top of page

Čempionu līgas fināla atkārtojums


2020.gada augustā Bayern triumfēja Čempionu līgā, vai PSG izdosies revanšēties? Foto - EPA

Šodien Nionā notika UEFA Čempionu līgas izloze, kurā Eiropas 8 spēcīgākie klubi uzzināja savus pretinieku līdz pat pusfinālam.


Manchester City - Borussia Dortmund


Pirmajā pārī savā starpā tiksies Pepa Gvardiolas vadītā Mančestras City komanda un Dortmundes Borussia. Savā starpā komandas tikās 5 reizes, divas no tām oficiālajās spēlēs UEFA Čempionu līgas grupu turnīra ietvaros. Toreiz mājās Dortmunde uzvarēja ar 1:0, bet atbildes spēlē tika fiksēts neizšķirts. Tā bija 2012-13. gadu sezona, kad Borussia aizceļoja līdz pat finālam, kur piekāpās Minhenes Bayern komandai.


Mančestras City vienība šajā sezonā uzrāda teicamu sniegumu gan Čempionu līgā, gan arī Premjerlīgā, kur ar katru kārtu pietuvojas čempionu titulam. Pa ceļam līdz ceturtdaļfinālam City izcīnīja piecas uzvaras un vienreiz nospēlēja neizšķirti grupu turnīrā, aiz sevis atstājot Porto, Olympiacos un Marseille, bet 1/8 finālā pārliecinoši divreiz ar 2:0 pārspēja Borussia M'gladbach.


Arī Dortmundes Borussia izcīnīja pirmo vietu savā grupā, apsteidzot Lazio, kā arī Club Brugge un Zenit komandas. Savukārt 1/8 finālā vācieši ne bez grūtībām pārspēja Sevilla vienību, pirmajā spēlē izbraukumā izcīnot uzvaru ar 3:2, bet mājās nospēlējot neizšķirti 2:2.


Bayern Munchen - PSG


Turpināsim ar trešo pāri, kur savā starpā tiksies pagājušā gada Čempionu līgas finālistes Minhenes Bayern un PSG komandas. Komandas tikušās piecās oficiālajās spēlēs: trīs panākumi ir Bayern komandai, divi - PSG. PSG ir iespēja revanšēties par neveiksmi pagājušās sezonas finālā, kur Minhenes Bayern triumfēja ar 1:0, pateicoties Kingslija Komana vārtu guvumam.


Minhenes Bayern šobrīd atrodas pirmajā vietā Bundeslīgā, taču viņiem joprojām ļoti tuvu atrodas RB Leipzig komanda (komandas šķir tikai četri punkti). Čempionu līgas grupu turnīrā klubs no Minhenes tā arī nesagaidīja pretestību no spāņu La Liga līderiem Madrides Atletico. Vēl šajā grupā aiz Čempionu līgas izslēgšanas spēlēm palika Salzburg un Maskavas Lokomotiv komandas. Astotdaļfinālā Bayern pārliecinoši pārspēja Lazio komandu (4:1 Romā un 2:1 Minhenē).


Tikmēr PSG ceļš izrādījās nedaudz sarežģītāks. Grupu turnīrā līdz pat pēdējam par vietu izslēgšanas spēlēs pretendēja gan PSG, gan RB Leipzig, gan arī Mančestras United komandas. PSG ar 12 punktiem dalīja pirmo vietu ar RB Leipzig, taču pēc papildus radītājiem PSG palika pirmajā vietā. 1/8 finālā PSG trāpīja uz Barcelona, taču šoreiz parīzieši neatstāja nekādu cerību katalāņu klubam pirmajā spēlē Barselonā izcīnot uzvaru ar 4:1. Atbildes spēle kļuva tikai par formalitāti - 1:1.


Šī pāra uzvarētājs pusfinālā tiksies ar Manchester City un Borussia Dortmund pāra uzvarētāju, kas automātiski padara šo Čempionu līgas zaru, par savdabīgu nāves grupu, jeb zaru, kurā ir savākti trīs galvenākie pretendenti uz trofeju.


Porto - Chelsea


Kā otro pāri izvilka Porto un Londonas Chelsea. Šim pārim ir diezgan bagāta vēsture Čempionu līgā - komandas tikās veselas astoņas reizes. Piecas reizes uzvaru svinēja Chelsea, divas reizes - Porto un vienu reizi spēle noslēdzās neizšķirti. Pēdējo reizi komandas tikās 2015.gadā, kad grupu turnīrā abas komandas izcīnīja pa vienai uzvarai. Taču otrā spēle toreiz norisinājās izšķirošajā 6.kārtā, kad Chelsea svinēja uzvaru ar 2:0, kas ļāva Chelsea ne tikai iekļūt 1/8 finālā, bet arī izcīnīt pirmo vietu grupā, bet Porto, pēc šī zaudējuma palika vien trešajā vietā. Ja spēle noslēgtos otrādi, tad jau Chelsea būtu tā komanda, kura paliktu ārpus Čempionu līgas pavasara.


Porto izcīnīja otro vietu jau pieminētajā grupā ar Mančestras City komandu. 1/8 finālā Porto dramatiskā cīņā pārspēja Turīnas Juventus. Juventus kļūdas puslaiku sākumos pirmajā spēlē maksāja itāļu klubam ļoti daudz. Porto mājās uzvarēja ar 2:1. Kjezas vārti izbraukumā toreiz deva cerības Turīnu klubam uz veiksmīgu iznākumu. Taču atbildes spēlē Porto iesita pirmie, kas nozīmēja, ka Juve ar 2 vārtiem vairs nepietika, lai iekļūtu 1/4 finālā. Kaut arī Juve tomēr spēja panākt 2:1 un pārvirzīt spēli papildlaikā, Porto, paliekot mazākumā, varonīgi aizsargājās un izmantoja savu iespēju - Olivera guva vārtus no soda sitiena, raidot bumbu zem sieniņas (šie vārti iekļuva arī mūsu veidotajā nedēļas vārtu guvumu topā). Juve vienus vārtus paspēja atspēlēt, taču ne vairāk par to.


Tikmēr Londonas Chelsea savā grupā cīnījās par pirmo vietu ar Sevilla, aiz sevis atstājot Krasnodar un Stade Rennais komandas. No pirmās vietas Chelsea 1/8 finālā trāpīja uz Madrides Atletico, pret kuru vispirms izbraukumā, pateicoties skaistajam Žirū vārtu guvumam (arī šis vārtu guvums iekļuva mūsu vārtu guvumu Top-7), izcīnīja uzvaru ar 1:0, bet vēlāk triumfēja arī atbildes mačā ar 2:0.


Real Madrid - Liverpool


Kā pēdējo pāri izvilka Madrides Real un Liverpool, kas ir vēl viens Čempionu līgas fināla atkārtojums. Komandas savā starpā tikās 5 reizes, pēdējo reizi - 2018.gada maijā, kad finālā Liverpool vārtsarga Lorisa Kariusa kļūdas sekmēja Real trešo uzvaru Čempionu līgā pēc kārtas. Kopumā statistika arī ir Madrides klubam labvēlīga - trīs reizes Real svinēja uzvaras, kamēr Liverpool - divas.


Madrides Real ceļš uz Čempionu līgas pavasari šoreiz nebija tik gluds - kaut arī tika izcīnīta pirmā vieta grupā, kura nevar teikt, ka bija ļoti sarežģīta (Real aiz sevis atstāja Minhengladbahas Borussia, Doņeckas Shakhtar un Inter komandas), tas tika īstenots pavisam nepārliecinoši, vēl pat pēdējā kārtā Real varēja palikt ārpus labākā divnieka. 1/8 finālā Real vispirms ar lielām grūtībām izcīnīja uzvaru izbraukumā ar 1:0 pret Atalanta, taču atbildes spēli aizvadīja jau daudz pārliecinošāk un pelnīti svinēja uzvaru ar 3:1.


Liverpool šī sezona iet pavisam neveiksmīgi. Šobrīd Liverpool riskē palikt bez Čempionu līgas nākamsezon, taču Eiropā Liverpool turpina rādīt labu sniegumu - pirmā vieta grupā, aiz sevis atstājot Atalanta, Ajax un dāņu Midtjylland, bet 1/8 finālā divreiz ar 2:0 pārspēja RB Leipzig komandu.


Šī pāra uzvarētājs tiksies ar Porto un Chelsea pāra veiksminieku. 1/4 fināla pirmā apļa spēles ir paredzēts aizvadīt 6. un 7.aprīlī, savukārt atbildes spēles nedēļu vēlāk - 13. un 14.aprīlī.

bottom of page