ietvaros visai viegli tika galā ar grupas pastarīti Kosovas. Vispirms pirmā puslaika noslēgumā divu minūšu ietvarā Spānija guva divus vārtus, to paveica Olmo un Torres. Otrā puslaika vidū pateicoties Halimi vārtu guvumam, Kosovai izdevās panākt vienu vārtu deficītu. Šis sitiens tā arī palika kā vienīgais komandas sitiens vārtu taisnstūrī. Mirkli vēlāk Spānija pēc Kokes un Moreno sadarbības atjaunoja divu vārtu pārsvaru, spēli noslēdzot ar vieglu 3:1 uzvaru.


Savukārt otrajā spēlē, kur Grieķija uzņēma Gruziju, abas komandas vēlējās izcīnīt pirmo uzvaru, jo Grieķijai pirmajās 2 spēlēs tikai neizšķirti, savukārt gruzīņiem tikai zaudējumi. Pirmo puslaiku aizvadot visai pasīvi, puslaiku abas komandas noslēdza ar 0 gūto vārtu ailītē. Otrā puslaika vidū ļoti neveiksmīgi nospēlēja Gruzijas malējais aizsargs Kakabadze, kurš bumbu raidīja savos vārtos. Taču jau nākamajā uzbrukumā Kvaratskelia izlīdzināja rezultātu. Lai arī spēle noslēdzās ar 1:1, otrajā puslaikā Grieķija otrajā puslaikā tā arī ne reizi neraidīja bumbu pretinieku vārtu četrstūrī.


Noslēdzoties pavasara kvalifikācijas cikla etapam B grupas vadībā vietu atrada Spānija, kurai 7 punkti, tai seko Zviedrija ar 2 uzvarām. Tālāk bez uzvarām ir Grieķija, Gruzija un Kosova, kurām attiecīgi 2, 1 un neviena punkta.


Nākamās grupas spēles gaidāmas otrajā septembrī, kad savā starpā tiksies grupas līderes, kad Spānija viesosies pie Zviedrijas. Savukārt par savu pirmo uzvaru cīnīsies Gruzija un Kosova, spēlei norisinoties Tbilisi.


C grupa: Vārtus spēja gūt tikai Itālija

Lietuva nespēja noturēt itāļu uzbrukumu. Foto - Getty Images

Itālija viesos ar 2:0 pret Lietuvu izcīna savu trešo uzvaru pēc kārtas ciklā un atrodas pirmajā vietā. Lietuva savus vārtus spēja noturēt neieņemtus līdz otrā puslaika trešajai minūtei, kad vārtus guva uz maiņu nākušais Stefano Sensi. Itāļi dubultoja rezultātu spēles kompensācijas laika ceturtajā minūtē, kad vienpadsmit metru soda sitienu realizēja Čīro Immobile.


Vārti netika gūti mačā, kurā Ziemeļīrija uzņēma Bulgāriju, spēlei noslēdzoties ar 0:0 neizšķirtu. Šveice, kura šo kārtu izlaida, saglabā diezgan drošu otro vietu turnīra tabulā.


D grupa: Ukrainai arī šoreiz 1:1, Francija attālinās no konkurentiem

Ukrainas izlasei trīs neizšķirti pēc kārtas, turklāt katrā spēlē izlases sniegums stipri atšķīrās. Foto - Getty Images

Ukrainas izlase, pēc diviem neizšķirtiem pret Franciju un Somiju, bija noskaņota gūt pirmo uzvaru mājas spēlē pret Kazahstānu, un prata izvirzīties vadībā 20' minūtē pēc Romana Jaremčuka precīza sitiena (1:0). Ukraina turpināja spiedienu uz kazahu vārtiem, kopumā izdarot 28 sitienus pretinieku vārtu virzienā. Bet galu galā ukraiņi tika sodīti par sliktu realizāciju vienā no retajiem Kazahstānas pretuzbrukumiem – 59' minūtē pēc īsas izspēles bumbu saņēmušais Serikžans Mužikovs raidīja to precīzi vārtu stūri (1:1), un kā izrādījās vēlāk, uzstādot gala rezultātu.


Francija tikmēr viesojās pie Bosnijas un Hercegovinas. Pirmajā puslaikā divas reizes ar pāris minūšu starpību nācies parādīt savu izcilu reakciju Hugo Lorisam – īpaši jāizceļ viņa glābiens 26' minūtē, kad viņš faktiski no vārtu līnijas izvilka bumbu pēc Edina Džeko sitiena ar galvu. Izturot šo Bosnijas un Hercegovinas spiedienu, Francija devās vārtu meklējumos, un atrada savu veiksmi 60' minūtē, kad pēc Adrjēna Rabjo centrējuma ar galvu bumbu vārtos raidīja Antuāns Grizmāns (0:1). Ar šiem vārtiem Francijai pietika, lai gūtu vēl vienu uzvaru, un ar 7 punktiem ierindoties pirmajā vietā, apsteidzot Ukrainu pār 4 punktiem. Bet jāņem arī vērā 2 punktus nopelnījušo Somijas izlasi, kura nospēlējusi par vienu spēli mazāk.


E grupa : Beļģija sabradā Baltkrieviju

Beļģi pārliecinoši pārspēja Baltkrievijas izlasi. Foto - Getty Images

E grupas līdervienība Beļģija pasaules kausa kvalifikācijas trešās kārtas spēlē uzņēma Baltkrieviju, kas bija paguvusi izcīnīt pārliecinošu uzvaru pār mūsu ziemeļu kaimiņiem igauņiem ar 4:2, taču šoreiz paši piedzīvoja pamatīgu sakāvi. Lai arī Beļģija šajā spēlē atpūtināja virkni līderu, tāpat jau pirmajā puslaikā pārliecinoši dominēja, spējot gūt četrus bezatbildes vārtus. Turklāt baltkrieviem pirmajās 45 minūtēs izdevās vien reizi bumbu raidīt vārtu virzienā. Otrajā puslaikā beļģi pievienoja vēl 4 vārtus uzstādot pavisam nelāgu gala rezultātu priekš baltkrieviem – 8:0, kas kļuva par visu laiku lielāko zaudējumu Baltkrievijas nacionālas izlases vēsturē. Šajā spēlē pa diviem vārtiem guva Trosārds un Vanakens, vēl četrus pievienojot dažādiem futbolistiem.


Par spīti teicamajam kvalifikācijas cikla sākumam, kad Čehijai izdevās izcīnīt 4 punktus spēlēs pret Igauniju un Beļģiju, šoreiz viesos nācās atzīt Velsas izlases pārākumu, kas vārtus guva vien spēles izskaņā. Par spīti tam, ka pirmajā spēles daļā Velsai neizdevās praktiski nekas, Čehiem pārliecinoši labāk kontrolējot bumbu un veicot bīstamus uzbrukumus vārtiem, puslaiks noslēdzās bez gūtiem vārtiem. Līdzīgi sākās arī otrās 45 minūtes, taču visu mainīja Čehijas uzbrucēja Šika bīstamais izklupiens, kas noveda pie tā, ka komanda paliek mazākumā. Lai arī Velsa pārņēma iniciatīvu, atslēgt pretinieku vārtus neizdevās, turklāt 15 minūtes līdz spēles beigām Roberts saņēma otru brīdinājumu, izlīdzinot spēlētāju skaitu laukumā. Jau mirkli vēlāk Džeimss pēc teicamas Beila piespēles izrāva minimālu uzvaru Britu salas pārstāvjiem.


Pēc pavasara izlašu loga noslēgšanās tabulas galvgalī ir Beļģija un Čehija, kurām seko Velsa un Baltkrievija ar izcīnītu vienu uzvaru, bet grupas lejasgalā ir Igaunija, kas pirmajās 2 spēlēs piedzīvojusi divus smagus zaudējumus, vidēji spēlē ielaižot piecus vārtus. Nākamās spēles gaidāmas septembra sākumā, kad mūsu ziemeļu kaimiņi uzņems Beļģiju, bet Baltkrievija viesosies pie čehiem.


F grupa: Dānija pārbrauc pāri arī Austrijas izlasei

Skotijas izlase pēc trīs nospēlētām kārtām atrodas otrajā vietā. Foto - Getty Images

Skotijas izlase turpina ciklu bez zaudējumiem. Pēc neizšķirta pret Austriju un izrautu punktu pret Izraēlas izlasi, viņi uzņēma Fēru salu futbolistus. Jau spēles 7' minūtē mājiniekiem izdevās izvirzīties vadībā, pēc Džona Makgīna vārtu guvuma. Jāatzīmē, ka Džona Makgīna vārti "šķērītēs" pret Austrijas izlasi ierindojās mūsu iknedēļas vārtu guvumu topa pirmajā vietā (noskatīties vārtus un iepazīties ar visu topu varat šeit). Pirmā puslaika pārējā daļa aizritēja bez īpašiem notikumiem, var tikai izcelt vienu Fēru salu izlases uzbrucēja sitienu no diezgan lielas distances, taču uzdevumu augstumos bija mājinieku vārtsargs. Otrajā puslaikā Skotijas izlase guva vēl trīs bezatbildes vārtus un turpina cīnīties par iekļūšanu 2022.gada Pasaules kausā.


Moldova piedzīvoja otro zaudējumu pēc kārtas. Pēc zaudējuma dāņiem ar 0:8, šoreiz Moldova piekāpās Izraēlas izlasei. Neskatoties uz to, ka spēles 29' minūtē Moldova atklāja spēles rezultātu, noturēt sev labvēlīgu rezultātu līdz pārtraukumam mājinieki nespēja, jau pirmā puslaika kompensācijas laikā Erans Zahavi rezultātu izlīdzināja. Otrā puslaika sākumā laukuma vidū notika neliela saķeršanās starp spēlētājiem, kurā Ions Nekolesku nogrūda Izraēlas spēlētāju un tika noraidīts no laukuma, atstājot savu komandu mazākumā. To izmantoja Izraēlas futbolisti, kuri diezgan ātri iesita otrus vārtus, bet puslaika gaitā noveda līdz graujošai uzvarai ar 4:1.


Ļoti pārliecinošu sniegumu turpina rādīt Dānijas izlase. Šoreiz zem dāņu mašīnas pakļuva Austrija. Ja pirmajā puslaikā laukumā bija vērojama līdzvērtīga cīņa, tad otrā puslaika sākumā dāņi ne tikai ātri izvirzījās vadībā, bet arī kopumā dominēja laukumā, kas puslaika gaitā atspoguļojās arī rezultātā - 4:0.


H grupa: Krievi zaudē Slovākijai, pirmā uzvara arī Kiprai

Krievijai neizdodas aizvadīt ideālu sabraukumu. Foto - rfs.ru

Savu pirmo uzvaru šajā ciklā izcīnīja Slovākijas izlase, kura mājās ar 2:1 pārspēja Krieviju. Spēles rezultātu atklāja Milans Škrinjars, kurš spēles 38' minūtē pēc stūra sitiena izspēlēs ar galvu raidīja bumbu vārtos. Puslaika atlikušajā daļā aktīvāk uzbruka Krievijas izlases futbolisti, taču izlīdzināt rezultātu līdz pārtraukumam krieviem neizdevās. Arī otrajā puslaikā vairāk uzbruka Krievijas izlase. Šie uzbrukumu atnesa augļus spēles 71' minūtē, kad uz atlēkušo bumbu vārtu priekšā pirmais bija Mariu Fernandess. Prieki nebija ilgi, jo jau pēc divām minūtēm Roberts Maks atjaunoja vienu vārtu pārsvaru - viņš saņēma bumbu krievu soda laukuma, un, būdams trīs spēlētāju ielenkumā, spēja izkārtot sev vietu sitienam, kurš bija nevainojami precīzs gar vārtu stabu - 2:1. Krievijas izlasei bija iespējas izraut punktu šajā spēlē, taču bumba pēc Artjoma Dzjubas sitiena ar galvu nolidoja nedaudz garām vārtiem, bet Aleksandrs Golovins, kurš varēja šo sitienu pielabot, līdz bumbai neaizsniedzās.


Tikmēr Horvātijas izlase ne bez grūtībām pārspēja Maltas izlasi. Atklāt spēles rezultātu horvātiem izdevās vien 62' minūtē, pateicoties Ivana Perišiča labai spēlei vārtu priekšā. Pēc gūtajiem vārtiem Horvātijas izlase varēja nedaudz brīvāk uzelpot un beigu beigās iesist vēl divus vārtus.


Savu pirmo uzvaru šajā ciklā izcīnīja arī Kipras izlase, kura ar minimālu rezultātu 1:0 pārspēja Slovēnijas izlasi. Kiprieši spēja izvirzīties vadībā pirmā puslaika izskaņā, savukārt otrajā, neskatoties uz to, ka bumbu vairāk kontrolēja viesi, tieši Kipras izlase ar saviem asiem pretuzbrukumiem bija tuvāka savu otro vārtu guvumam, nekā slovēņi rezultāta izlīdzināšanai.


I grupa: Anglija pārspēj bez līdera palikušo Poliju, Albānijai un Ungārijai uzvaras pret pundurvalstīm

Angļiem nevainojams starts - trīs uzvaras trijās spēlēs. Foto - Getty Images

Ungārija ar 4:1 izbraukumā sagrāva Andoru. Andora spēja noturēt neizšķirtu līdz puslaika otrajai kompensācijas minūtei, kad rezultātu atklāja Atila Fiola. Otrajā puslaikā ungāri pievienoja vēl trīs vārtu guvumus, bet Andorai savs prieciņš radās spēles kompensācijas laika trešajā minūtē, kad vienpadsmit metru soda sitienu realizēja uz maiņu nākušais Marks Pujols.


Anglija mājās ar 2:1 minimāli pieveica Poliju, kurai nācās iztikt bez sava uzbrukuma līdera Roberta Levandovska. Spēles rezultātu 19' minūtē Anglijas labā atklāja Harijs Keins ar realizētu vienpadsmit metru soda sitienu. Otrā puslaika 58' minūtē poļi izlīdzināja rezultātu, kad Jakubs Moders apzaga Džonu Stounsu un guva vārtus, pēc piespēles no Arkadiuša Milika. Angļi izrāva uzvaru 85' minūtē, kad iepriekšējais grēkāzis Džons Stounss ar galvu piespēlēja Harijam Magvairam, kurš spēcīgi trieca bumbu vārtos. Pēc šīs spēles poļu galvenais treneris Paulu Sauza, kura komanda šobrīd atrodas tikai ceturtajā vietā, atklāja, ka viņam vajadzēja izlemt labākus risinājumus un ka komandas spēle uzlabosies ar laiku.

Mēs nevaram aizmirst, ka Garets Soutgeits (Anglijas izlases galvenais treneris) strādā ar Anglijas cilvēkiem kopš 2016. gada. Viņam bija laiks iestrādāties ar komandu. Mēs sākām strādāt tagad. Mums vajag būt labai ticībai. Komanda zina uz ko tā ir spējīga. Mēs turpināsim virzīties uz priekšu,

preses konferencē pēc spēles ar Anglijas izlasi sacīja Paulu Sauza.


Albānija izbraukumā ar 2:0 uzvarēja Sanmarīno. Albāņi visu spēli dominēja ar 75% bumbas kontroli, bet spēles rezultātu atklāt spēja vien 63' minūtē, kad precīzs bija Rejs Manajs, bet vēlāk jau 83' minūtē rezultātu dubultoja Mjurto Uzuni.


J grupa: Ziemeļmaķedonija šokē Vāciju, Armēnija grupas līdera statusā

Kas būtu domājis, ka vācieši pēc trīs spēlēm tabulā atradīsies vien trešajā vietā. Foto - Getty Images

Visai interesanti notikumi, kas noveda pie negaidīta komandu izvietojuma turnīra tabulā, norisinājās J grupā. Armēnijas izlase pēc divām uzvarām pirmās divās spēlēs uzņēma savā laukumā Rumānijas izlasi. Pirmais puslaiks aizritēja bez vārtu guvumiem, bet 55' minūtē rezultātu pēc rikošetu sērijas atklāja Eduards Spercjans (1:0). Tomēr rumāņus šie vārti neizsita no līdzsvara – ar diviem vārtu guvumiem 15 minūšu laikā izcēlās Aleksandru Čikaldau (1:2). Savukārt 78' minūtē notika viens no izšķirošajiem momentiem spēlē – par bīstamu spēli ar taisnu kāju tiesnešu brigāde no Latvijas ar Andri Treimani priekšgalā pieņēma lēmumu noraidīt no laukuma Rumānijas izlases spēlētāju Džordže Puškašu. Armēnija devās uz priekšu, un 86' minūtē rezultātu izlīdzināja izlases kapteinis Varazdats Arojans (2:2). Bet arī tas nebija vēl viss – 89' minūtē uz Rumānijas vārtiem piešķirto 11 metru soda sitienu veiksmīgi konvertēja vārtu guvumā Tigrans Bargesjans, iepriecinot visus Armēnijas izlases līdzjutējus (3:2).


Bet pārsteigumi ar to nav beigušies – lielāka sensācija futbola sabiedrību gaidīja pēc pāris stundām Duisburgā. Vācija spēlē pret topošā Eiropas čempionāta debitanti Ziemeļmaķedoniju paredzami dominēja laukumā, vistuvāk nonākot vārtu guvumam 9' minūtē, kad Leons Gorecka trāpīja pa vārtu pārliktni. Kas neizdevās Vācijai, izdevies Ziemeļmaķedonijai puslaika izskaņā – vienatnē pie vācu vārtiem atstātais Gorans Pandevs izcili pielika kāju un atklāja rezultātu (0:1). Atspēlēties Vācijai izdevās 63' minūtē, kad 11 metru soda sitienu realizēja Ilkajs Gindogans (1:1). Un kad visi bija gaidījuši to brīdi, kad Vācija pratīs izvirzīties vadībā (izcilu iespēju trāpīt tukšos vārtos neizmantoja Timo Verners), notika negaidīts pavērsiens – 85' minūtē pēc Elifa Elmasa vārtiem vadībā nonāca Ziemeļmaķedonija (1:2). Vācijai nepalīdzēja pat deviņas kompensācijas minūtes, kas tika izspēlētas, līdz ar to fiksējot Ziemeļmaķedonijas negaidītu uzvaru. Tāpat Vācijai šis bija pirmais zaudējums Pasaules kausa kvalifikācijā kopš 2001.gada, pēc leģendāras sakāves ar rezultātu 1:5 pret Angliju savā laukumā.


Līdz ar to turnīra tabulā izveidojies neparasts izvietojums – pirmo vietu ar 9 punktiem ieņem Armēnija, savukārt pateicoties labākai vārtu starpībai Ziemeļmaķedonija ar 6 punktiem savā kontā apsteidz Vāciju.

bottom of page