top of page

Metta pārtrauc 11 zaudējumu sēriju, izcīnot šokējošu punktu pret Riga FC


FK Metta līdzjutēji svin pirmo punktu šajā sezonā. Foto - Eduards Grencmanis

Lai arī Optibet Virslīgas 4. kārtas spēles nebija tik ierasti rezultatīvas, kādas bija čempionāta ievadā, par garlaicīgu un neintriģējošu kārtu šo noteikti nevar saukt – gan Daugavpils turpina savu sensacionālo sezonas sākumu bez zaudējumiem, gan Metta šokē Latvijas futbola sabiedrību, gan Ventspilī līdz ar katastrofālo sezonas sākumu norit lielas pārmaiņas tās vadībā.


Kārta iesākās ar iespējams nedēļas nogales centrālo spēli – FK Liepāja savā mājās stadiona “Daugava” rezerves laukumā uzņēma Valmiera FC. Pirms šīs spēles kurzemnieki aizvadīja 3 spēles pret galvaspilsētas komandām, un tajās spēja izcīnīt tikai vienu uzvaru pret Mettu pirmajā kārtā. Lai arī Valmierai sezonas ievads nav tas pats pārliecinošākais, tomēr komanda ir spējusi izcīnīt 10 punktus no maksimāli iespējamajiem 12.


Pirmais patiesi bīstamais moments spēlē radās pēc nospēlētām 23 minūtēm, kad Liepāja pie sava soda laukuma pārkāpa noteikumus, kas deva iespēju Valmierai izpildīt ļoti bīstamu soda sitienu. Standartsituācijas izpildei bija sanākuši veseli trīs spēlētāji, taču sitiena izdarītājs bija Silagadze, kurš sita gar spēlētāju mūri tuvējā stūrī, taču nedaudz garām – bumba trāpīja pa vārtu tīkla ārpusi. Piecas minūtes vēlāk nepārdomātu darbību veica Ķigurs, kurš cenšoties izglābt bumbu, no izlidošanas autā pie centra līnijas, atspēlēja atpakaļ aizsardzības līnijai, taču ļoti neprecīzi. Tādēļ pie bumbas tika Sovs, kurš nonāca vienatnē pret Liepājas vārtsargu Ribku, tomēr šoreiz vārtu vīrs bija pārāks. Drīz pēc tam vidzemnieki sāka vairāku minūšu ofensīvu, kuras laikā izpildīja 2 stūra sitienus pēc kārtas, un otrais izrādījās rezultatīvs. Dava pretinieku soda laukumā izleca visaugstāk un ar galvu raidīja bumbu vārtos 0-1. Tomēr tas vēl nebija viss šajā puslaikā – piecas minūtes līdz pirmās spēles daļas beigām tas pats aizsargs Dava no varoņa kļuva par antivaroni. Nenovērtējot situāciju viņš atspēlēja bumbu atpakaļ savas komandas Vārtsargam Matrevicam, taču krietni par vāju. Šo bumbu savāca Karašausks un bez problēmām pārspēja vārtsargu, kurš jau bija pazaudējis vārtu atrašanās vietu sev aiz muguras, pirmajam puslaikam noslēdzoties ar neizšķirtu 1:1.


Otrais puslaiks iesākās bez pārmaiņām – Valmierai esot pārākai visos spēles elementos, un tas visai drīz arī atnesa augļus. Desmit minūtes pēc puslaika sākuma bumba uz 16 metru atzīmes nonāca pie Silagadzes, kurš to nogādāja tālāk Sovam. Lai arī sitiens īsti nesanāca, rikošeta dēļ bumba tomēr atrada ceļu vārtos. Spēles noslēdzošajā daļā liepājniekiem tomēr izdevās pārņemt bumbas kontroli savā pusē, un pat izdarīt nelielu spiedienu pēc kā Keita centās izdarīt sitienu šķērītē, taču īsti netrāpīja pa bumbu. Līdz ar to Valmierai uzvara ar 2:1 un desmit punkti tabulā. Kamēr Liepājai jau trešā neveiksme pēc kārtas, kas to noved jau kārtējā krīzītē. Interesanti, ka Liepājai vārtu guvums bija vispār vienīgais sitiens vārtu rāmī visas spēles laikā, turpretī Valmierai šis rādītājs par 6 lielāks.


Tamaza Pertijas pēcspēles komentārs:

Ja neskaitīsim mūsu rupjo kļūdu, kad pretiniekiem uzdāvinājām vārtus, izskatījāmies ļoti solīdi. Kopumā esmu apmierināts, taču spēles beigām varēja būt mierīgākas, ja mēs būtu izmantojuši savas iespējas. Pretinieki šodien praktiski neko neizveidoja, atgādiniet man, ko viņi izveidoja?

Dmitrija Mološa pēcspēles komentārs:

Pretinieks bija labāks, kaut kur vairāk gribēja, ātrāk reaģēja. Mentalitāte ir viena no mūsu lielākajām problēmām, tā bija arī pagājušajā sezonā. Recepte ir viena - strādāt, strādāt, strādāt.

Otrajā dienas spēlē starmešu gaismā, Hanzas vidusskolas stadionā norisinājās “mazais Rīgas derbijs”, kur pēdējā vietā esošā FK Metta uzņēma esošos līderus Riga FC. Lai arī bukmeikeri Rigas uzvarai deva 92% varbūtību, ne spēles gaita, ne rezultāts ne tuvu par šo neliecināja. Jāpiemin, ka turklāt šajā spēlē vārtos savu debiju Virslīgā piedzīvoja Alvis Sorokins.


Spēles ievadā Metta bija ļoti tuvu vārtu guvumam, kad pēc teicamas stūra sitiena izpildes pie bumbas vārtu priekšā tika Čudars, taču sitienu izdarīt bija sarežģīti, jo pussargs atradās ar muguru pret vārtiem – līdz ar to bumba lidoja pāri vārtiem. Puslaika beigās pirmo reizi pa īstam spēlē nācās iesaistīties Sorokinam, kurš tvēra Babajana tālsitienu, kurš, lai arī bija ļoti precīzs, nebija pārāk spēcīgs. Nākamajā uzbrukumā Metta atbildēja ar izcilu vārtu gūšanas iespēju – kārtējo reizi Grīnbergs izdarīja lielisku centrējumu, un pie tālā staba viens pats tika atstāts Novikovs. Malējais aizsargs sita spēcīgi uzreiz no gaisa, taču vietā bija Brkičs sitienu atvairot. Līdz ar to puslaiks noslēdzās bez gūtiem vārtiem – šī bija pirmā spēle sezonā, kad Riga puslaikā tika atstāta sausā.


Otrā puslaika sākumā Metta arī nedomāja nosēsties aizsardzībā. Pēc augsta Birkas centrējuma bumbu otrajā stāvā izcīnīja Korotkovs, kurš nometa bumbu Uldriķim – neskatoties uz ciešo pretspēli viņam izdevās izdarīt sitienu, kas vien nedaudz lidoja garām vārtu augšējam stūrim. Pēc tam Riga devās uzbrukumos ar vēl lielāku spēku, un 60' minūtē pēc lieliska Babajana reida kreisajā malā, kuram sekoja piespēle soda laukumā, Veloso tika pie bumbas vien dažus metrus no vārtiem, taču nespēja to apstrādāt, līdz ar to neizdarot sitienu. Desmit minūtes līdz spēles beigām Kamešs ielauzās soda laukumā, izdarot piespēli gar vārtiem. Bumba trāpīja pa Birkas kāju un lēnām aizripoja gar vārtu stabu. Nākamajā uzbrukumā Metta viltīgi izspēlēja sānu autu, pēc kura bumba nonāca pie Ozoliņa. Pussargs izdarīja tālu piespēli pretinieku aizsargiem aiz muguras, kur to savāca Muritala – nigēriešu uzbrucējs apspēlēja Čarnomordiju un ieripināja bumbu tālajā stūrī, gūstot savus ceturtos vārtus četrās spēlēs un izvirzoties sensacionālā vadībā. Taču prieki Mettai bija īsi, jo jau nākamajā uzbrukumā Riga rezultātu izlīdzināja – pēc Janova izpildītā stūra sitiena Korotkovs raidīja bumbu savos vārtos. Atlikušajā spēles laikā Riga izdarīja milzīgu ofensīvu uz Mettas vārtiem, izdarot 5 sitienus pa vārtiem desmit minūšu laikā, taču tā arī nespējot vairs gūt vārtus. Tādējādi Metta pārtrauc savu 11 zaudējumu sēriju Virslīgā kā arī pēc 4 gadu pārtraukuma atkal spēj atņemt punktus Rigai. Pēc spēles Mettas aktīvie atbalstītāji svinot šo panākumu parādīja pamatīgu pirotehnikas šovu. Jāpiezīmē, ka bezuzvaru sērija Mettas komandai joprojām rit, kas ir jau 17 spēles.


Andra Riherta pēcspēles komentārs:

Paldies puišiem par pozitīvo adrenalīnu. Aizmigt pavisam noteikti nevarēs. Uzskatu, ka pelnīts neizšķirts. Paši guvām abus vārtus - gan tajos vārtos, gan tajos.

Kristapa Blanka pēcspēles komentārs:

Jāapsveic Metta. Pirmais puslaiks bija ļoti akadēmisks. Spēle flangos neizdevās, pirmais uzsitiens uz vārtiem bija vien 41' minūtē. Pēc tam, kad ielaidām, sākām spēlēt tā, kā bija jāspēlē visu spēli. Spiedām, bet nenospiedām.

Svētdien 4. kārtas spēles ievadīja duelis Ventspilī, kur vietējais klubs uzņēma neticami labi iesākušo Daugavpils komandu. Pirms šīs kārtas abas komandas atradās diametrāli pretējās tabulas pusēs – Latgales klubs iekārtojies otrajā vietā, kamēr Ventspilij tikai viens punkts un priekšpēdējā vieta.


Spēles pašā sākumā Ventspils nopelnīja ļoti bīstamu soda sitienu pie Daugavpils vārtiem, to devās izpildīt ukraiņu leģionārs Tkačuks. Sitiens izdevās ļoti labs – bumba tika apvesta ap spēlētāju mūri, un vien minimāli aizspurdza gar tuvo vārtu stabu. Pēc aizvadītām 20 minūtēm pirmā bīstamā iespēja parādījās arī pie Kurzemes komandas vārtiem. Kokins meistarīgi aplaupīja Ventspils aizsargu, panāca bumbu pie pašas gala līnijas un izlēma nevis piespēlēt uz vārtu priekšu, bet gan pārsteigt Lazarevu, sitot pašam tuvējā stūrī, taču raidījums bija neveiksmīgs. 30' minūtē reizē ļoti skaistus un kuriozus vārtus guva Virslīgas veterāns Afanasjevs, kurš bumbu vārtos raidīja no stūra sitiena atzīmes. Kā viņš pats atzinās, uzreiz pa vārtiem viņš sist nebija plānojis. Šie viņam bija 57. vārti Virslīgā. Puslaika izskaņā Orols glāba daugavpiliešus, kad izmisīgā lēcienā ar pirkstu galiem atvairīja Bogdaškina ar galvu sisto bumbu. Pirmais puslaiks noslēdzās ar minimālu Daugavpils pārsvaru.


Otrā puslaika ievadā Ventspilj pārsvars bumbas kontrolē tikai pieauga, taču īsti līdz labām sitienu pozīcijām tai neizdevās nokļūt – vienīgi Tkačuks ik pa laikam pārbaudīja veiksmi tālsitienos. Vislabākā iespēja Kurzemes klubam gan bija pašā spēles izskaņā, kad bumba tika pa zemi nogādāta soda laukumā, tur to uz 11 metru atzīmes savāca Neilands, noguldīja pretinieku un izdarīja sitienu, taču Orols atvairīja sitienu špagatā ar kāju. Uzreiz pēc tam Daugavpils aizskrēja pretuzbrukumā, Izraels soda laukumā bumbu piespēlēja Ķiršam, kurš apgriezienā sita neveiksmīgi, par to pārdzīvoja Nortijs, jo bija pilnīgi brīvs vārtu priekšā. Tā arī spēle noslēdzās – ar minimālu 0:1 uzvaru Daugavpilij, kamēr Ventspils pirmo reizi savā vēsturē noslīd uz pēdējo vietu turnīra tabulā. Līdz ar to Ventspils galvenais treneris paziņoja par amata atstāšanu, tāpat kluba prezidents Adlans Šishanovs pavēstīja, ka ir pārdevis kluba akcijas, un nepildīs vairs savus pienākumus, tādēļ komandai tuvākās nedēļas varētu būt ļoti sarežģītas.


Andreja Kaļiņina pēcspēles komentārs:

Liela uzvara pār klubu ar lielu vārdu. Prieks, ka puiši grūtos brīžos, kad pretinieku spiediens palielinājās, turpināja cīnīties un parādīja raksturu. Šodien esam ļoti laimīgi.

Viorela Frunzes pēcspēles komentārs:

Spēles ziņā manuprāt nebijām pelnījuši zaudējumu. Laukumā mums nav līderu. Ventspils klubam nav tiesību zaudēt šādas spēles un atrasties situācijā, kurā esam nonākuši. Esmu treneris, uzņemos atbildību. Šī bija mana pēdējā spēle galvenā Ventspils trenera amatā. Klubam nepieciešamas pārmaiņas.

Otrā dienas spēle norisinājās Tukuma mākslīgā laukuma stadionā, kur nominālie mājinieki Jūrmalas Spartaks uzņēma RFS. Kā jau iepriekš minējām Jūrmalā šobrīd nav iespējams aizvadīt spēles neatbilstošas stadionu gatavības dēļ. Abas komandas pirms šīs spēles atradās blakus turnīra tabulā – Spartakam izcīnīta viena uzvara, RFS tik pat, taču pieplusots vēl viens punkts par neizšķirtu.

Jau spēles 3' minūtē RFS pirmo reizi apdraudēja pretinieku vārtus, kad soda laukumā ielauzās Lemajičs, kurš izdarīja sitienu, taču tas bija visai vājš, lai pārspētu Ņerugalu Spartaka vārtos. 20 minūtes vēlāk atkal RFS uzbrukuma līderis Lemajičs varēja izcelties, šoreiz pēc centrējuma sita ar galvu, taču bumba vien norībināja vārtu pārliktni. Puslaika noslēdzošajā daļā Spartaks tika pie soda sitiena izpildes netālu no soda laukuma, taču raidītais sitiens bija visai viegls guvums vārtsargam Čerņauskam. Puslaiks noslēdzās ar 0:0.


Pēc trīs aizvadītajām minūtēm otrajā puslaikā, RFS beidzot izdevās atklāt rezultātu – teicamu centrējumu no standartsituācijas patālu no vārtiem izpildīja Savaļnieks, pie bumbas pirmais tika Soloveičiks, kurš neveiksmīgi iesita bumbu pats savos vārtos. Savu teicamo iespēju sagaidīja arī Spartaks – Fraideja un Ogunī lieliskās sadarbības rezultātā Apdullahi parādījās iespēja sist pa vārtiem no aptuveni 17 metriem, to viņš izdarīja teicami, jo bumba lidoja zem vārtu pārliktņa, taču atkal lielisks bija lietuvietis vārtos. Pēdējās sekundēs Ogunī veica fantastisku individuālo reidu – no centra apļa tika līdz soda laukumam, tajā ielauzās un vēl paguva uzsist pa vārtiem, taču bumba trāpīja pa vārtu stabu. RFS izdevās noturēt minimālu panākumu ar 0:1. Tāpat arī pārtrūka Jūrmalas komandas 32 spēļu ilgā sērija ar vismaz vieniem gūtiem vārtiem. Interesanti, ka šajā kārtā mājinieku komandas spēja izcīnīt vien 1 punktu no 12 iespējamajiem.


Viktora Moroza pēcspēles komentārs:

Kādas 70-75 minūtes labi kontrolējām spēli, taču neiesitām vairāk un spēles noslēgums bija nervozs. Nav iespējams vienmēr spēlēt perfekti. Ja komanda nerāda spilgtu futbolu, bet var paņemt trīs punktus, ir jāmāk to darīt. Mēs gribējām noturēt pārsvaru, bet negribējām spēlēt tik dziļi. Neesmu apmierināts ar spēli pēdējās minūtēs.

Mareka Zuba pēcspēles komentārs:

Ja fani būtu varējuši vērot šo spēli klātienē, viņiem tā būtu patikusi. Man patika tas, kā komanda gāja uz priekšu un mēģināja panākt neizšķirtu. Žēl, ka tik muļķīgi bumbu raidījām savos vārtos, taču kopumā šī spēle parādīja, ka esam uz pareizā ceļa. Spējām atgūties pēc 1:6 viesos ar Riga FC.

Nākamajā kārtā veiksmīgi iesākušo BFC Daugavpils gaida smags pārbaudījums Rīgā, jo pretī stāsies čempionvienība Riga FC, savukārt Mettu gaida tikšanās ar vēl vienu Rīgas komandu - RFS, Valmiera uzņems Jūrmalas Spartaku, savukārt kārtas centrālajā mačā Ventspilī tiks aizvadīts šīs sezonas pirmais Kurzemes derbijs.

bottom of page