top of page

Spānijas Top-4 sāk kļūt neaizsniedzams


Spānijas futbola čempionāta 23. kārtas ievadā līdere Madrides Atletico izbraukumā ar 2:1 uzvarēja Granada komandu, kas turnīru iesāka teicami, bet nu jau iekrājusi 5 spēļu sēriju bez uzvarām. Visi vārti tika gūti otrajā puslaikā. Atletico aizvada izcilu sezonu un teicami izmanto Barcelona un Madrides Real buksēšanu, taču iepriekšējā kārta līdervienībai sanāca ļoti neveiksmīga - kamēr abi minētie grandi izrāva pēdējo minūšu uzvaras, pati Atletico tieši pretēji, izlaida uzvaru 89' minūtē.


Šoreiz Atletico devās viesos pie Granada, kura spēlē acij baudāmu futbolu un pirms 10 dienām Karaļa kausā pagarinājumā ar 3:5 piekāpās Barcelona. Atletico komandu atkal skāris COVID-19 un šī un citu iemeslu dēļ nebija pieejami Felikss, Lemārs, Tripjē, Himeness un citi pamatsastāva vīri. Abas komandas pirmajā puslaikā pietiekami droši spēlēja aizsardzībā un notikumu bija visai maz. Ar bumbu krietni vairāk bija Atletico, kas arī pāris reizes radīja briesmas pie Granada vārtiem. Atkal uzmanības centrā bija Svaress, kurš reizi izkārtoja sev sitienu, taču tas nepadevās, savukārt citā epizodē pēc urugvajiešu uzbrucēja sitiena no neliela attālumā bumbu atvairīja vārtsargs.


47' minūtē pēc standartsituācijas Svaress, kurš kopumā šosezon teicami realizējis savus momentus, trieca bumbu pret pārliktni. Vēl citā epizodē līgas labākajam snaiperim patraucēja tehniskais brāķis, kas liedza apstrādāt bumbu lieliskā pozīcijā. Atletico šajā reizē bija jāatrod citi vārtu guvēji, un šīs lomas izpildītājs tika atrasts. 63' minūtē Ljorente atrada sitiena iespēju un no vidējas distances trāpīja ļoti precīzi apakšējā stūrī. Atletico, kas ir izslavēta ar savu aizsardzību, pēdējās četrās spēlēs allaž ielaida vārtus. Un arī šodien šī sērija nepārtrūka, jo Granada pavisam ātri panāca 1:1. Pēc stūra sitiena madridieši neitralizēja pirmo centrējumu, taču bumba tāpat tika atgriezta soda laukuma priekšā un Erera ar rikošeta palīdzību raidīja bumbu vārtos. 75' minūtē Atletico tomēr atguva vadību. Pēc Korea sitiena arī šoreiz palīdzēja rikošets - 2:1 atlētu labā. Granada beigās spēja izveidot manāmu spiedienu, tomēr ļoti bīstamus momentus pie Oblaka vārtiem radīt nespēja. Atletico turpina ielaist vārtus un mocīties, taču arī šoreiz trīs punkti.

Turpinājumā Spānijas futbola čempionāta 23. kārtas spēlē Barcelona ar 5:1 sagrāva Deportivo Alaves. Pa diviem vārtiem iesita 21 gadu vecais talants Trinkau un komandas leģenda Lionels Mesi, vieni no kuriem iekļuva TautasFutbols.LV Nedēļas vārtu topu. Ar šo topu var iepazīties - šeit. Barcelona iepriekšējā kārtā izrāva pēdējā brīža panākumu pār Real Betis un pagarināja uzvaru sēriju čempionātā līdz sešām. Taču nedēļas vidū piedzīvota neveiksme Karaļa kausa izcīņā ar 0:2 pret Sevilla, taču Spānijas čempionātā bija lieliska iespēja turpināt uzvaru sēriju, jo tika uzņemta lejasgala komanda Alaves.


Barcelona pirmajā puslaikā bija ierasti milzīgs pārsvars, kas likumsakarīgi beidzās ar divu vārtu pārsvaru. Kontrolējot bumbu vairāk nekā trīs ceturtdaļas spēles laika, Katalonijas grands arī veidoja momentus un trīs no tiem realizēja, tiesa, vienus Mesi vārtus ar VAR palīdzību atcēla. Pirmos vārtus iesita Trinkau - tas pats, kurš izrāva minēto 3:2 uzvaru pār Betis pagājušajā nedēļā. Šoreiz Trinkau izmantoja Moribas piespēli. Jāpiezīmē, ka 18 gadus vecais Moriba šovakar piedzīvoja debiju Spānijas čempionātā. Alaves nespēja radīt nopietnu pretestību Barselonas klubam, tomēr 0:1 pēc puslaika dotu vēl kādas cerības. Taču īsi pirms pārtraukuma savu vārdu teica Mesi, ar teicamu individuālo meistarību un tai sekojošam tālu sitienu trāpot ļoti precīzi apakšējā stūrī - bumba ielidoja vārtos pēc atsišanās pret stabu. Otrais puslaiks šķita tikai formalitāte, redzot, cik ļoti katalāņi dominē.


Tomēr Barcelona pamanījās pati sev radīt problēmas. 57' minūtē debitants Moriba veica neuzmanīgu paralēlo piespēli, to pārtvēra Rioha, kurš izgājienu realizēja un samazināja deficītu līdz mīnus viens. Rioham šie bija tikai otrie vārti šajā sezonā 21 spēlē, pirmos viņam arī izdevās gūt tieši pret Barcelona pirmajā aplī. Spēles gaitu gan tas diži nemainīja - Barcelona joprojām bija daudz labāka. Slidenais 2:1 saglabājās līdz 74' minūtei, kad mājiniece divu minūšu laikā ieraidīja bumbu vārtos divreiz. Vispirms Pedrinju ar lielisku piespēli izvirzīja viens pret vienu Mesi - Alaves vārtsargs ar argentīnieša sitienu tika galā, taču uzskrēja Trinkau, kurš iesita pustukšos. Jaunietim tie bija otrie vārti mačā, un to pašu pēc brīža atkārtoja Mesi, kurš izpildīja netveramu tālsitienu - 4:1. Vēl pēc piecām minūtēm Firpo uzstādīja gala rezultātu - 5:1.


Šobrīd otrajā vietā esošā Madrides Real savās mājās ar 2:0 pārspēja Valencia. Zidāna komanda pārliecinoši kontrolēja mača gaitu un pelnīti izcīnīja trīs punktus.

Real pirms nedēļas tikai dramatiskā veidā izrāva uzvaru pār pēdēja vietā esošo Huesca ar 2:1, toties nedēļas vidū aizvadīja ļoti pārliecinošo pārcelto maču pret Getafe, uzvarā ar 2:0. Šoreiz Real uzņēma Valencia, kura ir daudz tuvāk izkrišanas zonai, nekā Eirokausu aizsniegšanai.


Un atkal Zidāna trenētie vīri tieši pirms Čempionu līgas rādīja pārliecinošu sniegumu. Jau 12' minūtē izdevās iesist pirmos vārtus, bet puslaiku noslēgt ar visai drošo 2:0. Vēl izteiksmīgāka bija sitienu statistika – pa vārtiem 10:0, vārtu rāmī 5:0. Abos vārtu guvumos piedalījās Toni Kross. Pēc vācieša piespēles 12. vārtus LaLiga sezonā guva Benzemā, savukārt 42' minūtē Kross ar savu raksturīgo sitienu no vidējas distances trāpīja apakšējā stūrī.


Tikai 53' minūtē Valencia spēja izdarīt pirmo sitienu spēlē - Kurtuā bija modrs un atvairīja bumbu skaistā lēcienā. Madride atbildēja ar trešajiem vārtiem, kurus gan pelnīti atņēma VAR. Valencia centās uzbrukt, bet izskatījās bezspēcīga, kas nozīmēja drošu 2:0 Real uzvaru.


Vēl viena labāko četrinieka komandām Sevilla pēc Barcelona uzveikšanas LaLiga 23. kārtas spēlē ar 1:0 apspēlēja arī pastarīti Huesca. Lopetegi vadītajai komandai tā bija jau piektā uzvara pēc kārtas čempionāta ietvaros un devītā, ieskaitot Karaļa kausa izcīņu. Sevilla tabulā elpo pakausī tur pat esošajām Barcelona un Madrides Real.

Nedēļas vidū vairākām komandām gaidāmas Eirokausu spēles. Vispirms otrdien Čempionu līgas ietvaros Barcelona uzņems PSG, trešdien pie Seviljā viesosies Dortmundes Borussia, bet ceturtdien Eiropas līgas mačos piedalīsies Real Sociedad, Granada un Villarreal. Tikmēr Madrides Atletico trešdienas vakarā aizvadīt pārcelto LaLiga 2.kārtas spēli pret Levante. Zīmīgi, ka nedēļas nogalē, abas komandas tiksies vēl vienu reizi jau 24.kārtas ietvaros.

bottom of page