top of page

Virslīgas klubi turpina pastiprināties - Virslīgas pāreju apskats

Janvāra otrajā pusē daļa komandu ir devušās uz treņinnometnēm ārzemēs, kas arī izskaidro aktivitātes samazināšanos pāreju tirgū – komandām jau sāk parādīties aprises ar tiem spēlētājiem, kas veidos šosezon komandas kodolu.


Beidzot pirmās aktivitātes ir parādījusi līdz šim nezināmā, nostāstiem un noslēpumiem apvītā jaunā Virslīgas komanda Noah Jūrmala, kas aizvadījusi pirmo pārbaudes spēli, un arī pastiprinājusies ar vairākiem kvalitatīviem spēlētājiem. Vispirms Noah piesaistīja 24 gadus veco japāni Taisei Marukavu, kurš visu savu līdzšinējo profesionāļa karjeru aizvadījis Maltā, tai skaitā arī Maltas vecākajā klubā Senglea Athletic, kuram ir 77 gadus sena vēsture. Tāpat klubam pievienojušies divi spēlētāji ar Latvijas pasi. Viens no tiem ir savulaik par ļoti perspektīvo uzskatītais Anastasijs Mordatenko, kuram diemžēl aizvadītā sezona bija visai neveiksmīga – aizvadot tikai 1 spēli Virslīgā RFS sastāvā, sadarbība tika pārtraukta un sezona jau pabeigta vien 1.līgā Dinamo Rīga sastāvā. Otrs latvietis ir vārtsargs Vladislavs Kurakins, kurš pērn bija pirmais numurs FK Jelgava vārtos, aizvadot 20 spēles Zemgales kluba sastāvā. Tā kā FK Jelgava klubu piemeklējušas smagas finansiālas problēmas, klubs aizvadītā gada izskaņā atvadījās praktiski no visiem saviem 1. komandas spēlētājiem, līdz ar to sagaidāms, ka vairāki jelgavnieki vēl pievienosies citiem Virslīgas klubiem. Tiek ziņots, ka Jūrmalas Noah plāno februārī doties uz treniņnometni Turcijā.


Valmiera FC šobrīd jau atrodas Turcijā, kur aizvada sagatavošanos Virslīgai. Tās sastāvam pievienojušies vairāki gados jauni futbolisti. Noteikti skaļākais jaunieguvums ir Raimonds Krollis, kurš pievienojās no FK Metta. Pērn Krollis Virslīgā bija ne tikai spilgtākais latviešu jaunais spēlētājs, bet arī vispār rezultatīvākais futbolists ar Latvijas pasi, turklāt paguvis arī debitēt nacionālajā izlasē un jau atzīmējies ar vārtu guvumu. Lai arī decembrī mēļoja, ka par Krolli nopietnu interesi izrādījušas vairākas Itālijas B Sērijas komandas, viņš palika Latvijā. Neoficiāli avoti ziņo, ka Valmieras klubs Mettai ir samaksājis Latvijas vēsturē lielāko pārejas maksu, kas varētu būt vairāki simti tūkstoši eiro. Tāpat uz Vidzemes klubu pārcēlies vēl viens bijušais Mettietis – Jēkabs Lagūns pērn pārcēlās uz RFS, kurš jau tālāk spēlētāju izīrēs šogad Valmierai.


Visai skaļa pāreja notikusi uz FK Liepāja, kur atpakaļ no Čehijas atgriezies Dāvis Ikaunieks. Pēdējo reizi Liepājā Dāvis Virslīgas sezonu aizvadīja 2016. gadā, pēc kuras bija 5 dažādi Čehijas klubi, kuros diemžēl tā īsti neizdevās nostiprināties. Komandai pievienojies vēl viens ļoti pieredzējis baltkrievs – Oļegs Veretilo no Brestas Dinamo. Šis malējais aizsargs savas karjeras laikā aizvadījis vairāk nekā 300 spēles Baltkrievijas augstākajā līgā.


FK Metta paziņojusi par savu otro papildinājumu šajā pirmssezonā – “studentu” komandā pēc divu gadu prombūtnes atgriezies Dāvis Sandis Strods, kurš iepriekšējās divās sezonās pamanījies Tukuma sastāvā gan uzvarēt 1.līgā, gan izpelnīties komandas kapteiņa apsēju. Strods līdz šim ir strādājis par jauniešu komandu treneri Mettas futbola skolā, kas arī bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ tika pieņemts lēmums atgriezties komandā – lai vienkāršāk būtu darbu apvienot ar futbola spēlēšanu.

*Dati ņemti no Transfermarkt.com


Janvārī no Virslīgas uz ārzemēm devušies vairāki vietējie spēlētāji. Vislielāko ažiotāžu radīja malējā aizsarga Raivja Andra Jurkovska pievienošanās četrpadsmitkārtējiem Īrijas čempioniem Dundalk FC, pārejot no FK Liepāja, kur Raivis aizvadīja 4 sezonas, piedaloties 118 spēles. Kā minēja Īrijas kluba galvenais treneris, galvenie faktori, kādēļ tika noslēgts līgums ar Jurkovski, bija lieliskā fiziskā sagatavotība, teicamā spēle ar abām kājām, kas ļauj viņu izmantot abos aizsardzības flangos, kā arī pieredze nacionālajā valstsvienībā. Izlases sastāvā Raivis savācis 13 spēles. Tika baumots, ka Dundalk FC izrādīja interesi arī par Krišu Kārkliņu, taču pāreja nenotika, bet, kā jau mēs minējām iepriekšējā transfēru aprakstā, viņš pievienojās FK Liepāja, visticamāk ar domu aizstāt tieši Jurkovski.


Uzreiz divi spēlētāji pievienojušies Serbijas Superlīgas klubam FK Bačka. Tie bija aizvadītās sezonas FK Ventspils uzbrukuma līderis Kaspars Svārups un balsta pussargs Jevģēnijs Kazačoks, kurš lielāko daļu sezonas aizvadīja Jelgavā, taču pirms sezonas beigām ar viņu sadarbība tika pārtraukta. Sākot ar 2013. gadu Jevģēnijs piecus gadus pavadīja Jūrmalas FK Spartaks, kura rindās izcīnīja 2 čempiona kausus, pēc kura katru sezonu spēlējot citā Latvijas klubā, tā īsti nevienā komandā vairs neizdevās nostiprināties. Savukārt Svārupam pagājušajā sezonā Virslīgā Ventspils sastāvā 8 vārtu guvumi, kas vienu brīdi lika par viņu runāt pat izlases kontekstā, taču oficiālu uzaicinājumu no Daiņa Kazakeviča tā arī neizpelnījās. Jāpiemin, ka Bačka šobrīd atrodas Serbijas augstākās līgas pēdējā vietā un līdz 14. vietai, kas ļautu izvairīties no izkrišanas ir 10 punktu deficīts.


Kristaps Liepa pēc vairāku dienu pārbaudes treniņiem pievienojies Čehijas pēc spēka 2.līgas klubam FC MAS Taborsko, kurā galvenā trenera amatā strādā Sergejs Golubevs, kurš iepriekš strādāja FK Jelgava administrācijā. Pērn Liepa Valmieras sastāvā milzīgās konkurences dēļ aizvadīja 17 spēles, pārsvarā ejot laukumā uz maiņu. Šajā klubā pārbaudē bija arī FK Jelgava aizsargs Ivo Minkevičs, taču diemžēl viņam neizdevās izpelnīties pietiekamu interesi.


Divi Virslīgas klubi paziņojuši, ka noslēguši sadarbību ar diviem jauniem treneriem. BFC Daugavpils ziņo, ka par galveno treneri iecelts Andrejs Kaļiņins. Pēdējais klubs Kaļiņinam bija FK Liepāja, pie kura stūres tika pavadīts nedaudz vairāk kā pusgads – līdz 2020. gada jūnijam, kad sezonai nemaz vēl nesākoties, sadarbība nezināmu iemeslu dēļ tika pārtraukta.


Savukārt Jūrmalas Spartaka vadībā atgriezies polis Mareks Zubs, kurš Jūrmalas klubu vadīja jau 2017. gadā, kad lieliski iesāka sezonu, ieliekot pamatus kluba uzvarai Virslīgā, Zubs gan Spartaku pameta jau sezonas vidū, kad saņēma labāku piedāvājumu no Soļigorskas Šahtjor. Mareka Zuba vārds Latvijas sakarā izskanēja visai skaļi jau pērnā gada sākumā, kad tika ziņots, ka viņš vadīs līgas jaunpienācējus FK Tukums. Taču iestājās pandēmija, kas atlika līgas sākumu par 3 mēnešiem, liekot Tukuma sponsoriem atteikt atbalstu. Tas nozīmēja, ka nācās beigt sadarbību ar lielu daļu sastāva, kā arī treneri. Ar Spartaku vienošanās Zubam noslēgta līdz šīs sezonas beigām.

bottom of page