top of page

Metta atkal atņem punktus Rīgas grandam, Ventspils turpina katastrofālo sezonas sākumu


Atkal uzmanības centrā FK Metta, kurš pēdējās sekundēs izrāva neizšķirtu pret RFS. Foto - Eduards Grencmanis
dati no flashscore.com

Pirms šīs kārtas Latvijas futbolu pāršalca negaidītas ziņas – Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) pieņēma lēmumu, ka uz lietas izskatīšanu LFF ir jāpiešķir provizoriska licence dalībai Virslīgā futbola klubam Noah Jurmala. Līdz ar to jau no nākamās kārtas čempionātā piedalīsies 9 komandas, bet līdz tam aizvadītajā nedēļas nogalē tika aizvadīti 4 lieliski Virslīgas dueļi.


Virslīgas piektā kārta tika startēta Sporta Bāzē Ķeizarmežs, kur tikās divas turnīra līdervienības – trīskārtējā valsts čempione Riga FC un šīs sezonas ievada lielākais pārsteigums BFC Daugavpils, kurām abām pirms šīs kārtas bija pa 10 punktiem. Daugavpils kārtu iepriekš ar savu 1:0 uzvaru pret Ventspili eskalēja Kurzemes komandas galvenā trenera atkāpšanos, savukārt Riga knapi izcīnīja neizšķirtu pret Mettu 1:1, līdz ar to šajā spēlē bija ļoti motivēti.


Spēles sākums bija gaužām neveiksmīgs Daugavpils vienībai, kas jau otrajā minūtē pārkāpa noteikumus savā soda laukumā, par ko Rigai tika piešķirtas 11m soda sitiena iespējas. To nopelnīja, devās izpildīt un arī realizēja Džurišičs. Tomēr mirkli vēlāk Latgales komandai bija iespēja izlīdzināt rezultātu, kad pēc teicami izpildītas Afanasjeva standartsituācijas pie sitiena iespēja tika Dumbia, taču ozols bija savā vietā, atvairot ar krūtīm sitienu. Jāpiemin, ka spēles laikā daugavpiliešiem ar apskaužamu regularitāti izdevās tikt pie labām iespējām pēc standartsituācijām. 11' minūtē Soisalo izdarīja visai zemu centrējumu soda laukumā, kuru itkā itin viegli bija jāsavāc BFC vārtsargam Raļkevičam, taču viņš bumbu izlaida no rokām, kas bija lielisks laupījums Ramosam – 2:0. Piecas minūtes pirms puslaika beigām Ramoss un Velosu veica teicamu saspēli, pēc kuras Veloso no aptuveni 17 metriem bumbu raidīja tuvējā augšējā stūrī. Līdz ar to puslaika pārtraukumā mājinieki devās ar graujošu 3:0 vadību.


Otrā puslaika ievadā Riga vairāk sāka izmantot ātros pretuzbrukumus, un visai bieži šādā veidā apdraudēja pretinieku vārtus. 65' minūtē Babajans ielauzās soda laukumā, un deva piespēli gar vārtiem – tur pie tās divcīņā ar aizsargu tika Miloševičs, bet sita tomēr garām. Astoņas minūtes līdz spēles beigām Miloševičs nokļuva vienatnē pret Daugavpils vārtsargu, taču serba raidītais sitienu Raļkevičs atvairīja ar kāju. Divas minūtes līdz spēles noslēgumam vēl vienu reizi Raļkevičs nospēlēja neveiksmīgi – Kamešs izdarīja asu sitienu pa zemi, ko vārtsargs atsita sev priekšā, bet atlēkušo bumbu vārtos jau raidīja Miloševičs, gūstot savus ceturtos vārtus sezonā. Līdz ar to, pēc 4:0 uzvaras, Riga ir iekrājusi 13 punktus 5 spēlēs, kamēr Daugavpilij pirmais zaudējums un noslīdēšana par pozīciju uz leju.


Kristapa Blanka pēcspēles komentārs:

Pēc neizšķirta ar Mettu nedēļa bija grūta psiholoģiski. Vajadzēja izdarīt secinājumus. Kārtīgi strādājām visos virzienos, zinājām, ka pretinieki spēlēs no aizsardzības. Bijām tam gatavi. Mums ļoti labvēlīgi izvērtās tas, ka ļoti ātri guvām divus vārtus.

Andreja Kaļiņina pēcspēles komentārs:

Mums neizdevās spēles sākums. Iespējams bija liels uztraukums, iespējams trūkst šādu spēļu pieredzes, jo pirmssezonā nebijām ārzemju nometnēs. Gribējām, lai otrajā puslaikā vismaz ir entuziasms un vēlme, tādēļ arī veicām maiņas un ļāvām sevi pierādīt jaunajiem.
dati no flashscore.com

Kārtas nākamo spēļu dienu ievadīja vēl viens “mazais Rīgas derbijs”, kurā Metta savās mājās otro spēli pēc kārtas uzņēma Rīgas grandu, šoreiz FK RFS, pret kuru Metta bija iekrājusi 4 zaudējumu sēriju. Abas komandas čempionātu iesāka ne visai veiksmīgi, taču pirms savstarpējās spēles bija uz neliela emocionāla pacēluma bija Metta, kurai iepriekšējā spēlē varonīgs punkts pret Riga FC, kas bija kluba pirmais punkts šosezon, savukārt RFS abas savas sezonas uzvaras izcīnījuši tieši pēdējā divās spēlēs.


Pirmā spēles patiesi bīstamā vārtu gūšanas iespēja radās 16' minūtē pie Mettas vārtiem, kad pēc Micevska tālsitiena bumba nokļuva pie Zjuzina, kurš jau to raidīja tukšā vārtu stūrī, taču bumbu no vārtu līnijas izsita Korotkovs. Taču jau mirkli vēlāk otrā laukuma pusē Grīnbergs labajā malā lieliski apspēlēja Marešu, ielauzās soda laukumā un atdeva piespēli uz 16 metru atzīmes brīvajam Muritalam. Jaunais Nigērietis ar pirmo pieskārienu raidīja bumbu tālajā augšējā stūrī, gūstot jau savus piektos vārtus sezonā. Piecas minūtes vēlāk Šimkovičs izdarīja bīstamu centrējumu uz vārtsarga laukumu – tur neveiksmīgi nospēlēja gan Mettas aizsargs, gan vārtsargs, kas ļāva visai viegli ar galvu bumbu raidīt vārtos Vileleam, panākot izlīdzinājumu 1:1. Pēc nospēlētas pusstundas RFS tomēr izvirzījās vadībā – Micevskis veica piespēli pa gaisu soda laukumā, to neaizsniedza neviens no spēlētājiem, toties ielidoja pa tiešo Sorokina sargāto vārtu apakšējā stūrī. Pēc nospēlētām 45 minūtēm RFS vadībā ar 2:1.


Otrā puslaika ievadā RFS beidzot izmantoja savu trumpi – standartsituācijas. Pēc Savaļnieka izpildīta centrējuma pie bumbas Mettas soda laukumā pirmais otrajā stāvā tika augumā raženais Lipuščeks, dubultojot viesu komandas pārsvaru. 58' spēles minūtē līdz šim kuriozākos vārtus sezonā ielaida RFS. Birka veica centrējumu soda laukumā, taču to aizķēra Savaļnieka kāja. Šo bumbu devās savākt vārtsargs Čerņauskas, taču atsitoties pret zemi tā pēkšņi paātrinājās un mainīja virzienu, lēnām ieripojot vārtos. Mettai vairs tikai vienu vārtu deficīts. Spēles izskaņā, kad pieliktās 4 kompensācijas laika minūtes jau bija iztecējušas, mājinieki devās izpildīt pēdējo stūra sitienu. Un neticamā veidā tas bija veiksmīgs – Korotkovs izrāva punktu komandai, kā arī guva savus pirmos vārtus Virslīgā. Jāpiezīmē, ka šajā spēlē fantastiski aizsardzībā darbojās Uldriķis, kurš uzvarēja 90% divcīņu.


Viktora Moroza pēcspēles komentārs:

Sākums bija pēc plāna, bet otrajā puslaikā mums bija lielas problēmas malās. Nezinu, kas notika, bet mūsu malējie aizsargi netika galā ar pretspēlētājiem. Trīs ielaistie vārti tas ir diezgan negaidīti un nepatīkami. Atvainojos visiem mūsu līdzjutējiem, tā nevajadzēja būt. Izdarīsim secinājumus.

Andra Riherta pēcspēles komentārs:

Visi līdz galam ticējām, ka šajā spēlē varam izcīnīt punktus. Trīs vārtus gūt pret vienu no līderiem emocionāli daudz maksā. Gribu pateikt paldies komandai par atdevi un raksturu.

Dienas otrajā spēlē aizritēja šīs sezonas pirmais Kurzemes derbijs, kurš līdzjutēju trūkuma stadionā un komandu sliktā sezonas sākuma dēļ, neizraisīja tādu ažiotāžu kā to darīja kādreiz. Ventspils, kura savās mājās uzņēma Liepāju, tikai viens punkts aizvadītajās 5 spēlēs, un vēl jo traģiskāk – tikai vieni gūtie vārti. Liepājai trīs iepriekšējās spēlēs piedzīvoti zaudējumi, un vieta tabulā tuvāk beigām. Jāpiemin, ka pēc Ventspils zaudējuma pagājušajā kārtā Daugavpilij, komandas galvenā trenera posteni ir pametis Frunze, līdz ar to šajā spēlē komandu vadīja Lahmaja.


Spēles 25' minūtē liepājnieki tika pie super momenta, kad pretuzbrukumā pēc Karašauska un Ikaunieka sadarbības sitiena pozīcijā nonāca Karašausks, taču trāpīja pa vārtu stabu – atlēkušajai bumbai garām paskrēja Dodo, bet atkārtotu sitienu izdarīja Gordejčuks, taču Lazarevs vārtos bija pārāks. Pirmā puslaika kompensācijas laika izskaņā pie pēdējā momenta pirms pārtraukuma vēl tika Liepāja. Vispirms Ventspils aizsargs neveiksmīgi atmeta ar galvu bumbu pa sitienam Upkam, kurš pavisam brīvi pie soda laukuma ārējās atzīmes vairākas reizes pieskārās bumbai, lai to noliktu ērtā sitiena pozīcijā, un arī uzsitot trāpīja tuvējā apakšējā stūrī, ļaujot viesiem doties atpūtā ar minimālu 1:0 vadību.


Otrā puslaika ievadā kļūdu pie saviem vārtiem pieļāva Tkačuks, kas ļāva pie bumbas nonākt Karašauskam. Liepājnieks pats neizdarīja sitienu, bet piespēlēja vēl labākā pozīcijā esošajam Upkam, kurš no 11 metriem sita nedaudz garām vārtiem. Mirkli vēlāk pie Liepājas vārtiem interesantu saspēli ar galvām veica Neilands un Kurtišs, kas ļāva pa vārtiem spēcīgi sist Neilandam, taču Zviedris Liepājas vārtos bija pārāks. Septiņas minūtes līdz spēles beigām Liepāja aizskrēja visai iespaidīgā pretuzbrukumā – trijatā pret vienu Ventspils aizsargu. Ķigurs ar teicamu piespēli starp pretspēlētāja kājām vienatnē pret vārtsargu izvirzīja Karašausku, kurš sita spēcīgi, bet vien norībināja vārtu pārliktni. Līdz ar to Liepāja šīs sezonas pirmajā Kurzemes derbijā ir pārāka ar minimālu 1:0.


Dmitrija Mološa pēcspēles komentārs:

Labs mūsu komandas sniegums. Beidzot parādījām labu futbolu, izveidojām daudz momentus. Brīžiem spēlējām gudri, sapratām, ka tas ir derbijs. Ventspilī uzvarēt nekad nav viegli. Kāpēc vārtos šoreiz bija Krišjānis Zviedris? Nolēmām iedot viņam iespēju.

Nikolaja Lahmaja pēcspēles komentārs:

Paldies puišiem, ka viņi bija profesionāli. Gatavojās, spēlēja. Man ar viņiem strādāt bija patīkami. Esmu apmierināts arī ar pašu spēli, tikai rezultāts šoreiz neapmierina.

Virslīgas piektās spēļu kārtas noslēdzošajā spēlē Valmiera uzņēma Jūrmalas Spartaku. Abas komandas pirms mača atradās diametrāli pretējās tabulas pusēs – Valmiera ar desmit punktiem dalīja 1.-3. vietu, kamēr Spartaks ar vienu izcīnītu uzvaru otrajā kārtā ieņem 6. pozīciju.


Spēles 20' minūtē lielisku vārtu guvumu savai komandai izkārtoja Krollis, kurš vispirms kreisajā malā izcīnīja bumbu pret Soloveičiku, pēc kā nogādāja bumbu pretī vārtiem pie Silagadzes, bet pats rāvās soda laukumā, kur arī saņēma bumbu un to tālāk pāradresēja Gejam, kurš vispirms parādīja, ka sitīs, tomēr piespēlēja tālāk Sovam. Sovs ar pirmo pieskārienu raidīja bumbu labajā apakšējā stūrī. Aptuveni 12 minūtes vēlāk Vidzemes klubs tika arī pie otrajiem vārtiem. Silagadze kreisajā malā lieliski tika galā ar aizsargu un piespēlēja soda laukumā Krollim, kur tas bija atstāts pilnīgi viens. Valmieras kapteinis ar savu bīstamāko ieroci – kreiso kāju – sita nekļūdīgi apakšējā stūrī. 40' minūtē Spartaks aizskrēja vienā no saviem retajiem uzbrukumiem. Kerbašs labajā malā tika ārā no pretinieku spiediena un piespēlēja centrā vienam pašam atstātajam Abdullahi, kurš no aptuveni 30 metriem ar pirmo pieskārienu sita, taču nedaudz garām augšējam stūrim. Pirmās 45 minūtes noslēdzās ar Valmieras 2:0 pārsvaru.


Otrā puslaika pašā ievadā Valmiera vēlreiz nodemonstrēja teicamu mājasdarbu standartsituācijas izpildīšanā. Vispirms Želisko paripināja bumbu Silagadzem, kurš to delikāti pārcēla pāri sieniņai soda laukumā, kur pie tās tika Falls, taču sita pāri. Pēc 15 minūtēm atkal Kerbašs izrīkojās meistarīgi labajā malā ar Valmieras pretspēlētājiem – vispirms apspēlējot Silagadzi, bet pēc tam izdarot sitienu ar ļoti interesantu trajektoriju, trāpīja pa pārliktni. Spēlē tomēr rezultāts nemainījās, un Valmiera izcīna 13. punktu sezonā, panākot līdervienību Riga FC, kamēr Spartakam trešais zaudējums pēc kārtas.


Mareka Zuba pēcspēles komentārs:

Divi ļoti atšķirīgi puslaiki. Pirmajā Valmiera dominēja, taču mēs to arī sagaidījām. Ko negaidījām, ir divi vārtu guvumi viens pēc otra. Tikai mača otrajā daļā sākām rādīt kaut ko no tā, ko vēlamies rādīt. Diemžēl vārtus gūt šodien neizdevās.

Tamaza Pertijas pēcspēles komentārs:

5-6 Spartaka futbolisti noteikti iederētos arī mūsu komandā. Viņiem ir labi nokomplektēta komanda, kurai pietrūkst laika. Tā ir jauna komanda, kurai vajag iespēlēties. Pirmajā puslaikā guvām divus vārtus, bet otrajā vairāk spēlējām uz rezultātu. Atteicāmies no mūsu ierastā futbola, lai saglabātu svaigumu un nosargātu uzvaru.

Jāpiemin, ka Virslīga šogad vairs ar neko nespēs pārsteigt, jo ar nākamo kārtu čempionātam pievienosies pirms tam izslēgtā Noah Jurmala komanda. Šādu lēmumu pieņēmusi Sporta Arbitrāžas Tiesa (CAS) uz lietas izskatīšanas laiku LFF komandai ir jāpiešķir provizoriska LFF-A licence. Līdz ar to ir gaidāmas lielas izmaiņas kalendārā.

bottom of page