top of page

Zenit, Spartak, Rostov un Krasnodar izstājas no Krievijas kausa izcīņas

Krievijā, pēc ilgākas ziemas pauzes, lielais futbols atgriežas stadionos. Sezonas otro daļu ievadīja Krievijas kausa izcīņas 1/8 fināla spēles. Vairums spēļu tika aizvadītas lielākoties visai ziemīgajos laikapstākļos, bet viena no spēlēm starp Ufa un Ural pat tika pārcelta uz 3.martu, sakarā ar to, ka Ufā, spēles dienā tika prognozēts bargs sals, -20 grādi zem nulles. Neiztika arī bez tiesnešu skandāliem.


Sestdien viss sākās ar Zenit izkrišanu no kausa izcīņas. Rezultātu, spēles 19' minūtē, atklāja tieši Zenit komanda. Pēc stūra sitiena izspēles Dejans Lovrens ar galvu sita vārtu tālajā staba virzienā. Tulas Arsenal vārtsargs lēcienā bumbu tvēra, taču kārtīgi to nenofiksēja un Dalers Kuzjajevs raidīja bumbu vārtos. Šajā ļoti strīdīgajā epizodē daudzi futbola eksperti uzskata, ka šos vārtus nedrīkstēja skaitīt, jo Kuzjajevs izsita bumbu no vārtsarga rokām.

Spēles 25' minūtē Arsenal panāca izlīdzinājumu, no soda sitiena izspēles Kirils Pančenko, pateicoties veiksmīgam rikošetam panāca 1:1. Bet pēc 10 minūtēm notika vēl viena ļoti strīdīga epizode, šoreiz pie Sanktpēterburgas Zenit vārtiem. Pēc sitiena pa vārtiem, bumba trāpīja pa vārtu pārliktni un piezemējoties pa ceļam trāpīja pa Dejana Lovrena roku, par ko spēles galvenais tiesnesis nozīmēja 11 metru soda sitienu, kuru veiksmīgi realizēja Roberts Bauers - 2:1 Arsenal labā.


Otrajā puslaikā abām komandām bija teicamas iespējas gūt vārtus. Spēles 74' minūtē Tulas Arsenal komandai tas pat izdevās, taču pēc VAR iejaukšanās vārti tika atcelti aizmugures dēļ. Zenit izveidoja pāris ļoti labas vārtu gūšanas iespējas, taču mainīt spēles likteni neizdevās - Krievijas Premjerlīgas līderi izstājas no kausa izcīņas.

Dienas otrajā spēlē arī neiztika bez strīdīgu tiesnešu brigādes lēmumu pieņemšanas. Maskavas derbijā tikās Dinamo un Spartak. Un jau spēles 16' minūtē izvērtās lielas diskusijas par 11 metru soda sitiena nozīmēšanas lēmuma pareizību. Viktors Mozess savā soda laukumā pēc stūra sitiena centrējuma, nospēlēja ar roku, par ko tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. Taču pēc vairākiem šīs epizodes atkārtojumiem šis lēmums nešķiet tik viennozīmīgs. Pēc jaunajiem noteikumiem, šī varētu tikt traktēta kā spēle ar plecu, par ko nav jāpiešķir 11 metru soda sitiens. Pa labi redzamajā attēlā ir FIFA Laws of the Game iekļautā bilde, kurā ir norādīts par kuru rokas daļas pieskārienu bumbai jāfiksē pārkāpums. Krievijas futbola ekspertu viedokļi ļoti krasi atšķiras arī šīs epizodes izskatīšanā, bet vairums viedokļu ir par to, ka spēles galvenais tiesnesis pieļāva rupju kļūdu, piešķirot pendeli šajā epizodē. Tāpat spēles galvenais tiesnesis uzrādīja brīdinājumu Mozesam par pārkāpumu. Spēles turpinājumā abas komandas izveidoja momentus pie pretinieku vārtiem, taču par ļoti bīstamiem tos grūti nosaukt.


Viss turpinājās otrajā puslaikā, kad spēles 53' minūtē Spartak izlaida teicamu iespēju panākt izlīdzinājumu. Spartak futbolisti aizskrēja ātrā pretuzbrukumā, Džordans Larsons piespēlēja Ezekīlam Ponse, kurš aptuveni no 11 metru soda sitiena atzīmes sita pa vārtiem, taču uzdevumu augstumos bija Dinamo vārtsargs, noreaģējot uz šo sitienu, un uz atkārtotu Mozesa sitienu. Kopumā, otrā puslaika sākumā vairāk un bīstamāk uzbruka Maskavas Spartak futbolisti, taču vārtus spēles 70' minūtē guva tieši Dinamo futbolists Konstantīns Tjukavins. Šie vārti visnotaļ ticami varētu iekļūt arī mūsu vārtu guvumu topā (nepalaidiet garām šovakar jauno Top 7). No soda sitiena bumbu nogādāja soda laukumā, kur Tjukavins ar papēdi nogādāja bumbu vārtos - 2:0. Punktu šajā spēlē pielika Viktors Mozess, kurš spēles 81' minūtē par otro brīdinājumu tika noraidīts no laukuma. Paliekot mazākumā Spartak spēja izveidot tikai vienu momentu, jau spēles ceturtajā pieliktajā minūtē, taču līdz sitienam viesu futbolisti netika.


Arī svētdien neiztika bez pārsteigumiem, Krasnodar mājās zaudēja Soču komandai ar 1:2, bet Rostov ar minimālu 0:1 piekāpās Akhmat vienībai. Savukārt Maskavas CSKA un Lokomotīve svinēja pārliecinošas uzvaras attiecīgi pār Habarovskas SKA (2:0) un Tambov (3:0). Jāpiebilst, ka lielās finansiālajās grūtībās nonākušā Tambov komanda, var teikt, kā bija nolēmusi pārtraukt dalību gan kausa izcīņā, gan arī Krievijas Premjerlīgā, taču īsi pirms kausa spēles Tambovas kluba vadība paziņoja, ka komanda tomēr nospēlēs šo sezonu līdz galam.


Vienīgajā šodienas spēlē Samaras Krylia Sovetov pārliecinošu ar 4:0 pārspēja FC Khimki vienību.


Šajā nedēļas nogalē atsāksies arī Krievijas Premjerlīga. Sestdien Zenit uzņems Rostov, bet CSKA viesosies pie Lokomotiv. Svētdien Maskavas Spartak mājās aizvadīs spēli pret Kazaņas Rubin. Tāpat, ceturtdien Krasnodar Zagrebā aizvadīs UEFA Eiropas līgas 1/16 fināla atbildes spēli pret Dinamo (pirmā spēle Krievijā noslēdzās ar horvātu uzvaru 3:2).

bottom of page