top of page

Noah jaunieguvumi un bažas par dalību - pēdējie klubu pastiprinājumi pirms Virslīgas sākuma

Nedēļu pirms Latvijas Virslīgas sākuma daudzas komandas jau ir noslēgušas savu sastāva komplektāciju, dažas joprojām ir ļoti klusas, un tad ir līgas jaunpienācēji Noah Jurmala, kas pēdējo 2 nedēļu laikā noslēgusi sadarbību ar 12 (!!!) jauniem futbolistiem, kaut gan īsti šobrīd ir liela neskaidrība ap šī kluba dalību Virslīgā.


Vairāki no jaunajiem Noah ieguvumiem ir Latvijas futbola līdzjutējiem ļoti zināmi futbolisti, kuri vēl nesen bija Virslīgas Top klubu īpašumā. Viens no skaļākajiem papildinājumiem jūrmalnieku rindās noteikti ir Aleksejs Grjaznovs, kurš pievienojies no tikko izjukušās FK Jelgava komandas. Lai gan aizpērn Grjaznovs bija viens no līderiem Valmiera FC komandā, kas kaldināja pirmo ceļazīmi pilsētas vēsturē uz Eirokausiem un debiju sev Latvijas nacionālajā izlasē uzvarā pār Austriju, pērn konflikta dēļ ar kluba vadību nospēlēja tikai vienu spēli. Sezonas vidū pievienojās Jelgavai, taču arī tur tikai 6 spēles Virslīgā, toties tas netraucēja 2 reizes būt rezultatīvam tieši pret Valmieras klubu. Šī būs lieliska iespēja savu karjeru restartēt vēlreiz.


Vēl viens papildinājums laukuma vidusdaļā jūrmalniekiem ir Danills Ulimbaševs, kurš pagājušajā sezonā bija stabila FK Ventspils pamatsastāva vērtība. Kopumā piedaloties 5 vārtu guvumos 20 spēlēs, Danills bija viens no rezultatīvākajiem komandā. Interesanti, ka Noah būs jau viņa 8. klubs Virslīgā vienpadsmit sezonās, kopš līgā 2012. gada sezonā debitēja citā Jūrmalas klubā – Spartaks.


Visai negaidīts Latvijas futbolista papildinājums Noah komandai atnāca no FK Metta komandas. Tās ilggadējais līderis, 23 gadus vecais labās malas aizsargs Rendijs Šibass, kurš paguva debitēt Virslīgā Mettas sastāvā Virslīgā jau pirms 6 gadiem, sakrājot 120 spēles līgā, padarot viņu par vienu no pieredzējušākajiem spēlētājiem jaunajā komandā. Ņemot vērā Mettas vidējo vecumu, kas ik sezonu samazinās (pērn tas bija 19,8 – viszemākais starp visas Eiropas augstāko līgu komandām), Šibass šajā aspektā sāka “krist ārā no sastāva”.


Ļoti sīva konkurence Noah komandā būs uzbrukuma līnijā, tajā komanda ir ieguvusi vēl divus papildinājumus - viens no tiem ir Ņikita Kovaļonoks. Lai arī pēdējās 2 sezonas viņam bijusi neliela lejupslīde karjerā. 2019. gadā pārstāvēja FK Metta komandu, taču nespēja nostiprināties sākumsastāvā, tādēļ sezonas vidū tika izīrēts 1. Līgas komandai Dinamo Rīga, un sezonu vēlāk, ļoti daudziem par pārsteigumu, pārgāja uz Polijas pēc spēka 2. Līgas komandu Stomil Olsztyn. Diemžēl tur gada laikā vien 6 aizvadītas spēles, un nevienas rezultatīvas darbības, kas priekš centra uzbrucēja ir vairāk nekā pieticīgi.


Latvijas futbola pārzinātājiem noteikti būs zināms otrais Noah Jurmala jaunieguvums uzbrukumā – Maksims Marusičs, kurš Latvijā ieradās pirms 3 sezonām, un ļoti skaļi par sevi lika runāt. RFS sastāvā šis ukraiņu smailes spēlētājs paguva gūt veselus 14 vārtus, un rezultatīvāko spēlētāju sarakstā par vieniem vārtiem piekāpās tikai Darko Lemajičam, kurš tolaik vēl pārstāvēja Riga FC. Sezonu vēlāk Marusičs zaudēja vietu sastāvā un tika vairs tikai reizi laukumā RFS sastāvā Virslīgā, līdz ar to tika izīrēts FK Jelgava komandai. Tur paguva piedalīties 8 spēles, un atkal izcēlās ar teicamu rezultativitāti – četri gūti vārti un rezultatīva piespēle. Pērn Maksims Latviju pameta un devās uz Kazahstānas komandu Kaspiy Aktau, taču šogad atkal plāno atgriezties Latvijas laukumos.


Jāpiemin gan, ka pēdējās dienās ir izskanējušas bažas par komandas spēju piedalīties čempionātā šogad. Kā ziņo krievu mediji, tad galvenais treneris Bulatovs jau ir pametis komandu, kā arī izskanējusi neoficiāla informācija, ka arī leģionāri ir pametuši komandu. Jaunajiem investoriem neesot izdevies atrast kopēju valodu ar līdzšinējo komandas īpašnieku Jakubovski, līdz ar to tie sadarbību iespējams var neturpināt. Tāpat par galveno treneri iecelts Artems Gorlovs, kurš pērn vadīja komandu 1. Līgā, bet vēl iepriekš bēdīgi slaveno Palanga komandu, kura tika izslēgta no Lietuvas A Līgas čempionāta par aizdomām spēļu rezultāta pretlikumīgā ietekmēšanā.


Riga FC Februāra otrajā pusē noslēgusi sadarbību ar vēl diviem priekšējās līnijas spēlētājiem – viens no tiem ir 25 gadus vecais Edgars Babajans. Babajans ir dānis ar armēņu izcelsmi, kurš dzimis Berlīnē, visu savu dzīvi spēlējis Dānijā, bet paguvis 11 spēlēs pārstāvēt Armēnijas nacionālo izlasi. Lielāko daļu karjeras pavadījis Dānijas Superlīgā, kas ir augstākā līga valstī, pārstāvot Hobro IK un Randers FC klubus.


Valmiera FC tikmēr ir piesaistījusi vēl vienu ļoti laba līmeņa vārtsargu. Diviem krievu vārtsargiem Eleferenko un Popovam konkurenci sastādīs perspektīvais Reinis Reinholds, kurš iepriekšējos 5 gadus pavadījis Itālijas klubos, slīpējot savas iemaņas. Interesanti, ka Valmierā Reinholdam var sanākt sava veida debija virslīgā, jo viņam Latvijas augstākajā līgā tikai viena aizvadīta spēle, kas bija FK Ventspils sastāvā tālajā 2014. gadā.


Daugavpilī atkal atgriezies atpakaļ tās bijušais audzēknis Kaspars Kokins, kurš pērn pārstāvēja zili-dzeltenos no Ventspils. Debiju Latvijas Virslīgā piedzīvojis būdams vien 16 gadu vecumā, pēc tam ātri devās spodrināt savas futbola prasmes Itālijā, kur U17 A Sērijā aizvadīja 20 spēles Novara jauniešu komandā. Gadu vēlāk atgriezās Latvijā, un kopš tās sezonas karjeru ir pavadījis tikai Latvijā, līdz šim līgā aizvadot apaļas 50 spēles.


Savukārt FK Metta paziņojusi par savu ceturto jaunieguvumu šajā starpsezonā – tas ir pirmais leģionārs ar kuru izdevās panākt vienošanos šogad, 18 gadus veco japāni Ikuto Gomi. Lai arī nomināli viņš ir smailes uzbrucējs, līdzšinējās Mettas pārbaudes spēlēs Gomi spēlēja kreisā spārna pozīcijā. Ņemot vērā, ka starpsezonā komandu ir pametuši divi pieredzējušākie Mettas futbolisti Gulbis un Šibass, tad šogad komandas vidējais vecums var būt vēl zemāks par pērnās sezonas vidēji 19,8 gadiem.

*Dati ņemti no Transfermarkt.com


Februārī četri vietējie futbolisti ir pametuši Virslīgu, lai dotos leģionāru gaitās. Šoreiz pievienošanās notikusi vien 2 valstu klubiem – Somijas un Lietuvas.


Kā jau iepriekš tika ziņots, FK Metta komandu pameta tās pagājušās sezonas kapteinis Krists Gulbis, kurš bija stabils pamatsastāva aizsargs komandā kopš 2017. gada. Gulbis pievienojies Somijas pēc spēka 2. līgas klubam FF Jaro, kurai sezona sāksies vien 18. aprīlī, taču Kristam izdevies tikt pie 45 minūtēm spēles laika Somijas kausā pret VPS, kur tika piedzīvots zaudējums ar 1:3.


Otrs futbolists, kurš devies uz Somiju ir Jānis Ikaunieks, kurš pievienojies seškārtējiem Somijas čempioniem KuPS. Sezona Somijas augstākajā līgā sāksies 10. aprīlī, kad Ikaunieka pārstāvētā komanda uzņems FC Inter komandu. Pēdējās 3 sezonās šī būs jau futbolista 4. komanda, kas norāda uz to, ka vēlme sevi parādīt ārzemēs ir milzīga, taču īsti nav izdevies nekur nostiprināties.


Savukārt uz Lietuvas augstāko līgo pārcēlušies 2 ex-liepājnieki. Vispirms tika ziņots par Jāņa Krautmaņa pievienošanos Lietuvas klubam Nevežis – tā ir Krautmaņa pirmā pieredze ārzemēs. Lai arī Jānim debitēt Virslīgā izdevās salīdzinoši vēlu 2018. gadā – vien 21 gada vecumā, pēc tā viņš kļuva par svarīgu figūru turpmākās 2 sezonas spēlējot gan Valmiera FC, gam Tukums 2000 komandās, aizvadot attiecīgi 15 un 17 spēles.


Otrs jaunais leģionārs Lietuvā ir 19 gadīgais Roberts Zelmanis, kurš no FK Liepāja kluba pievienojies DFK Dainava vienībai. Lai arī Dainavas klubs pērn Lietuvas pēc spēka 2. Līgā ierindojās vien 6. vietā, šogad klubs saņēma uzaicinājumu no Lietuvas futbola federācijas piedalīties A Līgā. Zelmanis Virslīgā debitēja vien pērn, aizvadot 12 spēles pārsvarā visas sezonas 1. pusē, gan komandas galvenais treneris Dmitrijs Mološs bija izveidojis gados ļoti jaunu sastāvu, kas rezultātu nenesa, tādēļ sastāvs tika ļoti pastiprināts, un līdz ar to sezonas otrajā daļā vairs pie spēlēšanas tika ārkārtīgi maz. Interesanti, ka abi futbolisti tikko tikās Lietuvas A Līgas 1. kārtas spēlē, abi izgāja sākumsastāvā, aizvadot visas 90 minūtes, taču spēcīgāka izrādījās Krautmaņa pārstāvētā Nevežis vienība ar 2:0, turklāt latvietim izdevās arī gūt vārtus. Jāatzīmē, ka Dainavas klubam ir vieni no fanātiskākajiem aktīvajiem faniem jeb Ultrām visā Lietuvā – šī līdzjutēju grupa ir pazīstama ar nosaukumu “Dzūku Tankai”.


bottom of page