top of page

Jau rīt Latvijas valstsvienība uzsāks jauno kvalifikācijas ciklu - kas gaida mūsu izlasi šogad?


Latvijas izlase noslēdza 2020.gadu ar pārliecinošu uzvaru Andorā, bet jau rīt jaunā cikla sākums. Foto - LFF.lv

Tuvojas jaunā cikla sākums un Latvijas izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs pagājušonedēļ izziņojis 28 spēlētājus, kuri uzaicināti uz valstsvienību dalībai 2022. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm pret Melnkalni mājās, un Nīderlandi un Turciju izbraukumā. Pirmais koptreniņš notika jau svētdien, bet jau rīt komanda dosies laukuma pret Melnkalni.


Sākumā iziesim cauri mūsu izlases sastāvam, kuri gatavojas šī kvalifikācijas cikla sākumam. Salīdzinājumā ar pēdējo valstsvienības nometni, ierindā pēc traumas atgriezies vārtsargs Pāvels Šteinbors, kurš burtiski tikko atzīts par 2020. gada labāko Latvijas futbolistu. Jāatzīmē, ka diemžēl pēdējā laikā Šteinbors Polijas Ekstraklases kluba Jagiellonia pamatvārtsarga pozīciju atdevis par viņu 18 gadus jaunākajam poļu vārtsargam Dzjekonskim.


Izlases rindās ir atgriezies Vitālijs Maksimenko, kurš pašlaik pārstāv Slovēnijas čempionāta līderi Ļubļanas Olimpija. Kā lielāko pārsteigumu varētu minēt spēlētāju no vārtsargu rindas, šoreiz uz izlases treniņnometni ir uzaicināts potenciālais izlases debitants Krišjānis Zviedris, kuram šis ir pirmais uzaicinājums uz izlasi.


Pagājušajā gadā izlozē noskaidrojās, ka 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijā mūsu nacionālā izlase spēlēs vienā grupā ar Nīderlandi, Turciju, Norvēģiju, Melnkalni un Gibraltāru. Kvalifikācijas turnīra pirmā spēle pret Melnkalni 24. martā notiks Skonto stadionā, par kura laukuma kvalitāti joprojām ir pamatotas bažas, savukārt turpmākie mači mājās norisināsies Daugavas stadionā. Šobrīd Daugavas stadionā norit būvniecības darbi, kuru laikā virs centrālās tribīnes VIP sektora tiks uzstādīts pagaidu jumts. Mačs pret Melnkalni notiks bez skatītāju klātbūtnes.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada pēdējo izlases sabraukumu, šoreiz nav izsaukti divi vārtsargi - Kaspars Ikstens un Dāvis Ošs. Kaspars starpsezonā pameta RFS klubu un paguva pievienoties jaunajam Noah Jurmala projektam, taču kā mēs zinām, klubs savu eksistenci ir faktiski beidzis. Līdz ar to meklējot sev jaunu klubu, Ikstens tiek saistīts ar kādu Nākotnes līgas klubu, kuram šosezon varētu būt ārkārtīgi jaudīgs sastāvs. Tāpat nav izsaukti divi nominālie aizsargi Sorokins un Rugins, kuriem nelieli savainojumi, kā arī liepājnieks Ingars Sarmis Stuglis. Sākotnēji netika izsaukts arī Eduards Tīdenbergs, taču savainojuma dēļ izlasei nevarēs palīdzēt Elvis Stuglis un Kaspars Dubra, tādēļ Tīdenbergs tomēr beigās ir pievienojies izlasei.


Kā jau allaž, arī šoreiz par karstāko tēmu izlases kontekstā kļuva Artūra Karašauska neizsaukšana izlasē. Nacionālās izlases trenerim Dainim Kazakevičam tika jautāts, kādēļ nav izsaukts Artūrs Karašausks, kurš pirmajā Virslīgas kārtā tika atzīts par labāko spēlētāju, spējot gūt vienus vārtus un atdodot divas rezultatīvas piespēles uzvarā ar 4:1 pret FK Mettu? Atbildē treneris bija visai lakonisks:

Jau rudenī tomēr pateicu, ka vairs nekādu papildu komentāru izlases kontekstā nesniegšu par Artūru līdz brīdim, kamēr jūs paši redzēsiet viņa vārdu un uzvārdu izsaukto spēlētāju sarakstā.

Futbola apskatnieki jau sākuši izteikt minējumus, ka šī atbilde nozīmē to, ka Karašausku izlasē vairs neredzēsim, kamēr vien to vadīs Dainis. Protams, var jau salīdzināt ar citām izlasēm, piemēram Vācijas rindās jau kādu laiku netika izsaukti Tomass Millers, kurš pēdējā laikā rāda fenomenālu sniegumu, Matss Hummelss kā arī Žeroms Boatengs. Bet arī šo spēlētāju sakarā ir runas, ka Joahims Lēvs tomēr izsauks šos spēlētājus gaidāmajā Eiropas čempionāta finālturnīra sabraukumā. Vai Latvija var atļauties neizsaukt vienu no Virslīgas spilgtākajiem spēlētājiem - ir liels jautājums un, nepārprotami, katru reizi izraisīs tik daudzas diskusijas. Dainis Kazakevičs katru reizi riskē saņemt kritikas vilni pēc kārtējām izlases neveiksmēm. Vēl jo vairāk, kad LFF valde ir uzstādījusi mērķi izcīnīt vismaz 4.vietu grupā. Jo katra neveiksme uzreiz atsāks runas par to, ka izlasē ir jāizsauc Karašausks. Bet šeit ir arī otra monētas puse - tiklīdz Artūrs Karašausks tiks izsaukts, no viņa gaidīs pārdabisku sniegumu, un visticamāk atkal nespēs attaisnot līdzjutēju pārāk augsti liktas cerības. Bet, lai to noskaidrotu, Artūram vispirms ir jāsaņem izsaukums izlasē.

Latvijas izlases sastāvs gaidāmajām spēlēm (Elvja Stugļa vietā izlasē ir izsaukts Eduards Tīdenbergs). Foto - LFF.lv

Runājot par izlases mērķi – izcīnīt 4.vietu grupā, ir jāapskatās, cik reāli šis mērķis ir sasniedzams. Tātad, mūsu izlasei šajā kvalifikācijas ciklā pretī stāsies Nīderlande, Turcija, Norvēģija, Melnkalne un Gibraltāra. Jā, tīri teorētiski, no pirmā un otrā groza mums trāpījās labākie iespējamie varianti, ņemot vērā to, ka Nīderlande atradās pirmā groza pašā lejā, bet aiz Turcijas pēc FIFA reitinga otrajā grozā palika vien Slovākija un Rumānija. Taču jāatzīmē, ka Nīderlande piedzīvoja paaudžu maiņu un šobrīd ir viena no potenciāli stiprākām izlasēm Eiropā.


Mūsu salīdzinājumā mēs skatījām katras izlases sniegumu 2020.gadā, kādā formā atrodas tās lielākās zvaigznes, un kādu sniegumu Eirokausos radīja šosezon tās valsts nacionālā čempionātā stiprākās komandas.


Nīderlande

Frenkijs de Jongs. Foto - Getty Images

Nīderlandes izlase šobrīd atrodas 14.vietā FIFA reitingā, 2020.gadā izcīnīja 3 uzvaras, trīs reizes nospēlēja neizšķirti un divās spēlēs tika piedzīvoti zaudējumi. Nāciju A līgā Nīderlande izcīnīja 2.vietu savā grupā. Starp šīm trīs uzvarām ir divas uzvaras pār Polijas izlasi (19.vieta aktuālajā FIFA reitingā) un vienreiz tika pārspēta Bosnijas izlase (56.vieta FIFA reitingā). Pret Nīderlandi Latvija ir aizvadījusi 3 spēles, visās trīs reizēs tika piedzīvoti zaudējumi ar kopējo rezultātu 0:11.


Runājot par Nīderlandes zvaigžņotiem spēlētājiem, tad šī ir vienīgā izlase, kuras kontekstā nav jēgas kādu izcelt, jo katrs uzvārds ir vērā ņemams.


Savukārt runājot par Nīderlandes klubu sniegumu Eirokausos šogad, tad tās čempionvienība Ajax turpina cīņu par Eiropas līgas kausu – ¼ finālā Ajax tiksies ar AS Roma. Čempionu līgā Ajax savā grupā palika trešajā vietā aiz Liverpool un Atalanta. AZ Alkmaar šogad startēja Eiropas līgas grupu turnīrā, kur savā grupā palika trešajā vietā aiz Real Sociedad un Napoli. Arī Feyenoord savu dalību Eirokausos noslēdza Eiropas līgas grupu turnīrā, savā grupā arī paliekot 3.vietā aiz Dinamo Zagreb (kuri sensacionāli iekļuva Eiropas līgas ¼ finālā) un Austrijas Wolfsberger. Savukārt PSV Eindhoven pārvarēja Eiropas līgas grupu turnīru, taču izstājās 1/16 finālā, zaudējot Olympiacos. Willem II izstājās no Eirokausiem trešajā Eiropas līgas kvalifikācijas posmā, kur piekāpās Rangers komandai.


Turcija

Hakans Čalhanoglu. Foto - sportsmole.co.uk

Turcijas izlase šobrīd atrodas 32.vietā FIFA reitingā. 2020.gadā Turcijas izlase izcīnīja tikai 1 uzvaru, veselas 5 reizes nospēlēja neizšķirti un divās spēlēs atzina pretinieku pārākumu. Vienīgā izlase, kuru Turcija spēja uzvarēt ir Krievija (39.vieta FIFA reitingā). Latvijai pret Turciju ir pozitīva bilance – 1 uzvara un 4 neizšķirti (pēc vārtiem – 8:7 Latvijas labā). Protams, mēs visi atceramies slavenās spēles pret Turciju, pēc kurām mūsu izlase brauca uz Portugāli, taču tas jau bija krietnu laiku atpakaļ. Nāciju līgu Turcija noslēdza pēdējā 4.vietā un līdz ar to Turcija ir viena no tām izlasēm, kuras izkrita no Nāciju B līgas.


Tomēr jāatzīst, ka spēlētāju ziņā, Turcija nepārprotami uz papīra ir galvastiesu pārāka par mūsu izlasi – aizsargs Merihs Demirals pārstāv Turīnas Juventus, zemuzbrucējs Hakans Čalhanoglu tikko palīdzēja AC Milan uzveikt Fiorentina komandu un kopā ar komandu turpina cīņu par iekļūšanu nākamās sezonas Čempionu līgā, pussargs Jusufs Jazidži un uzbrucējs Buraks Jilmazs turpina cīņu par Francijas Ligue 1 čempionu titulu Lille sastāvā, kaut arī šobrīd pēc pēdējās kārtas PSG apsteidza Lille, uzreiz pēc izlašu pauzes komandas gaida savstarpējā cīņa. Turcijā ļoti nevēlās atkārtot pagājušā gada rezultātus, līdz ar to arī pret Turciju gaida divas ļoti sarežģītas spēles. Turcijas čempioni Istanbul izgāzās Čempionu līgas grupu turnīrā, paliekot pēdējā 4.vietā, jāsaka, ka izloze gan nebija labvēlīga Turcijas klubam – PSG, RB Leipzig un Mančestras United. Sivasspor Eiropas līgas grupu turnīrā savā grupā palika trešajā vietā aiz Villarreal un Maccabi Tel Aviv, savukārt Galatasaray pārvarēja Eiropas līgas 2. un 3. kvalifikācijas posmu, taču izstājās Play-off posmā, piekāpjoties jau pieminētajai Rangers komandai.


Norvēģija

Ērlings Holanns. Foto - Getty Images

Norvēģijas izlase šobrīd atrodas 44.vietā FIFA reitingā. 2020.gadā Norvēģija izcīnīja trīs uzvaras, vienu reizi nospēlēja neizšķirti un trīs spēlēs zaudēja. Starp šīm trīs uzvarām ir divas uzvaras pret Ziemeļīriju (45.vieta FIFA reitingā) un Rumāniju (37.vieta FIFA reitingā). Nāciju B līgā Norvēģija palika 2.vietā savā grupā. Latvija pret Norvēģiju ir aizvadījusi divas spēles un arī šeit šobrīd bilance ir pozitīva – 1 uzvara un 1 zaudējums, taču pēc gūtajiem vārtiem Latvija pagaidām ir vadībā ar 4:3. No atslēgas spēlētājiem protams ir jāizceļ uzbrucējs Ērlings Holanns, kurš pārstāv Dortmundes Borussia komandu. Šobrīd visi Eiropas grandi vēlās redzēt Holannu savā klubā, piedāvājot milzīgas summas par transfēru. Tāpat jāizceļ arī Martins Ēdegors, kurš šobrīd spēlē Arsenal sastāvā, kur diezgan labi iederējās.


Norvēģijas čempionvienība Molde šosezon pārvarēja Čempionu līgas 1., 2. un 3. kvalifikācijas posmus, taču Play-off stadijā tikai pēc zaudētiem vārtiem mājas spēlē piekāpās ungāru Ferencvaros komandai (3:3 mājās un 0:0 izbraukumā). Molde turpināja cīņu Eiropas līgas grupu turnīrā, paliekot 2.vietā savā grupā aiz Londonas Arsenal komandas, 1/16 finālā Molde pārspēja vācu Hoffenheim, taču 1/8 finālā divu spēļu summā piekāpās spāņu Granada komandai (zaudējums 0:2 izbraukumā un uzvara ar 2:1 mājās). FK Bodø/Glimt Eiropas līgas 1. un 2. kvalifikācijas posmā pārspēja Kauņas Žalgiris un Viļņas Žalgiris komandas, un no šī turnīra izstājās 3. kvalifikācijas posmā, piekāpjoties AC Milan komandai ar rezultātu 2:3. Rosenbourg panākums ir labi zināms Latvijas futbola līdzjutējiem. Rosenbourg pārvarēja Eiropas līgas 1., 2. un 3. kvalifikācijas posmus, turklāt 2. kvalifikācijas posmā izslēdzot FK Ventspils komandu, izcīnot uzvaru ar 5:1, bet 3. kvalifikācijas posmā norvēģu klubs izslēdza Turcijas Alanyaspor komandu. Rosenbourg izstājās Play-off posmā, zaudējot PSV Eindhoven komandai.


Melnkalne

Stefans Savičs. Foto - Getty Images

Izlase, pret kuru mēs uzsāksim šo ciklu – Melnkalne, atrodas 63.vietā FIFA reitingā. 2020.gadā Melnkalne izcīnīja 4 uzvaras, trīs reizes spēlēja neizšķirti un vienu reizi piedzīvoja zaudējumu. Melnkalne divas reizes 2020.gada ietvaros pārspēja Kipru (100.vieta FIFA reitingā), un pa vienai reizei pārspēja Luksemburgu (98.vieta FIFA reitingā) un Azerbaidžānu (108.vieta FIFA reitingā). Melnkalne izcīnīja pirmo vieta savā grupā Nāciju C līgā. Latvija un Melnkalne savā starpā ir tikušās divas reizes – vienu reizi tika fiksēts neizšķirts (tieši 2020.gadā), bet 1 reizi uzvaru svinēja Melnkalne. Kopsummā vārtu attiecība ir 3:1 Melnkalnes labā. Melnkalnes izlasi pārstāv viens vietējai publikai labi pazīstams spēlētājs – FK Liepāja aizsargs Marko Simič. Protams, Melnkalnes izlasei netrūkt spēlētāju ar pieredzi Eiropas spēcīgākajās līgās - aizsargs Stefans Savičs pārstāv Atletico Madrid, aizsargs Adams Marušičs - Lazio, pussargs Nikola Vukčevičs spēlē Levante komandā, bet Stevans Jovetičs ir viens no AS Monaco uzbrukuma līderiem.


Melnkalnes čempioni Budučnostj Čempionu līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā zaudēja Ludogorets komandai, bet spēja pārvarēt Eiropas līgas otro kvalifikācijas kārtu, pārspējot Kazahstānas Astana. Beidza Eirokausu sezonu 3.kvalifikācijas posmā, piekāpjoties Bosnijas Sarajevo klubam.


Gibraltārs

Luijs Enslijs. Foto - rovers.co.uk

Par mūsu grupas pastarīti tiek uzskatīts Gibraltārs - 195.vieta FIFA reitingā. Taču 2020.gadā Gibraltārs izcīnīja divas uzvaras, divreiz spēlēja neizšķirti un tikai divās spēlēs atzina pretinieku pārākumu. Gibraltārs, līdzīgi kā arī mūsu izlase, pārspēja San Marino izlasi (210.vieta FIFA reitingā), kā arī Lihtenšteinas izlasi (181.vieta FIFA reitingā). Gibraltāra izcīnīja pirmo vietu savā Nāciju D līgas grupā. Latvijas pret Gibraltāru ir viena uzvara un viens kaunpilns zaudējums. Vārtu attiecība – 5:1 Latvijas labā. Par pazīstamāko spēlētāju varētu uzskatīt aizsargu Luijs Enslijs, kurš ikdienā pārstāv Anglijas pēc spēka otrās līgas klubu Blackburn Rovers.


Eirokausos jāizceļ Gibraltāra čempionāta 3.vietas ieguvēju Lincoln Red Imps FC. Klubs pārvarēja divas kārtas Eiropas līgā (pārspējot Kosovas un Luksemburgas klubus) un izstājās 2.kvalifikācijas posmā, zaudējot Rangers komandai.


Latvija

Roberts Uldriķis. Foto - LFF.lv

Salīdzinājumam jāatgādina arī mūsu izlases sniegums 2020.gadā. Šobrīd atrodamies 136.vietā FIFA reitingā. 2020.gadā izcīnījām 2 uzvaras – viena pret San Marino (210.vieta FIFA reitingā), otra pret Andoru (151.vieta FIFA reitingā), 5 reizes spēlējām neizšķirti un tika piedzīvots tikai 1 zaudējums – mājās pret Maltu. Savā Nāciju D līgas grupā palikām vien 3.vietā, paliekot aiz Fēru salām un Maltas.


Par izlases lielāko zvaigzni, kurš gūst daudzmaz regulāru spēles praksi ārzemēs ir Roberts Uldriķis, kurš šobrīd pārstāv Šveices klubu FC Sion. Šosezon Roberts laukumā devās 20 spēlēs (skaitot arī Šveices kausa izcīņu), izcēlās ar 3 vārtu guvumiem un 3 rezultatīvām piespēlēm.


Labāko sniegumu Eirokausos uzrādīja mūsu čempionvienība Riga FC, kura izstājās Čempionu līgas 1.kvalifikācijas posmā, atzīstot Maccabi Tel Aviv pārākumu, taču Eiropas līgā 2.kvalifikācijas posmā pārspēja Tre Fiori no San Marino ar 1:0, bet 3.kvalifikācijas posmā ar minimālu rezultātu zaudēja Glāzgovas Celtic komandai (0:1).


Jautājumu, cik reāls ir Latvijas izlases uzdevums izcīnīt 4.vietu grupā, atstāsim atvērtu, katram no jums sniedzot iespēju pašam izvērtēt mūsu iespējas. Bet daudz kas būs skaidrs jau pēc pirmā sabraukuma. Jau rīt, plkst. 21:45 Skonto stadionā uzsāksim kvalifikācijas ciklu ar spēli pret Melnkalnes izlasi, sestdien Amsterdamā būs smags pārbaudījums pret Nīderlandes izlasi, bet pirmo sabraukumu noslēgsim nākamotrdien Turcijā. Visas spēles būs vērojamas TV6 kanālā.

bottom of page