top of page

Virslīgas klubiem daži vērtīgi jaunieguvumi - turpinām Virslīgas pāreju apskatu

Vairs tikai nepilns mēnesis palicis līdz prognozētajam Latvijas Virslīgas jaunās sezonas sākumam, līdz ar to sastāvu nokomplektēšanai vairs nav palicis daudz laika. Lai arī lielākā daļa Virslīgas komandu šobrīd ir treņiņnometnēs Turcijā un AAE, tās joprojām aktīvi strādā, lai atrastu sev jaunus sastāva papildinājumus.


Februāra sākumā arī otra Kurzemes komanda beidzot sākusi piesaistīt jaunus spēlētājus – divu nedēļu laikā noslēgusi vienošanos ar četriem jauniem spēlētājiem – diviem serbiem un diviem ukraiņiem. Noteikti šajā sezonā liela atbildība tiks guldīta uz jaunā serbu uzbrucēja Dragoljuba Andželkoviča pleciem, kurš pērn aizvadot 17 spēles Serbija otrajā spēcīgākajā līgā pussezonas laikā spēja gūt 6 vārtus. Līdz šim futbolists valstu augstākajās līgās aizvadījis tikai vienu spēli.

Ļoti pieredzes bagāts kreisās malas aizsargs Andrijs Sļinkins pievienojies Ventspilij no Odesas kluba Charnomorets. Viņš debiju Ukrainas Premjerlīgā piedzīvojis jau pirms 10 sezonām, taču par pamatsastāva spēlētāju tā arī augstākajā līgā nespēja nostabilizēties, šo desmit gadu laikā nevienā no komandām nav izdevies sakrāt vairāk nekā 1000 minūtes sezonā.


Valmiera spējusi piesaistīt vēl divus futbolistus no Krievijas Premjerlīgas rezerves komandām. Pagājušā gada jūnijā par interneta sensāciju kļuvušais vārtsargs Deniss Popovs noteikti ir viens no skaļākajiem Valmieras papildinājumiem. Atpazīstamību Popovs ieguva savā debijas spēlē Krievijas Premjerlīgā pret Soču komandu – īpaša šī spēle bija ar to, ka galveno Rostov komandu piemeklēja COVID-19 uzliesmojums, kas liedza spēlē piedalīties visai pirmās komandas spēlētājiem. Šī iemesla dēļ laukumā izgāja jauniešu komandas spēlētāji, tajā skaitā vārtsargs Popovs. Šajā spēlē šokējoši jau pirmajā minūtē izvirzījās Rostov, taču pretinieku pārspēks bija neapstrīdams – tie pa Popova vārtiem izdarīja 41 vienu sitienu spēles laikā. Lai arī vārtos Deniss atdeva visus spēkus, nācās ielaist 10 golus un piedzīvot zaudējumu ar 1:10. Jācer, ka Valmieras sastāvā šādas spēles viņam nenāksies. Otrs ir Maskavas Spartak audzēknis Svjatoslavs Kožedubs, kura pamatpozīcija ir zemuzbrucējs. Līdz šim tikai vienu spēli ir nospēlējis galvenās komandas sastāvā – kausa izcīņā pret Enisey komandu, savukārt FNL čempionātā spējis sev izkarot visai stabilu vietu, pērn gada otrajā pusē piedaloties 27 spēlēs.


Nopietnu konkurenci beidzot Riga FC komandā izjutīs aizvadīto trīs sezonu pārliecinošais pamatvārtsargs Roberts Ozols, kuram pirmā numura vietu nu būs jādala ar horvātu Ivanu Birkiču. Šis 25 gadus vecais vārtsargs Horvātijas un Bosnijas augstākajās līgās aizvadījis vairāk nekā 100 spēles, no kurām gandrīz pusē spējis nosargāt savas komandas vārtus neskartus. Vēl viens spēlētājs, kurš pievienojies komandas treniņnometnei Dubajā ir islandietis Aksels Andresons. Jaunatnes vecumā pievienojies Reading akadēmijai, taču galvenajā komandā tā arī nav spējis tikt laukumā, tādēļ uz pēdējās 3 sezonas pavadījis Norvēģijas augstākās līgas komandā Viking FK. Ja Andresonam izdosies izcīnīt vietu Riga pamatsastāvā, tad viņš kļūs par pirmo futbolistu Latvijas Virslīgā ar Islandes pasi.


Savā rīcībā vienu vērtīgākajiem un tituliem bagātākajiem futbolistiem Virslīgā Mikhaelu Gordejčuku papildinājusies FK Liepāja. Labais spārns Gordejčuks iegūts no Brestas Dinamo, kuras sastāvā izdevies reizi izcīnīt Baltkrievija čempionu titulu, papildus šim titulam vēl sešas reizes to izdevies izcīnīt ar Borisovas BATE. BATE sastāvā 2 reizes pēc kārtas Mikhaels pat ticis pie labākā snaipera goda – 15/16 un 16/17 sezonās gūstot attiecīgi 15 un 18 vārtus, kopumā viņam līgā visai iespaidīgi 74 vārtu guvumi.


Pēc gada prombūtnes no FK Jelgava atpakaļ Jūrmalas Spartaks komandā atgriezies malējais aizsargs Ingus Šlampe, kuram savulaik ar Jūrmalas komandu izdevās divas reizes izcīnīt Virslīgas čempiontitulu. Pērn Jelgavā kļuva par stabilu pamatsastāva vērtību piedaloties 23 no 27 spēlēm, taču finansiālu grūtību māktie zemgalnieki pērn sezonas beigās atvadījās praktiski no visiem saviem spēlētājiem, tāpat arī nesen tika oficiāli paziņots, ka šogad Jelgava paliks bez Latvijas augstākās līgas.


Negaidīti nopietni savu sastāvu sākusi papildināt Virslīgas jaunpienācēja Jūrmalas Noah, kura šobrīd atrodas Turcijā, kur piedalās pārbaudes turnīrā. Viens no jaunieguvumiem ir pussargs ar 19 spēlēm Latvijas izlasē Gļebs Kļuškins. Pērn kopā ar Valēriju Šabalu pievienojoties Lietuvas čempionvienībai Mariampoles Sūduva, tās sastāvā arī aizvadījis 14 spēles, taču starpsezonā sadarbība tika izbeigta.

Visai interesants papildinājums jūrmalniekiem ir Kaspars Ikstens, kurš pārnācis no RFS komandas. Pirms tam Jelgava un RFS sastāvā 7 sezonas pēc kārtas esot pārliecinošam 1. numuram komandā, dēvētam par “dzelzs vīru”, pērn viņu izkonkurēja ukrainis Dario Kučers, tādēļ Kasparam tikai 8 spēles sezonā. Noah vienībā vārtos būs savukārt jākonkurē ar Kurakinu.


Savu trešo jaunieguvumu šajā pirmssezonā izsludinājuši FK Metta, kas ieguvuši pussargu Kristeru Čudaru. Par ļoti talantīgo uzskatītais Čudars, kurš Latvijas jaunatnes izlasēs aizvadījis 22 spēles, līdz šim nav spējis nostiprināties nevienā Virslīgas komandā. Trīs sezonu laikā spēlējot gan Riga FC, gan FK Liepāja sastāvā, izdevies aizvadīt vien 28 spēles.

*Dati ņemti no Transfermarkt.com

bottom of page