top of page

Čempioni iesāk ar pārliecinošu uzvaru, Valmiera pārspēj RFS, pārsteigums Daugavpilī


Valmiera FC līksmo pēc gūtajiem vārtiem. Foto - Sanita Ieva Sparāne

Aizvadītajā nedēļas nogalē tika veldzētas visu Latvijas futbola līdzjutēju slāpes – beidzot startēja Latvijas Futbola Virslīga, kas ir jau 30. sezona kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Diemžēl COVID-19 pandēmijas dēļ šos futbola svētkus līdzjutēji nevarēja vērot klātienē stadionos, tā vietā nācās samierināties ar tiešraidēm TV, datoros vai viedierīcēs. Taču daži kaislīgākie komandu fani atrada citu izeju – vērot futbolu “aiz sētas”. Pirmā kārta atnesa ne vien ļoti skatāmu un rezultatīvu futbolu, bet arī pirmo pārsteigumu.


Atklāšanas mačs norisinājās Ventspilī, 2. vidusskolas futbola stadionā, kur vietējā FK Ventspils uzņēma trīskārtējos valsts čempionus Riga FC. Rīdzinieki lieki laiku netērēja un jau pirmajā minūtē spēja radīt ļoti bīstamu vārtu gūšanas iespēju. Armands Pētersons veica reidu pa savu labo malu, pēc kura pāradresēja bumbu Soisalo, kurš to panākot uz gala līnijas veica asu piespēli gar vārtiem. Tur praktiski viens tika atstāts Brizola, kurš neticamā veidā nesodīja ventspilniekus, raidot bumbu krietni virs vārtiem. Savukārt pirmo bīstamo vārtu gūšanas iespēju no mājiniekiem sagaidījām desmit minūtes vēlāk, kad pēc gruzīņu leģionāra Bačiašvilli centrējuma, vējš bumbu viltīgi pūta vārtu taisnstūrī, tādēļ pirmo reizi spēlē nācās iesaistīties horvātu vārtsargam Brkičam. Daudziem par pārsteigumu varētu būt tas, ka tieši šim vārtu sargam tika atvēlēta pirmā numura loma, nevis ilggadējajam Riga FC pirmajam numuram Ozolam. Jau mirkli vēlāk Riga tika pie stūra sitiena, kas kā izrādījās bija rezultātu nesošs. Ventspilnieki neveiksmīgi centās bumbu izraidīt no soda laukuma, kas nonāca pie komandas jaunieguvuma Andersena, kurš no metriem 14 spēcīgi ar kreiso kāju cauršāva Mahnovska cietoksni. Jāpiemin, ka Andersens ne tikai kļuva par pirmo Islandieti, kurš guvis vārtus Virslīgā, bet arī par pirmo, kurš vispār ir spēlējis Latvijas augstākajā līgā. Pirmais puslaiks tā arī noslēdzās ar minimālu Riga FC pārsvaru.


Otrajā puslaikā arī Rīgas komandai izdevās ļoti ātri būt rezultatīvai atkal. Kreisajā malā Ventspils pārkāpa noteikumus, taču visai dīvaini, ka pie šī soda sitiena izpildes viņi izlēma neveidot mūri – tas visai dārgi maksāja. Tas ļāva Ramosam izdarīt asu un zemu centrējumu, pēc kura Litvinskis ar galvu bumbu pārvirzīja bumbu savos vārtos - 0:2. Nepilnas desmit minūtes līdz mača beigām Ventspils tika pie labākās iespējas gūt vārtus visā spēlē. Pagbara meistarīgi sev izkārtoja sitienu pa vārtiem no metriem 17, taču to atvairīja Brkičs, taču atlēkusī bumba atlēca Kurtišam tieši pa sitienam, taču acīmredzot viņš šādu dāvanu negaidīja, jo raidītais sitiens bija garām vārtiem. Šķita jau, ka spēle tā arī beigsies, taču vēl vienus vārtus Riga tomēr guva. Pēc teicamas kombinācijas Nata teicami starp līnijām piespēlēja armēnim Babajanam. Tā kā viņš viens pats bija sitiena pozīcijā, vārtsargs Mahnovskis centās glābt situāciju izejot visai tālu no vārtiem, samazinot apšaudes leņķi, taču tas armēnim netraucēja gūt vārtus. Riga izcīna pirmo uzvaru šogad.


Lai arī rezultāta ziņā nospiedoši labāk vajadzētu izskatīties Riga klubam, bumbas kontroles ziņā Ventspils pat bija nedaudz pārāka – 57% pret 43%. Pēc Instat datiem labākie spēlētāji komandās bija aizsardzības spēlētāji. Riga FC sastāvā tas bija Antons Černomordijs, bet Ventspilij Artūrs Ļotčikovs.


Kristapa Blanka pēcspēles komentārs:

Esam pozitīvi un priecīgi, ka izdevās uzvarēt. Galvenais bija izcīnīt trīs punktus un labi iesākt sezonu. Standartsituācijas ir viens no ieročiem, kuru cenšamies izmantot. Sezona ir gara un visiem spēlētājiem dosim iespēju.

Fiorela Frunzes pēcspēles komentārs:

Man liekas, ka rezultāts īsti neatspoguļo to, kas notika laukumā. Uzskatu, ka mūsu komanda bija agresīva, labi kustējās, taču pietrūka noslēdzošajā stadijā. Žēl, ka ielaidām pēc standartsituācijām, tas ir jāuzlabo.

Otrajā spēlē Daugavpilī, Celtnieka stadionā viesojās Jūrmalas Spartaks. Mājinieki pirmās minūtes pārliecinoši gan kontrolēja bumbu, gan radīja pusmomentus. Pirmo reizi vārtu taisnstūrī izdevās trāpīt jau 5' minūtē, kad pēc Raivja Ķirša reida gar soda laukumu, bumbu saņēma Ivanovs, kurš izdarīja sitienu no aptuveni 20 metriem, taču tas īsti neizdevās, turklāt pa ceļam aizķerot arī FK Spartaks spēlētāju, jaudu sitiens pazaudēja pavisam, kas bija vienkāršs ķēriens Ņerugalam. Taču pirmie vārti Daugavpilij nekur neizpalika – standartsituāciju meistars Afanasjevs izpildīja centrējumu no labās malas, no vārtu priekšas bumbu noslaucīja Spartaks, taču tā pārvirzījās uz tālo stabu, kur no gaisa izdarot visai sarežģītu sitienu, vārtos to raidīja nigērietis Idovu. Pie pirmās reālās vārtu gūšanas iespējas Spartaks tika vien pusstundu pēc spēles sākuma, kad pēc jūrmalnieku leģionāru skaistas izspēles, pretī vārtiem praktiski viens nonāca Kerbešs, taču viņa raidījums bija nedaudz virs pārliktņa. Vēl puslaika kompensācijas pieliktajā minūtē Asamoa izmēģināja laimi no tālienes – taču sitiens tika raidīts visai daudz virs vārtiem, puslaikam noslēdzoties ar minimālu mājinieku pārsvaru.

Otro puslaiku Spartaks uzsāka krietni apņēmīgāk, un jau pirmajās minūtēs aplenca Daugavpils soda laukumu. Vienā no epizodēm francūzis Kerbešs pēc teicamas individuālās meistarības apliecināšanas veica centrējumu soda laukumā, tur augstāk par visiem izleca Vamba, kurš ar galvu pārspēja Orolu, un jau neizšķirts 1:1. Brīdi vēlāk no Liepājas pārnākušais Fraidejs krita soda laukumā, taču Anufrjeva svilpe klusēja. Tas deva iespēju ātrā pretuzbrukumā aizskriet mājiniekiem – Afanasjevs veica tālu piespēli Ķirša virzienā, netālu no vārtiem. Ņerugals izlēma pamest soda laukumu un izsist bumbu, taču pa to netrāpīja, atstājot vārtus pilnīgi tukšus. To arī Ķiršs izmantoja izklupienā bumbu lēnām ieripinot vārtos – 2:1. Spēles beigās Spartaka spiediens pieauga, līdz ar to pavērās vairākas pretuzbrukumu iespējas Daugavpilij. Kad vairs bija palikušas tikai dažas minūtes līdz pamatlaika beigām, Ķiršs vēlreiz varēja rezultatīvi atzīmēties – izgājienā viens pret vārtsargu viņš no asa leņķa trāpīja pa tuvo vārtu stabu. Tā arī spēle noslēdzās, līdz ar to pirmais negaidītais rezultāts jau pirmajā spēļu kārtā.


Šajā mačā BFC Daugavpils spēlēja izteikti uz pretuzbrukumiem, jo kopumā Spartaks spēja kontrolēt bumbu pat divas reizes vairāk no spēles laika, taču paradoksāli no Jūrmalas kluba puses tikai viens raidījums vārtu taisnstūrī – tas pats, kas bija vārtu guvumā. Labākie spēlētāji komandās pēc Instat datiem bija iepriekš bieži pieminētais Raivis Ķiršs Daugavpilij un aizsargs Ņikita Bērenfelds Jūrmalas Spartakam.


Mareka Zuba pēcspēles komentārs:

Ielaidām muļķīgus vārtus, īpaši otros. Brīdī, kad sākām dominēt, veidot bīstamus momentus pēkšņi šādi ielaidām. Tas ir sezonas sākums, vajadzēs laiku, lai ieskrietos. Arī fiziski vēl neesam īsti gatavi, esam procesā.

Andreja Kaļiņina pēcspēles komentārs:

Gribu pateikt paldies visiem puišiem par pašatdevi. Īsts Daugavpils futbols ar īstu raksturu. Izdevās izturēt pretinieku presingu līdz galam, labi aizsargāties un nosargāt uzvaru. Papildinājumus vairs negaidām, mums ir liels sastāvs, dosim iespēju arī saviem vietējiem puišiem.

Sestdienas spēļu maratonu noslēdza mačs Liepājā, stadiona “Daugava” rezerves laukumā, kur FK Liepāja uzņēma FK Metta komandu. Lai arī laikapstākļi bija maigi sakot nepatīkami – temperatūra bija tuvu nullei un plosījās ļoti spēcīgs vējš, tas neliedza FK Metta līdzjutējiem, kuri bija ieradušies visai kuplā pulkā, svinēt komandas 10. sezonu Virslīgā. Mettas Ultras pašā spēles sākumā ar pirotehnikas palīdzību radīja tādu dūmu aizsegu, ka TV skatītājiem noteikti apgrūtināja redzamību uz mirkli.


Šajā apgrūtinātajā redzamībā jau pirmajās minūtēs liepājnieki radīja pirmo vārtu gūšanas iespēju, taču sitiens tika raidīts pa vārtu tīkliņu no ārpuses. Taču pirmie vārti atnāca visai ātri - 19' minūtē pēc acīmredzami sagatavotas stūra sitiena kombinācijas bumba soda laukumā tika nogādāta pie Simiča, viņš to pāradresēja tālāk uz Dāvi Ikaunieku, kurš bija nekļūdīgs – 1:0. Savukārt piecas minūtes pirms puslaika pārtraukuma pašrocīgi vārtus izkārtoja Artūrs Karašausks. Viņš, saņemot piespēli kreisajā flangā, strauji rāvās soda laukumā, izspēlēja ātru sieniņu ar Ikaunieku, un ar fantastisku sitienu iegrieza bumbu tālajā vārtu stūrī. Ar 2:0 arī pirmais puslaiks noslēdzās.


Otrā puslaika sākumā Metta sniedza aukstu dušu Liepājai. Divas minūtes pēc puslaika sākuma labajā malā, pie laukuma viduslīnijas bumbu saņēma astoņpadsmit gadīgais Novikovs. Ar vienu kustību noguldīja Ķiguru, apspēlēja arī Berjozkinu un devās pretī soda laukumam, kur iespēlēja to Vapnem, tas ar asu piespēli gar vārtiem atrada komandas jaunieguvumu Muritalu. Nigērietis šo iespēju teicami izmantoja, samazinot rezultāta starpību līdz minimumam, turklāt šajā epizodē cieta Liepājas vārtsargs Ribka, kas uzreiz tika nomainīts. Taču Mettas prieki bija īsi – piecas minūtes vēlāk Ķigurs veica sprintu pa labo malu, mirkli vēlāk bumbu nogādāja Karašauskam, kurš centrēja to gar vārtiem. Pirmais pie bumbas tika Uldriķis, taču nespēja sagrupēties un neveiksmīgi bumbu raidīja savos vārtos. Jau vienā no nākamajiem uzbrukumiem Liepāja varēja rezultātu padarīt pavisam nepieklājīgu, taču Ķigura tālsitiens tikai norībināja Beka sargāto vārtu pārliktni. Jau kad spēles kompensācijas laiks bija izritējis, Liepāja tika pie stūra sitiena izpildes, un šī pēdējā iespēja tomēr tika izmantota. Karašauskam izdevās to izpildīt ļoti veiksmīgi – soda laukumā bumba nonāca tieši uz Keita galvas, kas to raidīja vārtos, uzstādot gala rezultātu 4:1.


Par mača galveno zvaigzni viennozīmīgi var saukt Artūru Karašausku, kuram vieni vārti un divas rezultatīvas piespēles, savukārt labākais spēlētājs Mettas sastāvā, balstoties uz Instat statistikas, bija vārtu guvējs Muritala.


Andra Riherta pēcspēles komentārs:

Piepalīdzējām Liepājai, izskatījās, ka divas reizes bumbu raidījām savos vārtos. Par pašatdevi, par to, ka nenobijās, varu tikai paslavēt savus spēlētājus. Izdevās gūt labus vārtus pēc labas izspēles. Apsveicu arī debitantus. Šī sezona mums nebūs vieglāka, kā iepriekšējās. Mums jākļūst vīrišķīgākiem.

Dmitrija Mološa pēcspēles komentārs:

Labs mūsu sniegums. Labi pastrādājām nometnē un izdevās to visu turpināt arī sākoties čempionātam. Ja tā turpināsim laukumā cīnīties viens par otru, mūs sagaida labas lietas. Jā, pēc nedēļas sagaida smaga spēle, taču mēs vienmēr domājam tikai par tuvāko maču. Nedrīkstējām Mettu nenovērtēt.

Kā jau tika prognozēts, pirmās spēļu kārtas saldais ēdiens jeb interesantākais mačs notika dienu vēlāk – Hanzas vidusskolas stadionā RFS uzņēma Valmiera FC komandu. Sākotnēji spēli bija paredzēts aizvadīt RTU stadionā, taču laukuma sliktās kvalitātes dēļ, norises vieta tika pārcelta. RFS pieteikumā spēlei iztrūka vairāki pamatsastāva spēlētāji – Šimkovičs, Zjuzins, Lipuščeks. Šim

Valmiera jau pašā spēles sākumā saņēma šoku – trešajā spēles minūtē ātri zaudēti vārti. Vispirms Solovjovs veica tālu piespēli pa kreiso malu Kuadio virzienā, tur viņš teicami ar augumu atgrūda Balodi, kas ļāva jau soda laukumā pie bumbas nonākt Emersonam. Brazīlis veica piespēli gar vārtiem, kur savā vietā bija Šimkovičs, raidot bumbu no dažiem metriem Eleforenko sargātajos vārtos. Vienā no nākamajām epizodēm šis krievu vārtsargs noteikti padarīja Tamaza Pertijas matus nedaudz sirmākus – saņēmis piespēli savā soda laukumā viņš izlēma nodemonstrēt savu individuālo meistarību pret Kuadio. Kotdivuārietim gandrīz izdevās vārtsargu aplaupīt, taču bumba aizripoja gar vārtiem. Savu iespēju sagaidīja arī Valmiera - piecas minūtes pirms puslaika pārtraukuma Falls centrēja bumbu soda laukumā uz tālo stabu, tur pie bumbas tika Krollis, kurš uzreiz pāradresēja bumbu uz vārtu priekšu. Lai arī tur bija tikai RFS spēlētāji, viņi nesapratās, kuram šo bumbu ņemt, līdz ar to tā nonāca atpakaļ pie Kroļļa, kurš nekļūdīgi un spēcīgi cauršāva Čerņauska sargāto mūri. Zīmīgi, ka Kroļļa pirmie vārti Valmieras sastāvā tika gūti tieši stadionā, kurā vairākus gadus viņš bija apguvis futbola prasmes FK Metta sastāvā. Vēl mirkli pirms puslaika beigām bīstamu sitienu ar galvu veica Sovs, taču lietuviešu vārtsargs RFS vārtos ar slaidu lēcienu, bumbu atvairīja, pirmais puslaiks noslēdzās ar 1:1.


Otrā puslaika sākums arī aizritēja Valmiera FC zīmē – vispirms Gejs ar sitienu kritienā no aptuveni 17 metriem panāca vadību savai komandai. Bet pēc dažām minūtēm vidzemniekiem milzīgs uzbrukuma vilnis, kura laikā vispirms Yokota pēc skaista tālšāviena trāpa pa vārtu stabu, bet jau mirkli vēlāk Strumijam muļķīgi zaudējot bumbu pie sava soda laukuma, bumba nonāca atkal pie Jokotas, kurš izmeta bumbu pa sitienam pretī vārtiem Gejam, taču tas bija neveiksmīgs. Atkārtotu sitienu izdarīja neviens cits kā Krollis, iešaujot bumbu zem pārliktņa atkal, un jau divu vārtu pārsvars Valmierai. RFS uzreiz ar milzīgiem spēkiem metās atspēlēties, un vienus vārtus atgūt arī visai ātri izdevās. Solovjovs veica centrējumu soda laukumā, to pagarināja Stuglis un atkal no vārtu priekšas to mērķī raidīja Lemajičs. Šie Lemajičam bija jau 40. vārti karjerā Virslīgā. Nedaudz vēlāk savu vērību un asprātību parādīja Gejs, kurš manot, ka Čerņauskas ir izgājis no vārtiem, ar viltīgu sitienu centās bumbu raidīt pāri vārtsargam, taču pieredzējušais lietuvietis spēja glābt situāciju. Spēles pēdējās sekundēs RFS izpildīja stūra sitienu, un atkal bumba nonāca pie Kuadio, kuram izdevās bumbu raidīt garām vārtsargam, taču uz līnijas palikušais Valmieras aizsargs glāba komandu, Valmierai laimīga uzvara ar 2:3. Tamaza Pertijas pēcspēles komentārs:

Spēles ar RFS bieži ir skatāmas, jo abas komandas cenšas spēlēt uzbrūkošu, atklātu futbolu. Patīkami uzvarēt, taču gribējās, lai spēles beigās ir mierīgākas. Mums vispār ir jauna komanda, bet neslēpšu, ka Krollis ir vērtīgs. Viņš ir jauns aktīvs latvietis, kurš gūst vārtus. Tā ir zināma veida reklāma un atbildība viņam, dodoties laukumā kapteiņa statusā

Viktora Moroza pēcspēles komentārs:

Mums šī bija melnā diena. Laukumā neizpildījām neko no tā, ko bijām plānojuši. Pretinieks spēlēja labak un pelnīti uzvarēja. Šodien nepazinu savu komandu.

Iepriekš bija paredzēts, ka nākamajā kārtā piektdienas vakarā Liepājā viesotos Riga FC, kamēr Valmiera uzņemtu Virslīgas jaunpienācēju FC Noah Jurmala, bet sestdien līdzjutējus gaidītu FK Ventspils un RFS duelis, kamēr Tukumā FK Spartaks un FK Metta cīnītos par pirmajiem punktiem šosezon, taču FC Noah Jurmala nepielaišanas Virslīgai dēļ, kalendārs tiks pārstrādāts un jau šovakar vajadzētu būt skaidram, kā varētu izskatīties nākamās kārtas spēles. Varam prognozēt, ka mainīsies tikai Valmiera FC pretinieks uz BFC Daugavpils komandu, kurai nākamā kārta būtu jāizlaiž, taču iespējams izmaiņas kalendārā attiecībā uz nākamo kārtu varētu būt arī lielākas.

bottom of page