top of page

Pogba trīs minūtēs ieved Manchester United ¼ finālā, Mislava Oršiča sapņu vakars Zagrebā


Mislavs Oršičs gūst trīs vārtus Zagrebā un izslēdz Tottenham Hotspur komandu. Foto - gnkdinamo.hr

1/4 finālā Eiropas līgā vien trešo reizi vēsturē (pirms tam 1996. gadā, bet otrreiz - pirms diviem gadiem) izdevies iekļūt Prāgas Slavia, kas Eiropas līgas astotdaļfinālā ar 2:0 izbraukumā pieveica Glāzgovas Rangers, divu spēļu summā esot pārākai ar 3:1. Jāatgādina, ka arī 1/16 finālā Slavia pieveica britu komandu - Leicester.


Spēlē pret skotiem, kas norisinājās Prāgā, jau 14' minūtē izvirzījās vadībā mājinieki. Tas izdevās nigēriešu leģionāram Olajinkam, kurš teicami iznira no vārtu priekšas un raidīja bumbu pretinieku vārtos ar galvu. Turpinājumā Rangers piederēja neliela iniciatīva, tomēr to neizdevās pārveidot vārtu guvumā. Rangers izredzes pārvarēt šo kārtu sev praktiski pilnībā sev izdzēsa otrā puslaika vidusdaļā, kad desmit minūšu laikā tika nopelnīti divi noraidījumi. Un tas vēl nebija viss – minūti pēc otrā noraidījuma čehu klubs ātri izmantoja skaitlisko vairākumu. Tas izdevās komandas kreisajam spārnam – rumānim Stanču, kurš lieliski realizēja tikko nopelnīto soda sitienu netālu no soda laukuma – 2:0. Stīvena Džerārda trenētajai komandai pēc uzvaras nacionālajā čempionātā, sāpīga izstāšanās Eiropas līgā.


AC Milan, pēc veiksmīgas izglābšanās pirmajā spēlē pret Manchester United, pateicoties pēdējās minūtēs izrautam neizšķirtam 1:1, bijusi ērtākā situācijā – itāļu vienībai pietiktu ar bezvārtu neizšķirtu atbildes spēlē, lai tiktu tālāk. Pirmais puslaiks aizritēja līdzīgā cīņā, komandām apmainoties ar uzbrukumiem, bet īpaši bīstamus momentus neizveidojot. Vistuvāk vārtu guvumam pirmā puslaika izskaņā bija Rade Kruničs, bet viņa sitiens no tuvas distances bija neprecīzs.


Kas nesanāca AC Milan, izdevās Manchester United 48' minūtē – Pols Pogbā, kurš aizvadīja pirmo spēli vairāk nekā mēneša laikā pēc gūtā savainojuma un līdz šim pavadīja uz laukuma vien 3 minūtes, pēc rikošetu sērijām soda laukumā apstrādāja pie viņa nonākušo bumbu un, noturot nelielu pauzi, pārspēja Džanluidži Donarummu (0:1). Nu jau AC Milan nonāca iedzinēju lomā. Nākamajās pāris minūtēs abas komandas apmainījās ar sitieniem pa vārtiem, bet abiem komandu vārtsargiem šie sitieni problēmas nesagādāja. Pa īstam parādīt savu reakciju nācās Dīnam Hendersonam 74' minūtē, ne bez grūtībām atvairot Zlatana Ibrahimoviča sitienu ar galvu no tuvas distances. Vairs apdraudēt Hendersona vārtus AC Milan neizdevās, un itāļu komanda pamet Eiropas līgu 1/8 fināla stadijā, atkal piekāpjoties angļu komandai (2018.gadā zaudēts divu spēļu summā 1:5 pret Londonas Arsenal). Hendersonam šī bija 11 sausā spēle no 18 nospēlētām šosezon, un šajā rādītājā angļu vārtsargs pārspēja Davidu de Hea, kuram no 29 nospēlētām spēlēm 10 bijušas sausas.


Ļoti negaidīts iznākums līdzjutējus gaidīja Zagrebā, kur Dinamo pēc neveiksmes izbraukumā ar 0:2 pret Tottenham Hotspur, panāca izlīdzinājumu divu spēļu summā, un pagarinājumā izslēdza Žuzē Mouriņu vadītu komandu. Pirmajā puslaikā vienīgā iespēja viesiem gūt vārtus bija pašā sākumā, kad no labas pozīcijas Dele Alī netrāpīja pa bumbu. Savukārt Dinamo futbolistiem pirmā patiešām laba iespēja uzsāk atspēlēšanos bija spēles 34' minūtē, kad pēc Lovro Majers sitiena bumba nolidoja pavisam nedaudz garām vārtiem.


Dinamo turpināja bīstami uzbrukt arī otrajā puslaikā un jau 62' minūtē pēc teicama Mislava Oršiča sitiena tālajā vārtu devītniekā Dinamo uzsāka savu atspēlēšanas misiju. Pēc gūtajiem vārtiem pie Tottenham vārtiem kļuva pavisam karsti, burtiski dažu minūšu laikā Dinamo izveidoja vairākus momentus. Iespēju lauzt spēles gaitu 71' minūtē neizmantoja Džovani Lo Selso, labā pozīcijā viņš nespēja kārtīgi trāpīt pa bumbu un vārtsargs spēja bumbu notvert bez īpašas piepūlēs. Burtiski pēc mirkļa Tottenham nerealizēja vēl vienu momentu. Bet jau 83' minūtē Zagrebas Dinamo panāca 2:0 un 2:2 divu spēļu summā. Viesu komandai bija ļoti nepieciešami vārti izbraukumā un 85' minūtē Hotspur futbolisti gandrīz to panāca - pēc centrējuma soda laukumā ar galvu bumbu vārtu virzienā raidīja Harijs Keins. Bumba lidoja garām vārtsargam, kurš visai akrobātiskā veidā spēja nedaudz pieskarties bumbai un ar to pietika, lai gandrīz no vārtu līnija to spētu izsist ārā Zagrebas aizsargs Kevins Theofils-Katrins.


Papildlaikā savu iespēju neizmantoja Garets Beils, pēc kura sitiena bumba nolidoja blakus vārtu stabam, daži centimetri pa kreisi un vārtsargs nebūtu glābējs. Uzsākoties otrajam papildpuslaikam uzreiz teicamu solo gājienu uz pretinieku vārtiem uztaisīja Mislavs Oršičs, tam sekoja teicams sitiens un jau 3:0 Dinamo labā. Oršičam tie bija jau trešie vārti šajā spēlē. Tottenham izmisīgi centās izglābties, taču Dinamo savu vārtu priekšā nolika mūri un visi centieni tika vai nu bloķēti, vai nu lidoja krietni garām vārtiem. Vēsturiskā Dinamo Zagreb uzvara un priekšā jau Villarreal.


Norvēģu Molde, kaut arī izcīnīja uzvaru atbildes spēlē pret Granada ar 2:1, tomēr izstājās no Eiropas līgas. Jāsaka, ka Granada, pēc uzvaras mājās ar 2:0, paši sev sarūpēja problēmas atbildes spēlē, kad spēles 29' minūtē pēc neveiklas kustības savos vārtos bumbu raidīja Hesuss Valjeho. Uzreiz pēc vārtu guvuma norvēģi izveidoja vēl vienu ļoti labu vārtu gūšanas iespēju, taču šoreiz komandu glāba vārtsargs Rui Silva. Otrajā puslaikā tuvāk vārtu guvumam bija Granada futbolisti, spiediens uz mājinieku vārtiem atmaksājās spēles 72' minūtē, kad izšķirošos vārtus šajā divcīņā guva Roberto Soldado. Spēles 90' minūtē Molde izpildīja 11 metru soda sitienu, panākot 2:1, taču laika gūt vēl vienus vārtus vairs nebija.


Pārējās spēlēs bez pārsteigumiem - Ajax mierīgi panāca savu arī otrajā spēlē izcīnot pārliecinošu uzvaru pret Young Boys ar 2:0 (5:0 divu spēļu summā), Villarreal atkārtoti ar 2:0 pārspēja Kijevas Dynamo, Roma ar 2:1 pārspēja citu ukraiņu klubu Doņeckas Shakhtar (divu spēļu summā 5:1), un kaut arī Olympiacos spēja izcīnīt uzvaru ar 1:0 pret Londonas Arsenal, taču divu spēļu summā pārāki izrādījās Londonas futbolisti - 3:2.


Šodien jau norisinājās arī Eiropas līgas 1/4 finālu izloze, kur savā starpā tika ielozēti Dinamo Zagreb un Villarreal, Ajax pretī stāsies Roma, Arsenal aizvadīs spēles pret Prāgas Slavia, savukārt Granada gaida smags pārbaudījums pret Mančestras United komandu.


Ceturtdaļfināla pirmās spēles gaidāmas jau 8. aprīlī.


bottom of page