top of page

Lielie Rīgas grandi grauj pretiniekus, Daugavpils turpina sensacionālo sākumu


RFS negaidīti pārliecinoši pārspēj FK Liepāja komandu. Foto - Nore Krevņeva-Baibakova

Pēc divu nedēļu garās izlašu loga pauzes, kurā visai sekmīgu spēli nodemonstrēja arī Latvijas valstsvienība Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā tiekot pie rezultatīva neizšķirta, Latvijas futbola faniem paturpinot prieku, atgriežas arī Optibet Futbola Virslīga ar trešo spēļu kārtu. Šajā Lieldienu brīvdienu kārtā sagaidījām ļoti rezultatīvu futbolu – kopā tika gūti 17 vārti, kas ir vidēji 4 vārtu guvumi spēlē.

Dati no flashscore.com

Kārta tika iesākta ar šī brīža līdervienības un galvenās titula pretendentes Riga FC spēli pret Jūrmalas Spartaks. Mačs norisinājās uz Sporta Bāzes “Ķeizarmežs” nesen atjaunotā mākslīgā seguma laukuma, kurā, pateicoties galvaspilsētas kluba investīcijām ir uzstādītās 500 vietu ietilpīgas tribīnes un liels rezultātu tablo. Jāpiezīmē, ka šī bija pirmā Virslīgas spēle Ķeizarmežā pēc 22 gadu pārtraukuma – iepriekšējā spēle te norisinājās 1999. gada 17. aprīlī, kad Skonto uzņēma Policijas FK. Pirms šīs kārtas Riga FC kā vienīgā bija bez zaudētiem punktiem, savukārt Spartaks viens pret viens uzvaru un zaudējumu ailītē.


Rīdzinieku un jūrmalnieku cīņa iesākās ar jau iepriekš gaidītu mājinieku pārsvaru. Jau 13' minūtē tika gūti pirmie vārti – pēc stūra sitiena bumba nonāca pie islandiešu aizsarga Andersona, kurš no gaisa apgriezienā to raidīja vārtos, taču tie netika ieskaitīti. Dīvainā kārtā tiesnesis saskatīja pārkāpumu no Spartaka puses pret Natu un izlēma atcelt vārtus, bet tā vietā piešķirt 11 metru soda sitienu. Sitienu devās izpildīt serbs Miloševičs, kurš arī pārliecinoši pārspēja Ošu – 1:0. Tikmēr desmit minūtes vēlāk avantūristiski tālu no vārtiem pakaļ augsti centrētai bumbai devās Spartaka vārtsargs, taču pie tās netika, jo veiklāks bija Miloševičs, gūstot savus otros vārtus spēlē un sezonā. Jūrmalas klubam jau otrie zaudētie vārti sezonā pēc katastrofālām vārtsargu kļūdām. Pirmā spēles daļa noslēdzas ar drošu Riga FC vadību.


Otrajā puslaikā pirmos vārtus guva Spartaks. Pēc aizvadītām desmit minūtēm no labās malas filigrānu piespēli uz tālo vārtu stabu izpildīja Skrebelis, kur jau bumbu gaidīja Fraidejs. Nigēriešu uzbrucējs bija nekļūdīgs sitienā ar galvu, samazinot rezultāta starpību līdz minimumam. Interesanti, ka Spartakam šī bija jau 32. spēle pēc kārtas Virslīgas ietvaros, kad izdodas gūt vismaz vienus vārtus. Par nelaimi Jūrmalas klubam, šī arī palika vienīgie gūtie vārti spēlē viņu izpildījumā, savukārt Riga ieslēdza augstāko pārnesumu un spēles pēdējās 17 minūtēs spēja bumbu Spartaka vārtos raidīt veselas 4 reizes. Vispirms Fjodorovs izdarīja maigu piespēli soda laukumā pa zemi, bumbu asprātīgi sev garām palaida Miloševičs, kas lika apjukt Spartak aizsardzībai ļaujot no četru metru attāluma pilnīgi netraucēti vārtos bumbu raidīt Natam. Dažas minūtes vēlāk pēc teicamas kombinācijas vienatnē pret vārtsargu nokļuva Ianovs, kurš arī bija nekļūdīgs sitot ar pēdas ārmalu, jau 4:1. Piecas minūtes pirms spēles beigām fenomenālu ātrumu nodemonstrēja Leo, kurš atrodoties pie centra apļa kā stāvošus apskrēja Spartaka aizsargus un raidīja 5. reizi bumbu vārtos. Trīs minūtes vēlāk punktu spēlei ar Hat Trick pielika Miloševičs, kurš pēc Ianova reida jau pustukšos vārtos ietriec bumbu, uzstādot visai nepieklājīgu gala rezultātu 6:1. Kopumā Rīgas klubam apskaužama realizācija – no 8 sitieniem vārtu rāmī 75% noveda pie vārtiem.


Kristapa Blanka pēcspēles komentārs:

Sākums izdevās ļoti labs, taču vēlāk spēle izlīdzinājās, bija ļoti lēns temps, zaudējām, struktūru. Veicām maiņas, ne visu spēlētāju sniegums apmierināja. Prieks, ka otrajā puslaikā sniegums bija daudz labāks un izcīnījām pārliecinošu uzvaru.

Mareka Zuba pēcspēles komentārs:

Ir grūti runāt pēc spēles, kurā ielaidām sešus vārtus. Esam jauna un nepieredzējusi komanda, kas spēles noslēgumā par savām kļūdām dārgi samaksāja. Gaidīsim nākamo spēli un mēģināsim parādīt labāku futbolu.
Dati no flashscore.com

Otrā dienas spēle norisinājās Daugavpilī, Celtnieka stadionā, kur pirmo divu kārtu sensācija BFC Daugavpils uzņēma FK Metta. Daugavpilieši pirms spēles atradās trešajā vietā tabulā ar izcīnītiem četriem punktiem, savukārt Metta vēl tikai meklē pirmos punktus.


Pamatīgu šoku jau pašā spēles sākumā piedzīvoja viesi, jo jau 12" sekundē galvenais tiesnesis norādīja uz 11 metru soda sitienu par labu mājiniekiem. Šī bija viena no ātrākajām piešķirtajām pendelēm Virslīgas vēsturē. To devās izpildīt Daugavpils kapteinis Afanasjevs, taču kļūdījās, raidot bumbu pāri vārtiem. Taču atklāt rezultātu izdevās tieši BFC, kas to paveica pēc nospēlētas pusstundas. Iļins veica tālu centrējumu soda laukumā, kur pirmais pie bumbas tika japānis Ogaki, kurš tiek īrēts no RFS. Viņam izdodas ar galvu raidīt bumbu vārtos, par spīti augumā garāko Mettas aizsargu spiedienam. Taču piecas minūtes vēlāk Metta spēja atbildēt ar vārtu guvumu – Muritala ielauzās soda laukumā un varonīgi turoties kājās nonāca līdz sitiena pozīcijai, savu iespēju arī izmantojot, bumbu raidot apakšējā stūrī. Taču galavārds puslaikā piederēja mājiniekiem, precīzāk Cucuram, kurš pie soda laukuma robežas tika galā ar 3 pretspēlētājiem, raidot bumbu tālajā apakšējā stūrī – 2:1. Šie bija Ilūkstes futbola audzēkņa pirmie vārti Virslīgā.


Otrā puslaika ievadā atkal Mettai izdevās panākt izlīdzinājumu, un atkal tas bija nigērietis Muritala. Pēc centrējuma soda laukumā viņš viegli ar krūtīm nometa bumbu sev pa sitienam, savukārt ar otro pieskārienu ieripināja to Orola sargātajos vārtos. Muritalam šie bija jau trešie vārti sezonā, kas ierindo viņu labāko snaiperu galvgalī, vieta gan ir jādala ar vēl 3 futbolistiem, kuriem arī trīs vārtu guvumi. Pēc aizvadītām 20 minūtēm otrajā puslaikā Daugavpils trešo reizi izvirizās vadībā. Vispirms Nortijs atrodoties trīs spēlētāju ielenkumā saglabā bumbu un pagūst to iespēlēt Cucuram, kura centrējums gan tiek neitralizēts, taču bumba atlēca tieši pa sitienam tam pašam Nortijam, kurš ar lielgabala šāvienu no gaisa, ar kreiso kāju bumbu raida vārtos atsitienā no vārtu pārliktņa. Lai arī viesi bumbu kontrolēja krietni vairāk, spēles atlikušajā daļā komandām vairs neizdevās radīt patiesi bīstamus momentus, līdz ar to Daugavpils sensacionālais sezonas sākums turpinās – 7 punkti trīs spēlēs un otrā vieta, par diviem punktiem atpaliekot vien no Riga FC.


Andra Riherta pēcspēles komentārs:

Savā karjerā tik ātru 11 metru soda sitienu neesmu redzējis. Vēlāk likās it kā pārvarējām šo posmu, bet tad pretinieks guva vārtus. Spēle tāda, kas raksturotu jauniešu kolektīvu. Daugavpils bija motivētāka, viņi bija niknāki, sava veida Latvijas izlase.

Andreja Kaļiņina pēcspēles komentārs:

Laba, smaga spēle. Pēc gūtajiem vārtiem puiši apstājās, parādījās kļūdas. Iespējams tā ir mentalitāte. Tomēr šoreiz galvenais ir uzvara un trīs punkti.

Pirmo Lieldienu pirmajā spēlē Hanzas vidusskolas stadionā norisinājās ļoti principiāls mačs – RFS uzņēma Liepāju. Ņemot vērā pagājušās sezonas “prožektoru lietu”, kas ļoti iespējams noteica čempionu likteni, šī spēle arī bija gaidāma ļoti principiāla un līdzīga.


Taču jau pirmajā minūtē RFS spēja atklāt rezultātu – pēc teicama centrējuma no labās malas praktiski viens pie 11 metru atzīmes tika atstāts Zjuzins, kurš viegli no gaisa raidīja bumbu vārtos. Liepājas komandai nevedās ar momentu veidošanu, vistuvāk tā pietuvojās vārtiem puslaika vidū, kad pēc Karašauska piespēles ar galvu sita Dodo, turklāt trāpīja pa vārtu pārliktni, taču tiesneša asistents norādīja uz aizmugures stāvokli. Kurzemnieki sev ļoti sarežģīja spēli puslaika izskaņā, kad Emersonam raujoties ātrajā pretuzbrukumā viņš tika apturēts. Žuļevs par šo pārkāpumu saņēma dzelteno kartīti, kas viņam bija jau otrā spēlē, līdz ar to laukums bija jāpamet. Kurzemnieki vēl vairāk sev pasliktināja dzīvi, kad puslaika kompensācijas laikā pēc Zjuzina un Lipuščeka sadarbības tika gūti otrie vārti, RFS ejot puslaika pārtraukumā ar 2:0.


Otrais puslaiks arī iesākās RFS zīmē – desmit minūtes pēc puslaika sākuma mājinieki nopelnīja bīstamu soda sitienu pie pretinieku vārtiem, ko protams devās izpildīt komandas standartsituāciju meistars Šimkovičs. Viņš teicami bumbu apgrieza ap sieniņu, bumbu raidot tuvējā stūrī, šeit gan jāpiezīmē, ka Ribka mūri bija izveidojis ne visai precīzi, kā arī tajā stāvošie spēlētāji ļoti negribīgi centās sitienu bloķēt. Gala rezultātu spēlei uzstādīja Lemajičs 80' minūtē, kad saņēmis bumbu pie 16 metru atzīmes, nesagaidot nekādu spiedienu no pretinieku komandas, vienkārši apgriezās un ar teicamu sitienu raidīja bumbu vārtos – 4:0. Šie bija serba karjerā jau sestie vārti pret Liepāju.


Dmitrija Mološa pēcspēles komentārs:

RFS šoreiz bija labāki visos spēles komponentos. Šī bija mūsu tukšākā spēle, kādu esmu redzējis. Ar savu darbu šodien esam pelnījuši šādu rezultātu. Uzņemos vainu. Šoreiz man neizdevās komandai izskaidrot, cik principiāla un svarīga ir šī spēle.

Viktora Moroza pēcspēles komentārs:

Mums bija divas nedēļas un šajā laikā labi pastrādājām. Analizējām pretinieku, zinājām, kā gribam spēlēt. Pirmais puslaiks man patika vairāk par otro. Sarkanā pretinieku kartīte, protams, palīdzēja. Puiši bija ļoti motivēti un esmu viņiem pateicīgs.

Kārtas noslēdzošā spēle tika aizvadīta Vidzemes OC mākslīgā seguma laukumā, kur vietējā komanda uzņēma FK Ventspils, kurai neveiksmīgs sezonas sākums – tikai viens punkts divās spēlēs.


Jau spēles ievadā Valmiera radīja milzīgu spiedienu uz Kurzemes komandas vārtiem – pirmo četru minūšu laikā Sovs divas reizes pārsita bumbu pāri Lazareva sargātajiem vārtiem no teicamām pozīcijām. Puslaika izskaņā mājinieki ar 5 īsām piespēlēm izraustīja Ventspils aizsardzību, ļaujot Krollim nonākt līdz lieliskai sitiena pozīcijai, taču tas tika bloķēts, puslaikam noslēdzoties ar bezvārtu neizšķirtu.


Otrā puslaika ievadā Želisko izdara lielisku tālsitienu, ko tikai ar grūtībām atvaira Ventspils vārtsargs, taču bumba atlec tieši pa sitienam Sovam, kurš jau ceturto reizi šajā spēlē bumbu nespēj trāpīt vārtu rāmī. Pēc vairākkārtējiem neveiksmīgiem mēģinājumiem atslēgt Ventspils vārtus, tas beidzot Valmieras klubam izdevās neilgi pirms spēles beigām. Lielisku centrējumu uz tālo vārtu stabu veica Punculs, kur viens pats tika atstāts Jokota. Japānis lēcienā aizsniedzās līdz bumbai un guva savus pirmos vārtus Latvijas augstākajā līgā, panākumu nosvinot visai ikoniskā veidā. Līdz ar to mājiniekiem minimāla uzvara ar 1:0. Kopumā spēles gaita bija krietni nospiedošāka kā to rāda rezultāts, jo spēles laikā Valmiera raidīja pa pretinieku vārtiem sitienus veselas 20 reizes, turpretī Ventspils spēja atbildēt vien ar 4. FK Ventspils līdz ar to ir izcīnīts tikai 1 punkts 3 spēlēs, kas ir kluba 24 gadus ilgajā vēsturē sliktākais sezonas sākums.


Tamaza Pertijas pēcspēles komentārs:

Ja ar BFC Daugavpils izveidojām 550 momentus, tad šodien laikam 750. Jokoju, protams, taču pārsvars mums bija milzīgs, bija daudz iespēju. Esmu priecīgs, ka puiši cīnījās līdz galam un spēja sasniegt rezultātu.

Viorela Frunzes pēcspēles komentārs:

Zaudējām pelnīti, pretinieki mūs šodien vienkārši pilnībā apspēlēja. Rezultāts varēja būt arī lielāks, mums šodien nekas neizdevās. Grūti komentēt kaut ko vairāk.
Dati no flashscore.com

Ceturtā spēļu kārta gaidāma jau šajā nedēļas nogalē – vispirms sestdien Liepāja savā rezerves laukumā uzņems Valmieru, savukārt Mettai pirmā mājas spēle, kurā centīsies rādīt savu labāko spēli pret jaudīgi sezonu iesākušo Riga FC. Savukārt svētdien atlikušie divi mači – Ventspils mēģinās savās mājās izcīnīt pirmo panākumu pret Daugavpili, bet RFS viesosies pie Jūrmalas Spartaka Tukuma mākslīgā seguma laukumā.

bottom of page