top of page

Real atkal klūp, Atletico turpina attālināties


Spānijas čempionāta 21. kārtas spēlē Madrides Real savā laukumā ar 1:2 piekāpās Levante. Karalisko klubu turpina vajāt neveiksmes un neizteiksmīga spēle. Real bijušas neveiksmes un pat izgāšanās citos Spānijas turnīros - Superkausā pret Athletic un Karaļa kausa izcīņā pret Alcoyano, toties LaLiga šodienas spēle tika sagaidīta ar 9 bezzaudējumu sēriju tieši LaLiga turnīrā. Zidāna padotie uzņēma atraktīvo Levante, kas iekārtojusies turnīra vidusdaļā, kura gūto vārtu ziņā ir uzreiz aiz Top 6 vienībām.


Jau pirmajās 15 minūtēs netrūka dramatisku notikumu. Septītajā minūtē Serhio Leons rāvās Kurtuā sargāto vārtu virzienā un viņu aizķēra Eders Militau, kurš šoreiz aizvietoja savainoto Ramosu. Kontakts nebija liels, taču pietiekams, lai pārtrauktu Levante bīstamo uzbrukumu un brazīliešu centra aizsargs jau mača pašā sākumā saņēma noraidījumu. Tas gan neliedza jau 13' minūtē mazākumā vadībā izvirzīties tieši Real. Izcilu piespēli brīvajā zonā izpildīja Toni Kross, Asensio veica garu skrējienu viens pret vienu, noslēdzot to ar precīzu sitienu vārtos. Levante nenokāra galvas un vairākumā pielietoja augstu presingu un radoši centās saasināt uzbrukumus. Tiesa, vēl vienā pretuzbrukumā Asensio bija jāpanāk 2:0, tomēr šoreiz viņš tiekot pie sitiena no lieliskas pozīcijas, netrāpīja pa bumbu. Madridei 1:0 palīdzēja turēt beļģu mūris Kurtuā, tomēr 32' minūtē arī viņš bija spiests kapitulēt. Horhe Miranons pārmeta bumbu Real aizsardzības līnijai, bet ar teicamu sitienu tālajā stūrī izcēlās Moraless, panākot izlīdzinājumu.


Turpinājumā futbols kļuva piesardzīgāks - Levante bija panākusi minimālo vēlamo rezultātu, bet Madrides klubs joprojām bija mazākumā. Par nākamo “nelaimes putnu” kļuva Vinisiuss Žuniors, kurš 64' minūtē pārkāpa noteikumus uz soda laukuma robežas - VAR palīdzēja fiksēt, ka pārkāpums ir bijis uz līnijas, kas saskaņā ar noteikumiem ir soda laukuma sastāvdaļa, par ko tika piešķirta vēl viena pendele. Rodžers grasījās izpildīt pendeli, bet aktīvi sāka protestēt Real spēlētāji uz rezervistu soliņa tribīnēs. Pendeles izpildīšana aizkavējās, un galu galā Rodžera sisto bumbu ar roku iespaidīgi atvairīja Kurtuā. Levante šodien vispirms ielaida vārtus pēc nonākšanas vairākumā, bet 79' minūtē guva uzvaras vārtus pēc tam, kad bija izšķērdējusi 11 metru soda sitienu. Viesi īsi izspēlēja stūra sitienu, soda laukumā tika atrasts tas pats pendeli nerealizējušais Rodžers, kurš šoreiz no spēles gan bija prasmīgāks - 2:1 Levante labā. Madrides Real, lai arī Spānijas čempionātā sen nebija izjutusi zaudējuma rūgtumu, skaitot visus turnīrus kopumā, šī jau bija 3 neveiksme pēdējās 4 spēlēs, kas noteikti liks aizdomāties Zidānam par plānu, kā steigšus uzlabot spēli.

Otra Madrides komanda Atletico izbraukumā, ļoti aizraujošā spēlē ar 4:2 pārspēja Cadiz, un "atlētu" pārsvars turnīra tabulā kļūst aizvien nospiedošāks. Tā kā tuvākā sekotāja Madrides Real visai negaidīti ar 1:2 piekāpās Levante, Atletico bija iespēja vēl vairāk nostiprināt savu vadību čempionātā, taču šo eiforiju nedaudz sabojāja ziņas par COVID-19 gadījumiem komandā, kā rezultātā no sastāva izkrita Karasko un Ermoso. Atletico viesojās pie Cadiz, kas pirmajā aplī mājās tika sakauta ar 4:0. Līderiem gan tik un tā bija jābūt uzmanīgiem, jo LaLiga jaunpienācēja šajā sezonā jau ir uzveikusi gan Barcelona, gan Madrides Real, un kopumā rāda visai atzīstamu spēli.


Jau mača sākumā Cadiz lika spēlē iesaistīties Oblakam un arī turpinājumā nekautrējās izmantot ļoti augstu presingu, kas sagādāja grūtības Atletico, tikt ārā no savas laukuma puses. Tomēr Atletico tika ar to galā, un 28' minūtē Luiss Svaress, pēc skaisti realizēta brīvsitiena, bumbu meistarīgi iegriežot vārtu tīklā, izvirzīja komandu vadībā. Atletico, kas pirmajās 16 spēlēs LaLiga ielaida ārkārtīgi maz (sešus vārtus), šodien ielaida jau trešajā mačā pēc kārtas un ceturto reizi pēdējos piecos mačos. Lemārs netika galā ar pienākumiem aizsardzībā, un pieredzējušais Negredo arī ar skaistu prasmīgu sitienu pārspēja Oblaku, izlīdzinot rezultātu. Atletico, ātri izlaidusi vadību, ātri to arī atguva. Pēc stūra sitiena izspēles interesantu sitienu veica Sauls, kurš pielaboja bumbu tā, ka tā ar augstu trajektoriju ielidoja Cadiz vārtos. Spēles vidusdaļa izvērtās notikumiem pārbagāta - vispirms. 44' minūtē tiesnesis parādīja uz 11 metru soda sitiena atzīmi par labu Cadiz, taču VAR palīdzēja anulēt pendeli - bumba acīmredzami Kokem trāpīja pa roku, taču viņš to izmantoja, lai palīdzētu sev piecelties, kas nav pietiekami, lai piešķirtu pendeli.


Toties 11 metru soda sitiens tika piešķirts 50' minūtē, kad Markoss Mauro savā soda laukumā pārspīlēti agresīvi iegrūda mugurā Lemāru. Pendeli izpildīja Svaress, gūstot savus otros vārtus mačā, - 3:1. Urugvajietis pretuzbrukumā varēja nokārtot hat-trick, taču tā vietā 71' minūtē vēl vienus vārtus iesita Negredo - 2:3, un intriga bija atpakaļ. Cadiz pāris reizes ļoti nopietni apdraudēja Oblaku arī pie 2:3, taču vairāk par diviem vārtiem Atletico šodien tomēr neielaida. Turpretī paši Atletico futbolisti vēlreiz pierādīja, ka šosezon spēj būt atraktīvi arī uzbrukumā un 88' minūtē guva ceturtos vārtus spēlē - uz maiņu nākušais Korea izkārtoja golu Kokem. Atletico 4:2 uzvara un pārsvars tabulā pār tuvākajiem sekotājiem Barcelona jau 10 punkti.


Savukārt cits titula pretendents Barcelona savās mājās ar 2:1 pārspēja Athletic Bilbao, kas nodarīja pāri katalāņu klubam Spānijas Superkausa finālā, uzvarot to papildlaikā ar 3:2. Lai gan Barca šo spēli sagaidīja tikai ceturtajā pozīcijā, uzvaras gadījumā Katalonijas grands, kurš katastrofāli iesāka sezonu, punktu skaita ziņā jau varēja panākt dienu iepriekš zaudējušo Real, tas deva iespēju Barcelona pakāpties līdz otrās vietas pozīcijai.


Barcelona vēlme revanšēties bija acīmredzama, un komanda pirmajā puslaikā spēlēja ar ļoti lielu iedvesmu un agresīvu presingu, neļaujot Bilbao futbolistiem elpot, nemaz nerunājot par spēles veidošanu. Lai arī vārtu gūšanas iespējas tika radītas pietiekamā daudzumā, realizācija ne tuvu nebija līmenī. Mesi 20' minūtē savā stilā skaisti realizēja brīvsitienu, tomēr līdz pārtraukumam tie bija vienīgie Barcelona vārti, lai gan reāli varēja gūt vismaz vēl divus.


Neizveidojusi absolūti neko pirmajā puslaikā, Spānijas Superkausa īpašniece Athletic negaidīti izlīdzināja rezultātu jau otrā puslaika pašā iesākumā, turklāt 1:1 panāca pati Barcelona, jo Alba raidīja bumbu savos vārtos. Pēc Garsijas piespēles gar vārtiem agresīvu spiedienu uz Albu izdarīja Oskars de Markoss, un Barcelona uzstāja, ka vārti nav jāskaita, taču VAR palīdzēja tikt skaidrībā, ka neko neatļautu Bilbao futbolists nav darījis – tā vietā Albam par protestēšanu dzeltenā kartīte. Barcelona aizvien nospiedošāk sāka kontrolēt spēli, aizvien tuvāk pretinieku soda laukumam netraucēti saspēlējoties un 57' minūtē bīstami ar galvu sita Pjaničs, tomēr glāba Athletic vārtsargs Simons. Bilbao kādā brīdī apslāpēja katalāņu centienus, tomēr 74' minūtē Barcelona atguva vadību. Aktīvi nospēlēja francūzis Dembelē, kurš laicīgi piespēlēja sprintu veikušajam Mingesam - sekoja asa piespēle gar vārtiem, un Antuāns Grīzmans spēcīgi raidīja bumbu pustukšos vārtos, beidzot izvirzoties vadībā. Barcelona izcīnīja piekto uzvaru pēc kārtas LaLiga turnīrā un pēdējās 10 spēlēs bilance ir 8-2-0, kas strauji ļāvis kāpt augšā tabulā, tomēr pirmā vieta vismaz pagaidām šķietami ir neaizsniedzama.

Nedēļas vidū ir paredzētas Spānijas Karaļa kausa izcīņas 1/4 fināla spēles. Šovakar Spānijas otrās divīzijas komanda Almeria uzņems Sevilla, rītvakar vispirms Levante cīnisies ar Villarreal, bet nedaudz vēlāk sāksies spēle starp Granada un Barcelona. Ceturtdienas vakarā tiks izspēlēta atlikušā 1/4 fināla spēle starp Real Betis un Athletic Bilbao komandām.

bottom of page